Aileler dikkat: Çocuğunuz her gün tüketirse kanser riski yüzde 32 artıyor
Yapılan araştırmaya göre; genç yaşlarda günde iki ya da daha fazla şekerli içecek tüketmek, 50 yaşından önce kalın bağırsak kanseri olma riskini 2 katından daha fazla artırıyor. 13-18 yaş arasında günlük her tüketim ise erken kolon kanseri riskini yüzde 32 artırabiliyor.
Kolon (Bağırsak) kanseri, dünya çapında ikinci sırada yerini alıyor. Türkiye’de ise yerel araştırmalara göre ise ikinci, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ise üçüncü sırada.
Araştırma hakkında konuşan Biruni Üniversite Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil ise kolon kanserinin tedavi seçeneklerinin diğer kanser türlerine göre daha fazla olduğunu belirterek erken evrede tespit edilebilmesi için tarama testlerinin önemine değindi. Prof. Dr. Özdil, bu kanser tipinden korunmak için gerekenleri ise tek tek anlattı.
“Lifsiz ürünlerden uzak durun”
En çok beslenme ve diyet üstünde durulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özdil, “Yaşam tarzı da oldukça önemlidir. Masa başı çalışmak bunu tetiklemektedir. Bu yüzden düzenli egzersiz yapılması önemlidir. Paketli ve işlenmiş gıdalar, şekerli içeceklerin de etkisi büyüktür. Kolon kanseri ve diğer bütün kanserler açısından bakıldığında, ne yediğinize dikkat etmelisiniz. Aşırı şeker tüketiminden uzak durmalı, fast food tarzı lifsiz ürünleri tüketmemelisiniz. Zaten Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda çalışmakta, okul kantinlerinde yiyecek içecek konusunda denetim yapmaktadır” dedi.