Aralıklı oruç (Intermittent Fasting) nedir? Nasıl yapılır?
Son dönemde oldukça popüler hale gelen ve bir zayıflama yöntemi olarak tercih edilen aralıklı oruç, hangi yemeğin yeneceğinin değil, yemeğin hangi zaman diliminde yenmesi gerektiğinin önemli olduğu bir beslenme şekli. Peki aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç yöntemiyle zayıflamak mümkün mü?
Aralıklı oruç, sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve ideal kiloya kavuşmak amacıyla pek çok kişi tarafından başvurulan bir beslenme yöntemidir. Bu yöntemle gün ikiye bölünür; oruç zamanı ve yemek zamanı şeklinde beslenmeyi destekleyen bir beslenme modeli uygulanır. Aralıklı oruç diyeti, kilo vermek ve sağlığını korumak isteyen kişilerin uygulayabileceği bir beslenme programıdır.
Bu programda yiyeceklerin değiştirilme zorunluluğu yoktur, yalnızca belli zaman dilimleri dışına çıkılmaması gerekir. Yapılan araştırmalar aralıklı orucun, yalnızca kilo kontrolü değil; kronik hastalıkları iyileştirebileceği ve ilaç kullanımı azaltacağını, obezite durumunun önüne geçilebileceğini, beyin sağlığına iyi geldiğini, metabolik sağlığı desteklediğini, mental ve fiziksel sağlığı koruyup genel iyilik hali sağlayabileceği ve hatta ömrü uzatabileceğini ortaya koymuştur.
Aralıklı oruç nasıl yapılır?
8/16 metodu: 8/16 diyeti kişilerin en çok tercih ettikleri diyet şeklidir. Kişiler 16 saat boyunca aç kalırlar ve 8 saat boyunca da beslenmelerini yaparlar. Bu metotta ilk öğün genellikle öğle saatlerinde yenir ve 8. saatin sonlarına doğru akşam yemeği yiyerek oruca başlanır. Oruç zamanı; su, şekersiz çay ve kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Modifiye oruç metodu: Bu yöntemde kişiler, haftanın 5 günü normal beslenme şeklini uygularlar, haftanın 2 günü ise kısıtlı kalorili beslenme programına girerler. Planlanan oruç günlerinde alınması gereken enerjinin %20-25’inin (yaklaşık 500-600 kcal) tüketilmesine izin verir. Orucun uygulanacağı 2 günün ard arda olması diyet başarısı için önemlidir.