10 adımda kabızlıktan kurtulun!

10 adımda kabızlıktan kurtulun!

Kışın azalan fiziksel aktiviteler ve değişen beslenme düzeni oldukça sık görülen sindirim sistemi sorunu kabızlığı da beraberinde getiriyor. Peki, kabızlık sorunu ile nasıl baş edilir?

Kabızlık; haftada 3 günden az bağırsak hareketi, tuvalete gidildiğinde rahatsızlık, karın şişkinliği ve ağrısı, dışkılarken zorlanma ve sert dışkı ile karakterize bir rahatsızlıktır. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ekrem Aslan, kronikleştiğinde kişinin yaşam kalitesini de düşürmeye başlayan kabızlık problemi olanlar için önerilerde bulundu.

KABIZLIK NEDEN OLUR?

Kabızlık genellikle gıdalar ile yeterince sıvı ile lif almamak ve düşük fiziksel aktiviteden kaynaklanmaktadır. Diğer nedenler arasında ise, çölyak hastalığı, irritabl barsak sendromu gibi sağlık sorunları olabilir. Bazı ilaçlar veya gıda takviyeleri, depresyon için reçeteli ilaçlar, ağrı kesiciler de kabızlığa neden olabilir. Kalsiyum ve demir takviyeleri, alerji ilaçları ve alüminyum antasitler gibi reçetesiz ilaçlar da kabız olma riskini artırabilir.

ÖNERİLERE UYUN, KABIZLIKTAN KURTULUN

1- Günlük aldığınız sıvı miktarını artırın. Katı ağırlıklı beslenme kabızlığa neden olan en önemli şeydir.

2- Liften zengin gıdaları tüketmek kabızlığı engellemeye yardımcı olur. Meyve ve sebzeler zengin lif kaynaklarıdır.

3- Uzun süreli aç kalmaktan kaçının. Sık aralıklarla az miktarda beslenmek kabızlığı engellemeye yardımcı olur.

4- Bağırsak hareketlerinin en yoğun olduğu sabah saatlerinde ve yemeklerden sonra tuvaleti kullanmayı alışkanlık haline getirin.

5- Dışkılama hissettiğiniz an tuvalete gidin, dışkılamayı ertelemek kronik kabızlığın önemli nedenlerinden biridir.

6- Spor ve egzersiz önemlidir. Siz hareketli olursanız bağırsaklarınız da hareketli olur. Haftada en az 3 gün yarım saat yürüyüş bağırsakları düzene sokmaya yardımcı olacaktır.

7- Doktorunuza danışmadan uzun süre yüksek miktarda içilen müshil içeren ilaçlar bağırsakları tembelleştirir. Doktor görüşü olmadan müshil kullanımından kaçının.

8- Her gün bir avuç kuru erik tüketmek veya sabahları içilecek bir fincan kahve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.

9- Hemoroidler ve makat bölgesindeki çatlaklar kronik kabızlığa neden olabilir, makat bölgesinde kaşıntı, kanama veya ağrı yakınmalarınız varsa bir doktora başvurun.

10- Kabızlık şikayetiniz 6 aydan kısa süredir varsa, yaşınız 50'nin üzerindeyse, kabızlığa eşlik eden kansızlık, makattan kanama veya kilo kaybı yakınmanız varsa mutlaka bir gastroenteroloğa başvurun ve kolonoskopi yaptırın.

Kabızlık öneri