ABD mahkemesi ilaç devine faturayı kesti: 572 milyon dolar

ABD mahkemesi ilaç devine faturayı kesti: 572 milyon dolar

ABD'li ilaç devi Johnson & Johnson'a, ABD mahkemesi tarafından, ağır kesicileri bağımlılık yaparak kamu zararına yol açtığı gerekçesiyle 572 milyon dolarlık ceza kesildi. Şirket kararı temyize götürme kararı aldı

ABD'nin Oklahoma eyaletinde mahkeme, ağrı kesicileri kullanıcılara yeterli uyarı yapmadan ve bağımlılık riskini anlatmadan satan Johnson & Johnson'a bu şekilde kamu zararına yol açtığı için 572 milyon dolar ceza verdi. Şirket kararı temyize götürme kararı aldı. Şirketin ağrı kesici ilaçların bağımlılık riskini anlatmadan pazarlayarak "opioid salgınına" yol açtığı iddia edildi. Savcıların davaya ilişkin hazırladığı iddianamede Johnson & Johnson için "opioid elebaşı" ifadelesini kullanıldı. Opioid, vücutta uyuşturucu madde (morfin) benzeri etki gösteren kimyasal maddelere deniyor. 

Bu yıl OxyContin adlı ilacın üreticisi Purdue Pharma ile 270 milyon, bir diğer ilaç üreticisi olan Teva Pharmaceutical ile de 85 milyon dolarlık anlaşmaya varmış, Johnson & Johnson ile uzlaşma olmadığı için dava devam etmişti. 

ABD Ulusal Kamu Sağlığı Enstitüsü 2017 yılında opioid maddesi sebebiyle 47 bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. 

Johnson & Johnson şirketiyse çok güçlü yasaların kontrolünde olan ilaç sektörünün bir parçası olduklarını ve davanın eyalet kanunlarındaki eksiklikle ilgili olduğunu açıklamıştı. Şirket bunun yanında söz konusu ilaçların doktorlar tarafından reçetelendirildiğini ifade etmişti. 

Oklahoma kamu savcılarından Brad Beckworth Johnson & Johnson'ın, Purdue Pharma ve Teva Eczacılık Endüstrisi gibi ağır bir ağrı kesici olan oksikodon üreten firmalar arasında olduğunu ve 90'lı yıllardan itibaren piyasayı yanlış yönlendirerek 20 seneyi aşkın süredir doktorları opioid içeren ilaçları reçetelendirmeye ittiğini söylemişti. 

Savcı Beckworth Johnson & Johnson'ın Duragesic ve Nucynta adlı ağrı kesicileri piyasaya sürdüğünü ve opioid maddesini 'günlük ağrılar için güvenli ve etkili' sloganıyla pazarlayarak halk tarafından aşırı dozda tüketimine yol açtığını ifade ediyor. 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) verilerine göre günde ortalama 130 Amerikalı aşırı dozda opioid kullanımına bağlı olarak hayatını kaybediyor.

Johnson & Johnson ABD