Alman aşısı-kronik hastalık ilişkisi ne? 'Bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar'

Alman aşısı-kronik hastalık ilişkisi ne? 'Bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar'

Aşı yaşı düştükçe aşılama ile ilgili sorular tekrar gündeme geliyor. Şu an Türkiye'de yaygın olarak Pfizer-Biontech aşısı yapılıyor. Bu aşının kronik rahatsızlıkları tetiklediği sorusu gündemde. Doktorlar durumu 'spekülasyon ve bilgisizlik' olarak tanımlıyor.

METİN AKTAŞOĞLU-GAMZE BAL

Türkiye aşısız geçen günlerin ardından fabrika gibi aşı yapmaya başladı. Günde yüzbinlerce insan antikoruna kavuşuyor. Pfizer-Biontech aşısı olmak isteyenler hastaneleri dolduruyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği son bilgilere göre dün 842 bin 494 doz aşı yapıldı. Aşılamada 21 milyon insan barajı aşılırken mRNA aşısı ile ilgili tartışmalar tekrar gündeme geldi. Pfizer-Biontech aşısı SinoVac açısından farklı olarak yeni bir teknoloji ile geliştirildi.

Bu mesajcı RNA teknolojisinin ise bazı kronik rahatsızlığı olanları olumsuz etkilediği yorumları yapılıyor. Peki kronik hastalığı olanların gerçekten mRNA (bu örnekte Pfizer-Biontech) aşılarını yaptırmalarında bir sakınca var mı?

‘SPEKÜLASYON’

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Bülent Ertuğrul haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada mRNA aşılarının kronik hastalıkları tetiklediği iddiaları ‘spekülasyon’ olarak değerlendirdi. Ertuğrul, “Bunlar hep sosyal medyada kafa karıştırıcı şeyler. Olur olmadık bir şekilde yazılıyor ama bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar. Kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemeli” ifadelerini kullanıyor.

Alman aşısı-kronik hastalık ilişkisi ne? 'Bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar' - Resim : 1Sivas'ta, Kovid-19'la mücadele kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı çalışanlar aşı yaptırmaya başladı. Fotoğraf: AA

Sinovac aşısının Türkiye'deki çalışmalarında da görev almış olan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör İsmail Balık, "Her aşı her tür hastalıkta her kişide kullanılabilir. Tabii ki aşının içindeki maddelere karşı özel bir ciddi alerjik reaksiyon göstermiş olmamak kaydıyla..." diyor. 

 mRNA aşılarının diğer aşılara göre kısmen daha belirgin ve tolare edilebilir yan etkileri olduğunu söyleyen Balık, "Kronik hastalığı olanların mRNA ile ilgili çekince duymasını gerektiren bir şey yok" ifadelerini kullandı.

POLİETİLEN GLİKOL

mRNA aşısının içinde polietilen glikol isimli bir madde olduğunu aktaran Balık, "Bazı diş macunları, kozmetik ürünleri, kremler ve ilaçlar gibi günlük hayatta da birçok üründe bulunan polietilen glikole ciddi alerjisi olan insanlar mRNA aşısı yaptıramazlar" diyor. 

mRNA aşısının hızla bulunmasına da bazı insanların şüphe ile baktığına dikkat çeken Balık, "Geçmişte üretilen aşılardaki süreç neyse bunda da süreç aynı prosedürlerle işledi. Fark sadece tüm çalışmaların Covid-19 aşısına odaklanmasında yaşandı. Tüm kaynaklar ve bu alanda çalışan tüm bilim insanları aşı için çalıştı ve bu sebeple hızlıca başarıya ulaşıldı" açıklamasında bulundu.

‘AŞI MERKEZİNDE SORULAR SORULUYOR’

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden Doktor Ahmet Soysal ise Biontech aşısının rahatsızlığı olanlara uygulanmasının hekimler arasında da tartışmalı bir konu olduğunu aktarıyor. Soysal aşı merkezlerinde vatandaşlara bazı sorular yöneltildiğini bu hastalıklardan var ise Biontech aşısının zaten yapılmadığını söylüyor.

Soysal, Biontech aşısı yapılmayan hastalıkları tip 1 diyabet, çocukluk çağı diyabeti, bazı romatizma hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları veya romatizmal bazı tablolar olarak niteledi.

‘YARIM SAAT TERK ETMEYİN’

Soysal aşı uygulayan sağlık personelinin oldukça tecrübeli olduğunu söylerken bu personelin risk görürse kişiye aşı yapmayacağını aktardı. Soysal vatandaşların aşı olduktan sonra yarım saat kadar sağlık merkezini terk etmemeleri gerektiğini söyledi.

Alman aşısı-kronik hastalık ilişkisi ne? 'Bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar' - Resim : 2Bodrum'da yeni tip koronvirüs (Covid-19) aşılamasının 40 yaşa düşmesiyle hastanede yoğunluk yaşandı. Fotoğraf: AA

‘DOKTORUNUZA DANIŞIN’

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefise Öztoprak Çuvalcı ise Pfizer-Biontech aşısının bazı hastalıkları tetikleme riski olduğunu aktardı. Öztoprak Çuvalcı, “Kronik rahatsızlıkları olanlar doktorlarına danışsınlar. Ama mutlaka aşı olsunlar” değerlendirmesinde bulundu.

Alman aşısı-kronik hastalık ilişkisi ne? 'Bilimsel çalışmaların sonuçlarına bakmıyorlar' - Resim : 3

Dünya Sağlık Örgütü'nün 20 Nisan 2021'de Pfizer-Biontech aşısı hakkında hazırladığı rehbere göre hipertansiyon, diyabet, astım, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi kronik hastalığı olan ve hastalıkları kontrol altına alınmış kişilerin Pfizer-Biontech aşısı olmalarında bir risk yok. 

Dünya Sağlık Örgütü hastalığı geçirmiş olan insanların altı ay sonra aşı olabileceklerini belirtiyor.