Bunları tüketenlerin Alzheimer'a yakalanma riski 3 kat daha fazla!
Beyin hücrelerinde azalma ve hücreler arası bağlantılarda bozulmayla meydana gelen Alzheimer hastalığının oluşmasında genetik faktörler kadar, bireylerin hayat kalitesi ve yeme içme alışkanlıkları da önemli bir yer tutuyor.
Uzm. Dr. Akbaş, “En erken belirti hafıza ile ilgili olan unutkanlık, kişilik ve davranış değişiklikleri, öğrenme ve plan yapmada zorluk, yön bulmada güçlük, şüphecilik, uyku, yeme ve tuvalet alışkanlıklarında değişim, geç evrede yürüme güçlüğü, yutma güçlüğü ve kilo kaybıdır. Yaş ve genetik yatkınlık en büyük risk faktörleridir.
SİGARA, ALKOL, ŞEKER VE YETERSİZ AKTİVİTE RİSKİ 3'E KATLIYOR
Hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara, alkol, şeker, yetersiz fiziksel aktivite hastalığın oluşumunu 3 kat artırır. Risk faktörlerinin tedavi edilmesi, sebze ve meyve, balık tüketimini arttırma, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, yeni şeyler öğrenmeyi artırmak gerekir” dedi.
“PSİKOLOJİK DESTEK ÖNEMLİ"
Hasta yakınlarını bilinçlendirmenin ve erken görüntüleme yöntemlerinin hastalıkla mücadelede önemli olduğunun altını Akbaş, “Çoğu durumda hastalar kadar yakınları da hastalıkların getirdikleri zorluklarla yıpranır, bu nedenle onlara da psikolojik destek gerekir. Halen ülkemizde Alzheimer hastaları ve yakınlarının yaşam stillerini artıracak donanımlı daha fazla merkeze ihtiyaç vardır” diye konuştu.