Botoks tuzağına dikkat

Sağlık Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri estetik
Botoks tuzağına dikkat

Son yıllarda ölüme bile neden olan merdiven altı botoks uygulamaları tüm uyarılara rağmen devam ediyor. Hekim gözetimi olmayan yerlerde 900 TL ile 2 bin TL arasında uygulanan işlemlerin hayati tehlike yaratacağını belirten uzmanlar, "hekim olmayanlardan uzak durun" çağrısı yapıyor.

Son dönemlerde medikal estetik uygulamaları yaygın bir hale gelirken, artan dolar fiyatları sebebiyle birçok kişi 'merdiven altı' diye tanımlanan botoks merkezlerine yönelebiliyor. Ancak ehil olmayan ellerde yanlış uygulamalar ölümlere davetiye çıkarıyor. İstanbul’da geçen yıl kalçasına botoks yaptıran Kübra Boyraz Solmazgül ve geçen mart ayında mide botoksu yaptıran Türkmenistanlı Aylar Korhanova hayatını kaybetmişti. Ancak yapılan tüm uyarılara rağmen, tıp eğitimi olmayan kişiler botox ve dolgu gibi uygulamalar yapmaya devam ediyorlar.

900 LİRAYA YAPAN BİLE VAR 

Tıp eğitimi almış doktorlar tarafından kliniklerde uygulanan botoks işlem fiyatı ortalama 4-5 bin TL’den başlarken, yaptığımız araştırmalar sonucunda İstanbul’da merdiven altı olarak tabir edilen ve hekim gözetimi olmayan yerlerde ise bu fiyatların 900 TL ile 2 bin TL arasında değiştiğini saptadık. Hekimler tarafından ruhsatlı sağlık merkezlerinde 1 ml dudak dolgusunun fiyatı 7 bin TL’den başlarken, uzman olmayan kişilerin ise bu işlemi 4 bin TL'ye yaptıkları da dikkatimizden kaçmadı.

Botoks tuzağına dikkat - Resim : 1
'Güzellik merkezi' adı altında, il sağlık müdürlüğünden ruhsatı olmayan yerlerden uzak durulması uyarısı yapılıyor

MUTLAKA HEKİM OLMALI 

Merdiven altı güzellik merkezlerinde uygulanan botoks, dolgu gibi işlemler ile yanlış ve aşırı dozda kullanılan maddeler çeşitli cilt sorunları oluştururken, uzmanlar da sağlık sorununa yol açabilecek bu uygulamalara karşı kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi. Kozmetik amaçlı botoks uygulamaları için tıp eğitimi almış bir uzmana gidilmesi gerektiğinin altı çizilirken, 'Güzellik merkezi' adı altında, il sağlık müdürlüğünden ruhsatı olmayan yerlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekildi.

HAYATINI KAYBEDENLER VAR

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Havva Nur Afşar,  son dönemlerde doktor olmayan kişilerin de kazanç uğruna, ruhsatsız ürünlerle işlem yapmaya başladıkları uyarısında bulunurken, "Sahte botulinum toksin enjeksiyonu sonrası botulismus vakalarını sıkça görüyoruz. Hatta bazı kişiler maalesef yoğun bakıma kaldırıldı. Son dönemlerde yanlış uygulama ve maddelerden dolayı ne yazık ki hayatını kaybedenler var. İşlem yaptıracağınız kişinin doktor olması, ruhsatlı ürün kullanılması ve steril şartlar altında işlem yapılması son derece önemli." dedi.

TEKRARLANMAZSA KÖTÜ OLMAZ

Botoks yaptıranların bağımlı hale gelmesi sorununa ilişkin de açıklama yapan Afşar, uygulamaların neredeyse ergen kızlara kadar indiğini de dile getirirken, “Botulinum toksin hakkında insanların en sık yanılgıya düştüğü konu aslında sürekli yaptırmak zorunda olduklarını düşünmeleridir. Kozmetik amaçlı veya sağlık problemi fark etmeksizin bir kere yaptırdıktan sonra işlemi tekrarlamak zorunda değiller. Tekrarlamazlarsa da eskisinden daha kötü olması durumu söz konusu değil. Bağımlılığın başlıca nedeni sosyal medyadaki kusursuz ve filtreli görünüm yanılgısı" uyarılarını sıraladı. 

Botoks tuzağına dikkat - Resim : 2
Dr. Afşar, işlem için botulinum maddesinin kullanılması gerektiğini de belirtirken, "Bu madde, hem kozmetik amaçlı hem de sağlık problemleri için uygulanır" diye konuştu. 

DOPAMİN MERKEZİNİ UYARIYOR 

Öte yandan Uzman Klinik Psikolog Töre Simge Korkut ise estetik uygulamaların dopamin merkezini uyardığı için kişileri bağımlı hale getirdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Dopamini bir kez alan vücut daha sonra tekrar isteyeceği için bağımlılık yapma eğilimi gösterebiliyor. Bu nedenle özellikle Z kuşağı çocuk sahibi olan ebeveynler, olabildiğince doğayla ve toprakla iç içe olmalılar."

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

estetik sağlık yaşam haberleri sağlık haberleri botoks dolgu