Annelere emzirmeyi sevdirecek 5 neden!

Annelere emzirmeyi sevdirecek 5 neden!

Emzirme, anne ve bebek arasındaki sevgi bağının pekişmesini sağladığı gibi bebeğin ruhsal ve bedensel gelişiminde de etkili oluyor. Peki, emzirmenin anne için de faydaları var mı? Emzirme, anne sağlığını nasıl etkiliyor? İşte cevapları...

Yapılan bilimsel çalışmalar; anne sütünün bebeğe olduğu kadar, emzirmenin de anneye sayısız faydaları olduğunu ortaya koydu. Dr. Özlem Pata, annelere emzirmeyi sevdirecek 5 önemli nedeni anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

ANNE İLE BEBEK ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRİYOR 

Emziren anne, anneliği daha güçlü hissediyor ve bebeğiyle iletişimi daha iyi oluyor; duygusal bağ güçleniyor. Bebeğinin ağlamaları, emmek istemesi annenin kendini daha değerli hissetmesini sağlıyor.

YENİDEN GEBE KALMAYA DOĞAL KORUMA SAĞLIYOR

Emziren anne sağlığına daha çabuk kavuşurken, emzirmek doğum sonrası olabilecek aşırı kanama riskini azaltıyor ve rahmin eski haline dönmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca düzenli emzirme; annenin ilk iki ayda yeniden gebe kalmasına engel olarak, doğal koruma sağlayabiliyor.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR

Emzirmek, hamilelikte alınan fazla kiloların daha çabuk verilmesini ve annenin eski kilosuna daha kısa sürede dönmesini, formuna daha çabuk kavuşmasını sağlıyor. Yapılan çalışmalar; bebeğini emziren annelerin günde fazladan 200-250 kalori yakabildiklerini gösteriyor.

KANSERE KARŞI KORUYOR; DEMİR EKSİKLİĞİNİ ÖNLÜYOR

Emziren annelerde rahim, meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski azalırken, emzirme demir eksikliği anemisini de önlemeye yardımcı oluyor.

ANNENİN RUH SAĞLIĞINI POZİTİF YÖNDE ETKİLİYOR

Yapılan çalışmalar; emziren annelerin kanında oksitosin hormonunun yüksek olduğunu ve oksitosin hormonunun sakinleştirici etkisi sayesinde doğum sonrası depresyonu önlemeye katkı sağladığını ortaya koyuyor. 

emzirme anne sütü anne sütünün faydaları