Aman dikkat! Bu rahatsızlık, intihara sürükleyebiliyor...
Klasik yöntemlerle uygulanan tedaviye cevap vermeyen inatçı ağrılar, sandığınızdan çok daha kötü şeylere sebebiyet verebilir. Uzmanlar dinmek bilmeyen bu ağrıların, kişileri istifaya zorladığını, hatta intihara sürüklediğini söylüyor. Peki inatçı ağrıların tedavisi ne?
Bir anda bastıran, tüm hayat enerjimizi yerle bir eden ve artık günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen inatçı ağrılarımızdan kurtulmanın yollarını arayıp duruyoruz. Hastane kapılarında perişan olduğumuz, çözüm bulmak adına çalınmadık kapı bırakmadığımız bu ağrılar, sandığımızdan çok daha fazlasına sebep olabiliyor...
DEPRESYON, İSTİFA, VE HATTA İNTİHAR!
İnatçı ağrının, genellikle insanların yaşam kalitesi üzerinde fazlaca olumsuz etkiye sahip olduğunu ifade eden Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dragos Hastanesi Algoloji (Ağrı Bilimi) Bölümü’nden Prof. Dr. Ayda Türköz, araştırmaların, “inatçı ağrısı olan kişilerin yüzde 25'inin depresyona girdiğini ve yüzde 25'inin işini kaybettiğini, işine devam edenlerin yüzde 50'sinin ise işe eskisi kadar konsantre olamadıkları ve sonunda işten ayrıldıklarını saptadığını” belirtti. Türköz, “Amerika da yapılan bir araştırma inatçı ağrı nedeniyle intihar edenlerin oranı 2003'te yüzde 7,4'ten 2014'te yüzde 10,2'ye yükseldiğini belirtmiştir. Bu çalışmaya göre; sırt ağrısı, kanser ağrısı ve eklem ağrısı, intihar eden kişilerde inatçı ağrı durumlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca, bu hastalarda inatçı ağrı yanında anksiyete ve depresyonun daha fazla gözlendiği bildirilmiştir” diye konuştu.
Türköz, “İnatçı ağrılar, multidisipliner, yani farklı branşlardan oluşan ekipler tarafından değerlendirilmesi gereken çok özellikli bir durumdur. Öncelikle hastanın kendi hekimi ile algolog, fizyoterapistler ve psikologlar da dahil olmak üzere uzman bir profesyonel ekip tarafından izlenmesi gerekir” açıklamalarında bulundu.
İNATÇI AĞRILARIN NEDENİ HANGİ HASTALIKLAR?
Ağrıların akut, kronik ve inatçı ağrı olmak üzere üç kısımda incelendiğini söyleyen Türköz, “Bizim ‘inatçı ağrı’ dediğimiz tür, geleneksel yöntemlerle kontrol altına alınıp tedavi edilmesi sağlanamayan, hafif bir rahatlama sağlamak için bile geleneksel olmayan diğer tedavi seçeneklerine gereksinim duyulan ağrı türüdür” dedi.