Araştırma: Tip 1 diyabet hastaları için egzersiz fayda sağlayabilir

diyabet
Araştırma: Tip 1 diyabet hastaları için egzersiz fayda sağlayabilir

İngiltere'de yapılan bir araştırma tip 1 diyabet hastalarının gün içinde sık sık ama kısa süreli egzersizlerin faydalı olabileceğini ortaya koydu.

Bir araştırmaya göre, İngiltere'de yapılan çalışmalar tip 1 diyabet hastalarının gün boyunca sık sık ve kısa süreli egzersiz yapmasının tedavi süreçlerine fayda sağlayabileceğini gösteriyor. BBC'nin haberine göre, İngiltere Diyabet Derneği'nin konferansında sunulan araştırmada, 32 tip 1 diyabet hastasının farklı koşullar altında durumları gözlemlendi. Hastalar, ilk seansta 7 saat boyunca otururken, ikinci seansta her 30 dakikada bir üçer dakikalık düşük yoğunlukta yürüyüş yapmaları istendi. Her iki seansta da hastaların kan şekerleri 48 saat boyunca takip edildi ve tüm hastalar aynı zamanda benzer yemekler yedi. İnsülin tedavilerinde de herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Araştırma sonuçları, tüm gün hareketsiz kalmaya kıyasla gün içinde kısa ve sık sık yürüyüş molaları vermenin hastaların kan şekeri seviyesini düşürdüğünü gösterdi. Bu sonuçlar, tip 1 diyabet hastalarının düzenli bir spor programı için sık ve kısa süreli fiziksel egzersiz yapmanın yararlı olabileceği konusunda umut verici bir adım olarak yorumlanabilir.

Tip 1 diyabet, pankreasın insülin üretiminin durması veya yavaşlaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Baş araştırmacı Dr. Matthew Campbell, düşük yoğunlukta yapılan herhangi bir aktivitenin kan şekeri üzerinde bu kadar etkili olmasına şaşırdıklarını belirterek, tip 1 diyabet hastalarının sık ve kısa süreli fiziksel egzersiz yapmasının, daha düzenli bir spor programı için bir adım olabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

diyabet egzersiz sağlık haberleri