Vedat Milor'den yeni anket geliyor: Sütlaç mı, zerde mi?

Magazin Haberleri
Vedat Milor'den yeni anket geliyor: Sütlaç mı, zerde mi?

Gastronomi Yazarı Vedat Milor sunuculuğunu üstlendiği 'Tadına Doyamadım' programının ilk bölümünde 'Zerde' tatlısını değerlendirdi. Sosyal medyada yaptığı anketlerle adından söz ettiren Vedat Milor, takipçilerine bu kez "sütlaç mı, zerde mi" sorusunu yönelteceğini söyledi.

Ana maddesi pirinç ile uyun pişirilmesinden oluşan, içine farklı baharatlar ve yemişlerin katılmasıyla zenginleştirilen “Zerde tatlısı” Türkiye’de pek çok farklı ilde farklı tariflerle hazırlanıyor. Ancak iki il var ki Türk Patent Kurumu’na başvuru yaparak, bu tatlının kendi yörelerine ait olduğunu kanıtladığı biliniyor. Ancak iki il tarafından paylaşılamayan bu tatlının sevenleri kadar sevmeyenleri de bulunuyor. Vedat Milor’da programında bu konuya değindi.

Vedat Milor'den yeni anket geliyor: Sütlaç mı, zerde mi? - Resim : 1

Vedat Milor’un 2020 yılında yayınladığı “Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?” anketi ile büyük ses getirmişti. Milli bir konu haline gelen ankete 437 bin 657 kişi katılırken, anket sonuçlarına göre yüzde 51 soğanlı menemeni, yüzde 49’u ise soğansız menemeni tercih etmişti.

Geçtiğimiz hafta Vedat Milor’la Tadına Doyamadım programında esnaf restoranına konuk olan usta isim burada Zerde tatlısını denedi.

Vedat Milor'den yeni anket geliyor: Sütlaç mı, zerde mi? - Resim : 2

Zerde tatlısı, Türk mutfağında İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Edirne ve Karaman yörelerinde yapılan bir tatlı olarak biliniyor. Zerde, düğünlerde, bebeklerin dünyaya gelişi kutlamalarında ve Muharrem ayının ilk on gününde pişiriliyor ve misafirlere ikram ediliyor.

Her bölgede ana madde olan pirinç ve su değişmezken tatlının içine katılan baharatlar yemişler değişiyor. Şanlıurfa’da pişirilen zerde tatlısına renk verici olarak haspir çiçeğinin taç yaprakları kullanılarak aroma ve renk veriliyor. Konya’da ise zerde tatlısı safran ile hazırlanıyor. Böylelikle tatlının rengi de aroması da kendine has bir hale geliyor.

Hem Şanlıurfa hem de Konya illerinin kendine has özelliklerle hazırladıkları zerde tatlısının kendi yörelerine özgü bir tatlı olduğunu iddia etmesi, yıllar boyunca iki il arasında tatlı bir çekişmeye neden oldu.

Şanlıurfa zerdesi 2017 yılında Türk Patent ve Marka kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi almaya hak kazandı. Ancak Konya da bu gelişmenin ardından boş durmadı ve 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı. Böylelikle iki ilin de kendine ait Zerde tatlısı olmuş oldu.

Programında gittiği restoranda yediği zerde tatlısını değerlendiren Vedat Milor, iki il arasında büyük bir rekabete yol açan tatlı hakkında da dikkat çeken bir yorum yaptı. Zerdeyi sevenler ve sevmeyenler arasında bir anket yapacağını söyleyen Milor insanların sütlacı mı, zerdeyi mi tercih edeceklerini merak ettiğini kaydetti.

Vedat Milor'den yeni anket geliyor: Sütlaç mı, zerde mi? - Resim : 3

Kaynak: Haber Global TV