Bilinç ve denge kaybı ile karakter değişikliği şikayetleriyle hastaneye başvuran kadın, vücudunun alkol ürettiğini öğrendi
İstanbul'da yaklaşık 2,5 yıl önce bilinç ve denge kaybı ile karakter değişikliği gibi çeşitli şikayetlerden dolayı hastaneye başvuran Verda Güniz Atis Azrak, vücudunun alkol ürettiğini öğrendi. Azrak, Giresun'daki tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.
İstanbul'da bilinç ve denge kaybı gibi şikayetler nedeniyle hastaneye müracaat eden hastanın vücudunun alkol ürettiği belirlendi. Vücudunun ürettiği alkol nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşayan Verda Güniz Atis Azrak, Giresun'da tedavi edilerek sağlığına kavuştu.
İstanbul'da yaklaşık 2,5 yıl önce bilinç ve denge kaybı ile karakter değişikliği gibi çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hastaneye müracaat eden Azrak'ın vücudunun alkol ürettiği belirlendi.
Tedavi için farklı şehirlerdeki hastanelere başvuran Azrak, iyileşememesi üzerine bir yakını tarafından Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yönlendirildi. Azrak, buradaki 50 günlük tedavinin ardından sağlıklı günlerine döndü.
"Bu sendromda hiç içmiyorsunuz ama yüksek miktarda alkole maruz kalıyor vücut"
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Uzunoğlu, AA muhabirine, Azrak'ın hastalığının "auto brewery" olarak adlandırılan, vücudun kendi kendine alkol üretme sendromu olduğunu söyledi.
Azrak'ın hastaneye müracaatının ardından araştırma yaptıklarını belirten Uzunoğlu, hastanın yatarak tedavi edilmesine karar verdiklerini aktardı.
Uzunoğlu, hasatlığın hem alkol hem de laktik asit düzeyi bakımından yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:
"Bir konsey oluşturduk ve tedavi algoritması çıkardık, bir hipotez ortaya koyduk. İkinci gün alkol düzeyi çok yüksek çıktı. Akşam yatışı yapıldı, sabah da 30 promil alkolü vardı ve biz ortaya koyduğumuz hipoteze dayanarak tedavi protokolünü uygulamaya başladık ve hakikaten de hastamız cevap vermeye başladı."
Hastalıkta atakların 3 ile 5 gün sürdüğünü ifade eden Uzunoğlu, "3 ile 5 gün dalgalanmalar şeklinde alkol yükseliyor, azalıyor ama bu 3-5 gün süren ataklar nihayetinde 2,5 saate indi, sonra da artık hiç atak görmüyoruz. Bugün 38'inci gün, bugün itibarıyla hiçbir atak yok." dedi.
Uzunoğlu, literatürde alkolün hep şekerli gıdalarla yükseldiğine ilişkin veriler olduğunu anımsatarak, "Bağırsağımızda yaşayan mikroorganizmaların bir kısmı şekeri alıp ondan alkol üretiyor ve yüksek miktarlarda üretebiliyor." diye konuştu.
Hastalığın sebepleri arasında bazı genetik yetersizlikler ile geçirilen operasyonların da olabildiğini vurgulayan Uzunoğlu, bunun sadece mikroorganizmaların alkol üretmesi olarak tanımlanamayacağını belirtti.