Bakterilere davetiye çıkarmayın: Kurban eti nasıl saklanmalı?
Kurbanlar kesildi, uzmanlar vatandaşları kurban etini doğru muhafaza etme ve ölçüyü kaçırmadan beslenme konusunda uyardı. Peki bayramdan fazla kiloyla çıkmamak için nelere dikkat edilmeli? Kurban etleri nasıl saklanmalı?
Kurban Bayramı, kritik uyarıları da beraberinde getirdi.
Diyetisyen Hatice Kübra Ekti, Kurban Bayramı’nda nasıl sağlıklı beslenilebileceği konusunda tavsiyelerde bulundu.
Artan kırmızı et tüketimi için ekstra yağ koymadan pişirme yöntemlerini öneren Ekti, tatlı tüketiminde ise sütlü ve meyveli tatlılara yönelinmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi.
‘Diyet’ten çok ‘dengeli beslenme’ önerisi
“İnsanlar ‘Bayramda diyet olmaz’ diye düşünebilir. Bu düşüncenin haklılık payı da var. Bizler de zaten danışanlarımıza bayramlarda diyetten çok dengeli beslenmeyi öneriyoruz” diyen Ekti, “Kurban Bayramı’nın ayırt edici yönü olan kırmızı et, iyi kalite hayvansal protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum minerali, A ve B vitamini içerir. Sağlık için faydalı olsa da doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu sebeple tüketilen et miktarı kalp damar ve mide sağlığı için önemlidir. Dolayısıyla et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar, yani 4 yemek kaşığı kavurma, 120 gram et şeklinde olmalıdır” şeklinde konuştu.
“Kurban eti bekletilerek tüketilmeli”
Kurban etinin kolay sindirilmesi için bekletilerek tüketilmesini öneren Ekti, “Yeni kesilmiş kurban etinde sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle mide rahatsızlığı yaşayanlar, eti 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir. Eti pişirime yöntemi olarak, içerisine ekstra yağ eklemeden, kısık ateşte haşlama, ızgara, fırın gibi sağlıklı yöntemler tercih edilebilir. Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi olan kavurma için de aynı yöntem uygulanabilir. Ancak eti sebzelerle birlikte pişirmeli veya yanında salatayla birlikte tüketmeliyiz. Sebzelerdeki C vitamini demir emilimini de artıracaktır. Sakatat tüketimi yüksek kolesterol içerdiğinden kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri daha iyi olacaktır” dedi.
Kurban eti nasıl saklanmalı?
Ekti, kurban etinin nasıl saklanması gerektiği konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu: “Kurban eti, büyük parçalar yerine kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayırıp, tek pişirimlik miktarlar halinde, buzdolabı poşetine koyarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Tüketilmeyecek olan etler -4 veya +4 derecede 1 hafta kadar, derin dondurucuda ise -18 derecede 3-5 ay sağlıkla saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkarılan et, oda şartlarında değil, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmelidir. Çözdürülen et ise direkt pişirilip tüketilmeli, tekrar dondurucuya konmamalıdır. Çünkü bu durumda zararlı bakterilerin üremesine davetiye çıkarmış oluruz.”