Bilim dünyası ikiye bölündü | C vitamini Covid'e karşı işe yarıyor mu?

Web Özel
Bilim dünyası ikiye bölündü | C vitamini Covid'e karşı işe yarıyor mu?
20 portakalda 1 gram C vitamini bulunuyor. Fotoğraf: Shutterstock

Halk arasında her türlü soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı koruduğu söylenen C vitamini Covid'e karşı ne işe yarıyor? Uzmanlar salgının başından bu yana bu sorunun yanıtını aramakta. Son bulgular ise bilim dünyasındaki görüş ayrılıklarını keskinleştirdi.

Salgından önce de sonra da, C vitamini halk arasında bağışıklığı güçlendirmenin en basit ve etkili formüllerinden biri olarak bilinir. Şu sıralar grip salgını ve Covid birleşince, insanlar grip mi nezle mi Covid mi olduklarını bir türlü anlayamıyorlar. Test yaptıranlar dahi, sonuçlarına güvenmeyip birkaç gün sonra tekrar yaptırıyor.

Yapılan yeni bir bilimsel çalışmaya göre; C vitaminin Covid-19 karşısında da farklı bir etkinliği olduğunu ortaya kondu. Hastalığa kapıldığı sırada C vitamini alan birisinin kandaki oksijen seviyesinin arttığı ve hastanede kalış seviyesinin azaldığı tespit edildi.

Wuhan’da yapılan farklı bir araştırmaya göre ise, C vitamininin semptom gösteren hastaları yüzde 70 oranında daha hızlı iyileştirdiği saptandı.

Araştırmanın yazarlarından Yeni Zelanda, Otago Üniversitesi öğretim üyesi Anitra Carr, “Kritik durumdaki hastalar günde 6 ila 24 gram arasında C vitamini almaları durumunda hayatta kalma şansları artıyor, aynı zamanda hastanede kalış süreleri de azalıyor” ifadelerini kullandı.

Bilim dünyası ikiye bölündü | C vitamini Covid'e karşı işe yarıyor mu? - Resim : 1

20 PORTAKALDA 1 GRAM

Yirmi portakalın içinde bir gram C vitamini bulunuyor bu sebepten ötürü, doktorlar vücuda C vitamini takviyesini ek ürünler ile sağlıyor. Ayrıca araştırmada sonucuna göre; Covid-19’u ağır atlatan insanların vücutlarında sınırlı miktarda C vitamini bulunduğunu da söyledi.

Araştırmaya katılan Doktor Marcela Vizcaychipi’ye göre hastaların C vitamini seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve günlük takviye yapılmalı.

Yine Çin, Şanghay’da 110 hasta ile gerçekleştirilen farklı bir araştırmaya göre; hastaların yarısına vücut ağırlıklarına göre C vitamini takviyesi yapıldı ve diğer yarısına ise standart Covid tedavisi uygulandı. Deneyin sonucunda C vitamini takviyesi yapılan kişilerin üçte biri kadarının hastalığı daha sonrasında ilerledi.

'DAHA ÇOK ARAŞTIRMA GEREK'

Glasgow Üniversitesi’nde insan metabolizması üzerine çalışan Profesör Naveed Sattar, “C vitamini deneyleri, hastalığın şiddetini gözlemlemek için yapılır fakat hastalığın kesin çözümü anlamına gelmez” ifadelerini kullanıyor.

Sattar, C vitamininin hastalığın ilerlemesini durdurduğu ve çabuk iyileşme sağladığı yönündeki tezin kuvvetlendirilmesi için çok daha fazla ve geniş gruplar ile araştırma yapılması gerektiğini söylüyor.

Haziran ayında yayımlanan başka bir akademik çalışma ise sağlık durumları ağır olan Covid-19 hastalarının yüzde 82’sinin vücudunda C vitamini eksikliği olduğunu ortaya koyuyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doktor Onur Ünal’ın ‘Covid-19 tedavisinde vitamin C ve vitamin D’ isimli makalesinde yer alan bilgiler de henüz C ve D vitaminlerinin hastalık tedavisinde kullanılmasının bilimsel olarak kanıtlanmadığı belirtiliyor.

Cleveland Clinic araştırmacıları ise Şubat ayında yürüttükleri bir çalışmada, Covid-19 tedavisinde C vitamini alan hastaların iyileşme süreçlerinde bir farklılık görülmediğini belirtiliyor.

PEKİ YA D VİTAMİNİ?

2019 Aralık ayı ile 2020 Aralık ayı arasında ABD’de D vitamini takviyeleri satışlarında da yüzde 41.5 artış görüldü. Uzmanlara göre; Covid-19’a ağır şekilde yakalanan insanların D vitaminleri düşük fakat tedavide D vitamini almanın da iyileşmeyi hızlandırmada bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yok. İspanya’da 76 hastaya D vitamini takviyesi yapılırken hastalığın şiddetinin azaldığı görüldü, Brezilya’da ise 240 hastaya D vitamini takviyesi yapıldı ama hastalığın şiddetinde gözle görülür bir azalma görülmedi.

C VİTAMİNİ NEDİR?

C vitamini (veya tıbbi adıyla askorbik asit) suda eriyen bir vitamin türü. Yani vücudumuzda depolanamaz ve fazlası ter, idrarla birlikte vücuttan atılır. Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir. Sağlık Bakanlığı'na göre; günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg.

Büyük boy 1 portakal ya da 2 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılar. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynar. C vitamini desteği almak soğuk algınlığı süresini kısaltabilir ve belirtilerin şiddetini azaltabilir.

Kaynak: The Telegraph, Nutrition Journal, SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, Cleveland Clinic, Washington Post, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı

Kaynak: Web Özel

Web Özel