Bitki çaylarının zararı olmaz demeyin! Günde 15 gramdan fazlası...

Bitki çaylarının zararı olmaz demeyin! Günde 15 gramdan fazlası...

"Bitkisel çaylar şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir" diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, bitki çayları hakkında bilgi verdi.

BİTKİ ÇAYI TÜKETİRKEN DİKKAT!

Kronik hastalığı olan kişiler, gebeler ve emziren anneler mutlaka doktorunun bilgisi dahilinde bitkisel çayları tüketmeli. 6 aydan küçük çocuklar kesinlikle bitkisel çay içmemeli, 6 aydan büyük bebekler ve çocuklara ise doktor kontrolünde az miktarda bitki çayı verilmeli. Bazı bitki çayları ilaçların etkinliğini artırabilir ya da azaltabilir. Bu nedenle ilaç kullanan hastaların da günlük bitkisel çay miktarı değişebilir. 

FAZLASI ÇARPINTI VE DENGE BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİR 

Kışın; anason, rezene, nane, adaçayı, hatmi, mürver, ekinezya, yeşil çay, keten tohum, ebegümeci, kuşburnu, zencefil, zerdeçal ve ıhlamur çaylarını tüketebiliriz. Bu çaylar vücudumuzun bağışıklık sistemini hareketlendirir, metabolizmamızı hızlandırır, antiviral ve anti bakteriyel özelliklerinden dolayı hem kış dönemi hastalıklarından korur hem de tedavilerinde bize destek olur. Bitki çaylarının günlük kullanılması gereken miktarı her bitkiye göre değişir. Örneğin, 15 gramın üstünde tüketilen adaçayı çarpıntı, kramp, denge bozukluğuna yol açabilirken, rezene çayının fazla tüketilmesi konüzyonlara, papatya çayının da fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ONAYLI ÜRÜNLER KULLANIN 

Bitkisel çay karışımları eczanelerde Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürünler kullanılarak hazırlanmalı. Aktarlardan ya da hazır sallama çaylar tercih edilmemeli. Bitkisel çay hazırlarken bitkinin yaprak, çiçek veya meyve kısmını çay olarak kullanıyorsak bu kısımları kaynamış ve 2 dakika beklemiş suya koyarak demlemek gerekirken; bitkinin kök ya da kabuk kısmını çay olarak kullanıyorsak da bu kısımlar suyla beraber kaynatılmalı" ifadelerini kullandı. 

UYKUSUZLUK VE HAZIMSIZLIĞA MATE 

Siyah çay sevmeyen ya da içtiğinde uykusuzluk veya hazımsızlık gibi sağlık sorunu yaşayanlar antioksidan etkinliği daha yüksek olan yeşil çay ya da mate çayı tüketebilir.

Bitki çaylarının zararı olmaz demeyin! Günde 15 gramdan fazlası... - Resim : 1

BİTKİ ÇAYI SEVENLER İÇİN BİRBİRİNDEN SAĞLIKLI 3 TARİF

Zayıflamaya yardımcı bitki çayı tarifi 

Malzemeler: 

40 gram ebegümeci çiçeği, 

20 gram çuha çiçeği kökü, 

20 gram oğul otu yaprağı, 

20 gram alıç çiçeği. 

Hazırlanışı: 

Tüm bitkileri homojen biçimde karıştırın. 2 tatlı kaşığı karışımı, 150 cc kaynar suya ilave edin, 10 dakika ağzı kapalı demleyin. 

Stres ve yorgunlukla savaşan bitki çayı tarifi 

Malzemeler: 

10 gram anason meyvesi, 

10 gram sinirotu yaprağı, 

30 gram kekik, 

30 gram meyan kökü, 

10 gram ıhlamur. 

Hazırlanışı: 

Tüm malzemeleri karıştırın. Bir çay kaşığı karışımı 1 su bardağı kaynar suya koyup demleyin. Günde 2-3 kez içebilirsiniz. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayı tarifi 

Malzemeler: 

15 gram anason meyvesi, 

25 gram kuşburnu, 

35 gram hatmi kökü, 

25 gram ebegümeci yaprağı. 

Hazırlanışı: 

Meyveleri ezip, kök olanları ince ince kıyın. Yapraklar ise elle parçalayın. Bir çay kaşığı karışımı, 1 bardak kaynar suya koyup 10 dakika demlenmeye bırakın.

bitki çayı