Astım hastaları koronavirüse karşı nasıl önlemler almalı?

koronavirüs
Astım hastaları koronavirüse karşı nasıl önlemler almalı?

Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, koronavirüse karşı astım hastalarına önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Ahmet Akçay, tüm dünyayı etkisi altına alan ve pandemiye neden olan koronavirüse karşı astım hastalarını bilgilendirdi.

ASTIMLI KİŞİLER RİSK GRUPLARI İÇERİSİNDE YER ALIYOR!

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüs hastalığında risk gruplarını; 60 yaşından büyük olmak, kronik tıbbi rahatsızlığı olması, yüksek tansiyon, kalp hastalığı olması, diyabet ve astım hastalığının olması olarak bildirilmiştir. Sonuç olarak, astımı olan kişiler; koronavirüs hastalığı için risk altında gibi görünmektedir. Ancak koronavirüsün, astımlı hastaları nasıl etkilediği konusunda yeterince bilgi yoktur.

ASTIM HASTALARININ KORONAVİRÜSE YAKALANMA RİSKİ DAHA YÜKSEK MİDİR?

Bunun hakkında yeterince bilgi yoktur. Ancak bir çalışmada koronavirüs nedeniyle yatan hiçbir hastada, astım hastalığı bildirilmemiştir. Astımlı hastalarda, ekstra bir risk olmadığı konusunda görüş bildirilmiştir.

ASTIMI OLANLARDA ATEŞ VE ÖKSÜRÜK GELİŞİRSE NE YAPMALIDIR?

Astımda ateş ve öksürük olması, hemen akla koronavirüsü getirmemelidir. Öncelikle; astım tedavinizi doktorunuza danışarak düzenleyin ve evden dışarı çıkmayın. Ateşin ısrar etmesi, nezlenin olmaması ve öksürüğün balgamsız şekilde kuru olması durumunda "Alo 184" ile temasa geçip testin evinizde yapılması konusunda bilgi alabilirsiniz.

KORTİZON İÇEREN SPREYLER ASTIMLILARIN BAĞIŞIKLIĞINI ZAYIFLATIR MI?

Sprey şeklindeki kortizon içeren spreyler, astımlı hastaların bağışıklığını zayıflatmaz ancak ağızdan kullanılan kortizon ilaçlar zayıflatabilir. Bu nedenle; ağızdan kortizon gerektiren ilaçların kullanımını azaltmak için kortizon içeren spreyler doktor kontrolünde kullanılabilir.

ASTIM ATAĞI GEÇİRİNCE KORONAVİRÜSE KARŞI NASIL TEDBİR ALINMALIDIR?

Koronavirüs hastalığı, diğer virüsler gibi astım atağına neden olabilir. Astım atağı geçirince diğer astım atakları gibi tedavi edilmelidir. Burada önemli olan; astım tedavisinde kullanılan maskelerin, kullanım sonrası steril edilmesi gerektiğidir. Diğer hastalara bulaştırmamak için izole bir odada tedavi edilmelidir.

60 YAŞ ÜSTÜ KORONAVİRÜSLÜ ASTIMLI HASTALAR NASIL ÖNLEM ALMALIDIR?

Risk grubundaki kişiler gibi davranmalıdırlar.

ASTIMI OLANLAR KORONAVİRÜS İÇİN BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE KULLANMALIDIR?

Bol bol sıvı ve doğal meyve sularını tüketin. Mümkün olduğu kadar, az da olsa kırmızı et tüketin. Vitamin ve mineral takviyesi, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren beta glucan, omega 3 balık yağı alabilirsiniz. Ayrıca her gün evde, en az 20-30 dakika egzersiz yapın ve düzenli uyuyun. Güzel müzikler dinleyin ve hijyene önem verin. Moralinizi yüksek tutun. Bu uygulamalar, koronavirüs korumada faydalı olacaktır.

astım koronavirüs