Yeşim Salkım, 40 programına konuk oldu

Ünlü sanatçı Yeşim Salkım, Haber Global ekranlarında yayınlanan 'Jülide Ateş'le 40' programına konuk oldu.

Haber Global ekranlarında yayınlanan 'Jülide Ateş'le 40' programının bu haftaki konuğu şarkıcı Yeşim Salkım. 

İşte Salkım'ın, Jülide Ateş'in sorularına verdiği yanıtlar;

Çocukken de mücadeleci miydiniz?

Bu uğurda baya dayak atmışlığım vardı. Tabii şiddete karşıyım ama çocuktuk o zaman. Kendimi değil de başkalarını müdafaa etmeyi daha çok seviyorum galiba.

Kızınızın babası sizinle evlenmekten neden vazgeçti?

Erkekler biraz geç büyüyorlar. Biz kadınlar büyütüyoruz erkekleri. Onun evlenmek istememesinin sebebi herhalde biraz korkaktı.

İlk kızına karşı vicdan azabı hissediyor musun?

Çok. Gizem'e her baktığımda yeterli bir anne olmadığımı, onun yanında olmam gerekirken olamadığımı fark ediyorum.

Anneliğini kariyerinden daha mı iyi yönettin?

Evet. Ben bu dünyaya ait bir kadın değilim. Annelikte elimden geleni yapıyorum, kendimce iyi bir anneyim ama kariyerimi yönetemedim.

Fahrettin Aslan sizi neden kovdu?

Bazı kurallar vardır bu dünyanın içerisinde bunlara ya uyarsın ya da gidersin. Ben uymadım. Dolayısıyla her şeyden vazgeçtim. Uğrunda ödeyeceğim bedel çok fazlaydı. Ben ödemeyi seçmedim.

Evlendiğin adamlara kendini ait hissetmedin mi?

Bir kadının aidiyet duygusu kurduğu yuva ya da çocuklarıyla orantılı değildir. Ait olduğum yeri ben seçmeliyim ve bir erkeğe ait olma duygusunu asla kabul etmiyorum.

"Kızlarım babasız kalmasın" diye mücadele ettin mi?

Ben çocuklarım babasız büyümesin diye gururumu ayaklar altına aldım ve babalarına çok yalvardım "gitme" diye. Hayatımda belki iki adama sadece çocuklarım için yalvardım.

Yeşim Salkım evliliklerini neden yürütemiyor?

Bilmiyorum. Belki de evlilik kadını değilim ama o şartlara uymaya çalışıyorum. Ben dengesizdim galiba ya da onlar benim dengemi bozdu. Bilmiyorum.

Bugün olsa hangi eşinize evlenmezdiniz?

Gene hepsiyle evlenirdim. Her gördüğüm adamda acı da olsa bir gözyaşı ya da tebessüm hissetmeyi isterdim. Acele kararlar almamalıydım o başka bir şey ama "O insanlarla neden evlendim?" diye sormuyorum kendime.

Evlenmek bir kadın için başarı kriteri midir?

Hayır. Kadın evlenmeli, çocuk sahibi olmalı, bize bir öğreti gibi sanki. Evlenmek başarı değildir. Evliliği uzun yıllar yürütebilmek başarıdır.

Hakan Uzan'la "peri masalı" hangi noktada kabusa dönüştü?

Evlendiğim gün. Nikah günü imzaları attık ve otele geldiğimizde oturduk koltuğa ve uzağa baktık. Hakan elindeki yüzüğü çıkarttı ve "Ben bunu aileme nasıl söyleyeceğim?" dedi. O gün hayatımın en büyük kabusuydu. Ve bana dedi ki bir gün "Sen benimle evlenmeseydin çok şanslı olurdun ve ben seni çok daha fazla severdim, çok daha fazla merak ederdim" dedi. Bu daha çok acıttı. Daha erken gidebilirdim o evlilikten ama gidemedim şartlar el vermedi.

Hakan Uzan'ın sizi aldattığını nasıl fark ettiniz?

Kadınlar dedikoduyu severler. Kadınlar kadınların canını yakmayı seviyorlar. Özellikle alt sınıftan gelen kadınlar. Bir iki gün önce bir hanımefendinin o gece için özel bir kıyafet diktirdiğini ve parasının Hakan Uzan tarafından ödendiğini öğrendim kuaförde. O davetiyeye gitmeyecektim ama gitme kararı aldım. O hanımefendinin adını da biliyorum. Hazırlandım ve gittim. Tam otururken gece başlamadan önce kafamı kapıya doğru döndüm ve içeriye girdi yanında bir gazeteciyle beraber o hanımefendi. Ve geldi bir sıra yanımıza oturdu. Ben de o zamanki eşime döndüm, baktım, ayağa kalktım, sultan ve haremi dedim. Artık orada anlamıştım bir şeylerin ters gittiğini. 

Sanat camiasında herkes maskeli mi?

Hepsinin endişeleri var. Ellerinde olan şeyi kaybetmekten çok korkuyorlar. Sanatçı aç yaşar ve aç ölür.

