Başarılı doktor açıkladı: Yüz naklinde tek sıkıntımız donör

Başarılı doktor açıkladı: Yüz naklinde tek sıkıntımız donör

Türkiye'nin ilk yüz ve ilk çift çene nakli operasyonlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, "Donör bulunduktan sonra en iyi nakilleri gerçekleştiririz. Tek sıkıntımız donör. Bu akşam donör çıksa hemen ameliyatı yaparız" dedi.

Türkiye'nin ilk yüz ve ilk çift çene naklini, dünyada kadavradan ilk rahim nakli operasyonlarını gerçekleştirerek tıp dünyasında adından söz ettiren Prof. Ömer Dr. Ömer Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ta 1,5 aylıkken geçirdiği kaza sonucu yüzünün ve kafa derisinin büyük bir kısmı yanan 20 yaşındaki Leyla Demirci gibi yüz nakli olmayı bekleyen birçok hasta olduğunu söyledi. 

Onlarca yüz, yüzlerce de kol nakli bekleyen hastalarının olduğunu ifade eden Özkan, sayıyı sürekli güncellediklerini açıkladı.

Takip ettikleri hastaların dışında yeni gelenlerin de olduğunu söyleyen Özkan, "Değişik kan gruplarından donör çıktığında, operasyonu hemen gerçekleştirebilelim diye, her zaman en fazla 5 yüz nakli bekleyen hastamızı hazır bekletiyoruz. Hastaları en az 6 ayda bir kontrol ediyoruz. Kan testlerine, psikolojik durumuna bakıyoruz. Çünkü şu anda donör çıksa 6 saat içinde ameliyata almak gerekiyor, o süre içinde her şeyin hazır olması lazım" diye konuştu. 

"BU AKŞAM DONÖR ÇIKSA HEMEN NAKLİ YAPARIZ"

Yüz nakli için her zaman hazır olduklarını vurgulayan Özkan, şöyle konuştu: 

"Operasyonu gerçekleştirmekte başarılıyız ama donör bağışında maalesef çok başarılı değiliz. Tek sıkıntımız donör. Bu akşam donör çıksa hemen ameliyatı yaparız. Donör bulunduktan sonra en iyi nakilleri gerçekleştiririz. Canlıdan nakil gerçekleşmesi mümkün değil, kadavra dışında başka şansımız yok. Bu açıdan donör bağışı çok önemli. Sonuçta birkaç gün sonra çürüyecek bir doku ile birilerini mutlu edebilir, birilerine hayat, can olabilirsiniz." 

Yüz nakli operasyonlarının çok zorlu ameliyatlar olduğuna dikkati çeken Özkan, nakilin en çok ihtiyacı olan hastalara yapılması gerektiğini söyledi. AA

yüz nakli donör Prof. Dr. Ömer Özkan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Leyla Demirci