Bilim insanları uyardı: 65 yaş ve üstü risk altında... Çok dikkat edin!

Bilim insanları uyardı: 65 yaş ve üstü risk altında...  Çok dikkat edin!

Danimarka'da yapılan bir araştırma koronavirüsü yenen kişilerin tekrar hastalanma oranını inceledi. Çalışmaya göre, 65 yaş ve üzerindeki kişilerin Covid-19 ile yeniden enfekte olma ihtimalleri gençlere göre daha yüksek...

Danimarka’daki Statens Serum Institut’te gerçekleştirilen araştırmaya göre, Covid-19'a yakalanmış kişilerin hastalığı atlattıktan sonra en az altı ay bağışıklık kazandığı ancak 65 yaş ve üzeri kişilerin gençlere göre yeniden enfeksiyona daha yatkın olduğu belirlendi. 

Dünyanın önde gelen hakemli tıp dergilerinden Lancet’te yayınlanan araştırmada, corona virüsünü yenmeyi başaran 65 yaşın altındaki insanların en az 6 ay boyunca yüzde 80 oranında bağışıklık sağladığı belirlendi. Fakat uzmanlara göre 65 yaşın üzerindekilerde bu koruma oranı yüzde 47 seviyelerinde.

Araştırmayı yürüten Dr. Steen Ethelberg, “Araştırmamız, genç ve kronik rahatsızlığı olmayanlarda ikinci kez Covid-19’a yakalanma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor fakat yaşlılara tekrar Covid-19 bulaşma ihtimali oldukça yüksek” dedi.

2020 yılı içerisinde 4 milyondan fazla insanın koronavirüs testi yaptırdığı ülkede bilim insanları, salgının ilk dalgası olan Mart-Mayıs aylarında test olanlarla ikinci dalgası olan Eylül-Aralık aylarında koronavirüs testi olanların sonuçlarını inceleyerek bir analiz çıkardı. Araştırmayı yürüten Dr. Ethelberg, “Bu araştırma salgın süresince yaşlılara ne kadar önem verilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Ağır semptomu yaşayanlar ve yaşamını yitirenler ağırlıklı olarak 65 yaş üzeri grupta yer alıyor” dedi.

Uzmanlar, koronavirüsü yenmeyi başarmış olan yaşlılara da bir an önce aşı yapılması gerektiğini savundu.

Danimarka