Müzikseverleri kandıran şarkıcılar kimlerdir?

Burada bir şov dünyası var. Bir gün Hande Yener'e şöyle demiştim, Sezen Aksu'da bunu söylemiş,  "Eline mikrofonu alsan, siyah bir kostümle Bostancı'da sadece bir gitarla şarkılarını yorumlasan fena mı olurdu?" dedim ve cevap vermemişti.

Demet Akalın'ı başarısız buluyor musunuz?

Yok başarısız bulmuyorum. Ama kime göre, neye göre? sorunsalı doğuyor burada. Türkiye'nin bir numaralı yapım şirketiyle çalışıyorsan, Youtube'ta işlerin nasıl yürüdüğünü biliyorsan, radyoları arayıp "bu şarkıyı günde 10 kere çalacaksınız" diyen yapımcınız varsa tabi ki altın plak alırsınız. 

Sezen Aksu, Özlem Tekin'in önünü nasıl kesti?

Özlem Tekin çok popülerken Şebnem Ferah ortaya çıktı. Ve Şebnem daha popüler olmaya başladığı haberleri geldi. Özlem Tekin kadar başarılı bir kadının bir anda ortadan kaybolmasını herkesin sorgulaması lazım.

Hangi müzisyenleri özentilikle suçluyorsunuz?

Gaye Su Akyol diye bir kız var ve bu kız şimdi Londra'da röportaj verdi, ödül aldı ve bunu Türk Sanat Müziği ile yaptı. Ben kendi sanatımızla yola çıkarsak başarılı olabiliriz demek istemiştim. 

Gençler Yeşim Salkım'ı tanıyor mu?

Yeni yeni başladılar tanımaya. Bir de şöyle bir şey var gençlerde para yok. O yüzden de tanımasınlar zaten. Gençler beni tanımıyor ama emin ol tanısalar çok sevecekler.

Yeşim Salkım insanların canını yaktı mı?

Bilerek bir kişinin canını yakmak çok istedim. Ama sadece klibini döndürmedim. Gülben Ergen'in klibini döndürmedim. Hayatım boyunca tek bir kişi için bunu yaptım.

Gülben Ergen'in başarılarını alkışlıyor musun?

Birkaç sene öncesine kadar alkışlıyordum. Ama birkaç sene önce bu başarılara nasıl sahip olduğunu öğrenince bıraktım.

Öfke kontrol problemi var mı?

15 senedir öfke kontrol problemim var ve bunun için tedavi görüyorum. Dilimle alakalı var. yani kırıp dökmek ya da bir canlıya zarar vermem söz konusu değil.

Yeşim Salkım kendisine mi öfkeli?

Hayır kendime öfkeli değilim. Evliyim ve o arada eşim izliyor beni ve eski eşimin fotoğraflarını gösteriyorlar. Yapmayın diyorum.Bunu yapmayın. Ben ufacık bir şey yaptığımda üstüne basarak ve bilerek yazan bir medya var. Ben kendime değil bu medyaya öfkeliyim.

Aşk mı, para mı?

Aşk. Çok acayip bir duygu ve her yaşta farklı yaşadığımı fark ediyorum.

Müzik kariyerine kimler taş koydu?

Ben yaptım. Hakan Uzan'la o evliliği yapmamış olsaydım, sevgili olsaydım bunlar hiç konuşulmayacaktı.

"Beni Allah Korkusu sardı" dediğiniz olay neydi?

Biz ayrılmak üzereyken ben hamile kaldım. Ada'ya hamile kaldığımda oldu. Hastalığımdan dolayı hamile kalmam mümkün değildi. O dönemde çok ibadet ettim.

Yılın annesi ödülünü kimler hak etmiyor?

Bizler. Bu pırıltılı dünyanın içerisinde olan annelerin annelik ödülünü hak ettiğine inanmıyorum. Benim için sırtında çocuğunu okula götürmeye çalışan, şehit anneleri, engelli çocuğuna bakan anneler hak ediyor bu ödülü. Bu yüzden ben bu ödülü kabul etmedim ve şehit ailesine vermek istedim.

Kurban rolünü sevdiniz mi?

Hayır ama coğrafya kaderdir. Ve ben bu coğrafyanın içerisinde kendi kaderimi yaşıyorum. Aslında rol de değil ben gerçeği yaşıyorum ve anlatıyorum.

Küs olduğun herkesle barışmak ister miydin?

Arkadaşımsa ve dostumsa ya da bilmeden beni kırmışsa barışmak isterdim. Ben bu insanlarla defalarca barıştım zaten. Ama her barıştığımda yine aynı şeyi yaşadım. Benim hiçbir şeyim değiller. O yüzden barışmak istemem.

Affedemediklerinizin dosyası ne zaman kapanacak?

Zaten çoğuyla dosyayı kapattım. Ama birisiyle mahkememiz hala devam ediyor ve benden özür dilemedikçe bu dosya kapanmayacak.

yeşim salkım Jülide Ateş