Bu belirtiler, Miyeloid Lösemi kanserinin habercisi olabilir
Kemik iliğinin belirli bölgelerinde başlayan bir kanser türü olan ve kan sayımında beyaz kan hücrelerinin yüksekliği ile teşhisi konan Kronik Miyeloid Lösemi (KML), sinsice ilerleyen en tehlikeli hastalıklardan biri. Peki bu kanser türünün belirtileri neler? Tedavide hangi yöntemler kullanılıyor?
Kronik Miyeloid Lösemi, yavaş ve sessiz bir şekilde ilerleyen en tehlikeli hastalıklardan biri. Halk arasında beyaz küre, beyaz kan hücresi ya da akyuvar olarak bilinen lökosit kanseri olarak da adlandırılan Kronik Miyeloid Lösemi (KML), nedeni tam olarak ortaya konamamış rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. İşte toplum ve birey sağlığını tehdit eden en önemli hastalıklardan biri olan Kronik Miyeloid Lösemi (KML) ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Kronik Miyeloid Lösemi (KML) Nedir?
Kronik Miyeloid Lösemi (KML), kemik iliğinde bulunan miyeloid hücrelerin anormal bir şekilde büyüdüğü, kronik bir lösemi türüdür. Miyeloid hücreler, vücudun bağışıklık sistemini destekleyen ve kan pıhtılaşmasını düzenleyen hücrelerdir. KML, genellikle kök hücrelerin miyeloid hücrelere dönüşmediği bir durumu içerir. Bu anormal hücreler zamanla normal kan hücrelerinin üretimini engelleyebilir ve vücudu enfeksiyonlara ve kanama sorunlarına karşı savunmasız bırakabilir.
Kronik Miyeloid Lösemi nasıl meydana gelir?
Kronik Miyeloid Lösemi'nin (KML) tam olarak nasıl oluştuğuna dair kesin bir neden henüz belirlenmemiştir. Ancak araştırmalar, KML'nin genetik ve moleküler düzeydeki değişiklikler sonucu meydana geldiğini göstermektedir. KML'nin oluşumunda en belirgin faktör, kök hücrelerin genetik materyalinde meydana gelen anormalliklerdir. Genellikle KML hastalarında "Philadelphia kromozomu" adı verilen genetik bir anormallik bulunur. Bu kromozom, 9. ve 22. kromozomların birleşmesi sonucu oluşur. Sonucunda da anormal bir gen olan "BCR-ABL1" geni meydana gelir. Bu gen, anormal proteinlerin üretimine neden olarak miyeloid hücrelerin anormal büyümesine yol açar.