Bunlara dikkat! Kansere yakalanmadan güneşlenmek için...

Bunlara dikkat! Kansere yakalanmadan güneşlenmek için...

Güneşlenmek sadece bronz bir görünüme kavuşmaya yardımcı olmaz, insan sağlığı için de son derece önemlidir. Uzmanlar, uzun süre güneşlenenlere ve zararlı ışınlara direkt maruz kalanlara uyarılarda bulunuyor.

Tatil keyfini plajlarda doyasıya çıkarmak için cilt sağlığınızı korumayı ihmal etmemelisiniz. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sinem Karaca, cilt kanseri gibi tehlikeli hastalıklara karşı önlem almak için güneşle doğrudan temastan kaçınmayı, doğru güneş kremini kullanmayı ve özel giysiler tercih edilmesini önerdi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Karaca, WHO verilerinde, UV ışınlarının yılda 60 bin erken ölüm, 12.8 milyon melanom dışı ve 200 bin melanom deri kanseri gelişimi ile ilişkili gösterildiğini belirtti. Uzm. Dr. Karaca, "Ultraviyole (UV) ışınlar, WHO Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu (IARC) tarafından listelenen kanser yapıcı özelliği en kuvvetli etkenler arasında yer almaktadır. Deride UV (UVA ve UVB) ile tetiklenen DNA hasarının en önemli göstergelerinden biri ciltte güneş sonrasında oluşan kızarıklardır. Deride kızarıklık yaratmayacak kadar güneşlenmek en güvenli süredir. Deride yoğun kızarıklık ile oluşan güneş yanığı durumunda cilt kanseri gelişimi riskinden söz edilebilir" diye konuştu.

GÜNEŞLENİRKEN BUNLARA DİKKAT!

Dermatolog Karaca, güneş kremi seçiminde hem UVA hem de UVB koruması olan, terlemeye dayanıklı ve en az 30 koruma faktörü (SPF) içeren ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Bazı hastalıklara yönelik içerikleri zenginleştirilmiş güneş kremlerinin de bulunduğunu, hastanın bunları doktoruna danışarak kullanmasının uygun olacağını belirten Karaca, güneşlenirken şu detaylara dikkat edilmesini önerdi.

  •  Üzerinde organik, doğal ve bitkisel yazılan güneş kremlerinin daha güvenli olduğuna dair bir veri yoktur. Tüketiciler bu detaylara aldanmamalıdır.
  • Güneş kremlerinin içeriğinde bulunan kimyasal maddeler ile ilgili endişeler bulunmakla birlikte bu maddelerin sağlığa zararlı olduğuna dair bilimsel net veriler saptanmamıştır.
  • Titanyum oksit ve çinko oksit içeren güneş kremleri son derece güvenlidir.
  • İçeriklerinden ötürü tedirgin olup güneş kremi kullanımı ihmal edilmemelidir.
  • Güneş kremi sadece sabah uygulanmamalı; deniz, havuz, duş sonrası her 3 saatte bir güneş kremleri yenilenmelidir. 
  • Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ila 16.00 arasında mümkünse güneşe çıkmamak, gölgede ve şemsiye altında bulunmak, şapka ve güneş gözlüğü takmak gerekir. İHA







güneş kremi kanser güneşlenmek