7 soru 7 cevap… Çocuğuma aşı yaptırmalı mıyım? 

koronavirüs
7 soru 7 cevap… Çocuğuma aşı yaptırmalı mıyım? 

Türkiye aşılamada oldukça hızlı bir şekilde ilerlemeye başladı. Şu an 40 yaşın üstündeyiz ve yakın zamanda çocukların aşılanması da gündeme daha çok gelecek. Ebeveynlerin kafasındaki soru şu: Çocuğuma aşı yaptırmalı mıyım?.. Gelin 7 soruda bu duruma yanıt arayalım...

Yaklaşık 120 milyon doz Pfizer-Biontech aşısının Türkiye’ye gelmesiyle birlikte aşılamada önemli bir eşik aşıldı. 40 yaş üstü aşılamaya başlandı. Aynı zamanda pek çok meslek grubu da öncelikliler arasına alındı. Türkiye’nin sonbahar ayları gibi toplum bağışıklığına ulaşması bekleniyor. 

Ve kısa bir süre sonra sıranın çocuklara gelmesi gündeme gelecek. Bu gündem halihazırda yetişkinlerin aşılanmasını bitiren ülkelerde konuşuluyor.  ABD’li çocuk doktorlarının önemli bir kısmı 12 yaşın üzerindeki çocukların aşılanması gerektiğini söylüyor. Bulaşıcı hastalıklar uzmanı Sean O’leary, “Çocuklar aşılanmaları durumunda maskesiz bir şekilde kapalı alanlarda da bulunabilecekler” diyor. 

Şimdi ebeveynlerin aklında çocukların aşılanması için bazı sorular var. Bu soruların yanıtlarına bir bakalım… 

1-Çoğumu aşılamayı düşünmeli miyim? 

Amerika Pediatri Akademisi ve Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi 12 yaşından büyük çocukların aşılanması gerektiğini söylüyor. Salgının başından bu yana ABD’de 4 milyon çocuğun Covid-19 geçirdiği bildirildi. Bu çocuklar arasında en az 300’ü hayatını kaybetti. 2019-2020 grip mevsimlerinde yine ABD’de 188 çocuk gripten yaşamını yitirmişti. Yine de bulaşıcı hastalıklar uzmanı O’Leary’ye göre Covid-19 çocuklar için ölümcül olan ilk 10 hastalık arasında. 

2-Çocuğum aşı olmaya uygun mu? 

Şu anda 12 yaş ve üzerindekilerin mRNA aşısı olması tavsiye ediliyor. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan Pfizer-Biontech aşısının 12 yaş ve üzerinde kullanımı ABD tarafından onaylandı. 6-11 yaş arası çocuklar için ise testler devam ediyor. 

Moderna ise 6 aylık-17 yaş arası çocuklar için bir mRNA aşısı üzerinde çalışıyor. ABD’nin bulaşıcı hastalıklar konusunda en çok güvendiği isim olan Doktor Fauci ise önümüzdeki yılın başında her yaştan çocuk için uygulanabilecek aşıların piyasada olacağını söylüyor. 

3-Yetişkinlere yapılan aşıdan çocuklara da mı yapılacak? 

Evet, Türkiye’de de yoğun olarak kullanılan Pfizer-Biontech aşısı 12 yaşından büyük çocuklar için yetişkinlere yapıldığı doz miktarında uygulanacak. Pfizer’den yapılan açıklamaya göre 12 yaşın altının da aşılanması için onay çıkınca bu yaş grubuna daha düşük bir miktar doz uygulanacak. 

4-Çocukların aşılanması onaylandı mı? 

ABD 12 yaşından büyük çocuklar için Pfizer-Biontech aşısı adına acil kullanım onayı verdi. Moderna da ergenlerin kullanımı için bir aşı onayı almak için başvuruda bulundu. Pfizer-Biontech çocuklar için acil kullanım onayı aldı ama tam kullanım onayı alması için 12-15 yaş arası çocukların aşı olduktan sonra uygun bir süre kadar gözlenmesi ve sonuçların sunulması gerekiyor. 

5-Aşı çocuklar için güvenli mi? 

Pfizer-Biontech aşısının 12-15 yaş arasındaki çocuklarda yaygın bir rahatsızlık yarattığına ilişkin bir bulgu henüz yok. 

6-Çocuklar için yan etkiler ne olabilir? 

Tıpkı yetişkinler gibi aşı olan çocuklarda da kol ağrısı, aşı olan bölgede kızarıklık, kas ağrısı ve ateş gibi semptomlar kısa süreli görülebilir. CDC’nin açıklamasına göre genç ergenlerin semptomları özellikle ikinci dozdan sonra yaşça büyüklerinden daha fazla olabilir. Bu yan etkilerin en fazla birkaç gün sürmesi bekleniyor. 

7-Miyokardiyal risk var mı? 

ABD’de yapılan araştırmalara göre 14-19 yaş arasında aşı olan 7 çocukta nadir görülen bir kalp rahatsızlığı olan kalp kası iltihabı rahatsızlığı gözlendi. Hastalık şiddetli seyretmedi. ABD’li sağlık otoriteleri aşı ve kalp rahatsızlığı arasında aşı kaynaklı bir bağ var mı yok mu kesin olarak söyleyemiyor. İsrail sağlık otoriteleri ise bir bağlantı olabileceğini belirtiyor. 

Bakan Koca ne diyor? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 22 Mayıs tarihinde Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan’a verdiği röportajda çocukların aşılanması hakkında, “BioNTech aşısının 16 yaşa kadar bir sorun teşkil etmediği otoriteler tarafından tespit edildi. ABD, 16 yaşa kadar aşı yapıyor. Biz de eylül sonuna kadar 16 yaş üstünü aşılamış oluruz diye düşünüyorum. Bu arada BioNTech’in 12 yaş üstüne yapılıp yapılamayacağına dair bir araştırma var. O araştırmanın sonucu birkaç hafta içinde netleşecek. O durumda da 12 yaşa kadar inebiliriz” demişti.

Kaynaklar: Washington Post-Hürriyet