Usta sanatçı Orhan Gencebay'dan olay yaratacak sözler: "İdamımı bile istediler!"

Usta sanatçı Orhan Gencebay'dan olay yaratacak sözler: "İdamımı bile istediler!"

Ünlü şarkıcı Orhan Gencebay, TRT'de yasaklı olduğu günlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gencebay, "1973'te 'Türk müziğini bozuyorsun' diye idamımı bile isteyenler oldu" dedi.

Sanatçı Orhan Gencebay, bir dönem müzik tarzı nedeniyle kendisini dışlayanlar olduğunu açıkladı. Sabah yazarı Tuba Kalçık'a konuşan Gencebay, "Özgün çalışmalarımla değerlerimizi evrensellik boyutuna taşımaya çalıştığım için dışlandım" dedi. 

"TRT'NİN 'YERLİ VE MİLLİ DEĞERLER KRİTERLERİNE' BAĞLI DEĞİLDİM"

Orhan Gencebay, "Neden yıllarca TRT'de yasaklıydınız?" sorusuna "TRT’nin  yakın zamana kadar koymuş olduğu 'yerli ve milli değerler kriterlerine' bağlı değildim. Çünkü bunlar hem yeterli değildi, hem yanlıştı. Ben yerli ve milli değerlerimizi bilen biri olarak, müziğimde çalışmalarımı serbestçe yapıyordum. Dolayısıyla farklı bir çalışma ortaya koydum. Ama bunu o dönem TRT'nin içindeki ve dışındaki ilgililer ve yöneticiler anlayamadı ama halk anladı ve çok büyük ilgi gösterdi müziğime. Bu ilgi çok az insana nasip olmuştur, bu da bana gurur verdi. Ben ne yaptıysam kendi değerlerimizi evrensellik boyutuna taşımaya çalışarak yaptım" yanıtını verdi. 

Usta sanatçı Orhan Gencebay'dan olay yaratacak sözler: "İdamımı bile istediler!" - Resim : 1

“Müziğimiz radyodan bile yasaklandı” diyen usta sanatçı sözlerine şöyle devam etti: 

“Batı yanlısı olanlar o dönem çok baskındı. O yıllarda müziğimiz için yapılması gerekenler yapılamadığı için müziğimiz hak ettiği değeri göremedi ve gelişemedi. Her toplum kendi ürettiği değerleri koruyarak evrensel zenginliğe katkıda bulunmalı. Ama bunu kendi kimliğimizi koruyarak ve geliştirerek yapmalıyız yoksa asimile oluruz. Kalıplaşmış fikirler müziğimizde gelişmeyi engelledi. İşte ben buna isyan ettim. Ortaya koyduğum özgün çalışmalarımdan dolayı müzik dünyasında beni dışlayanlar da oldu. Hatta 1973 yılında bir panelde "Türk müziğini bozuyorsun" diye idamımı bile isteyenler oldu. Ben de "Müziğimizi ben değil, bozsa bozsa Batı müziği bozmuştur, asıl sizin bu geri kalmış fikirlerinizin idam edilmesi gerekir" dedim. Çok haksız bir suçlamaydı.

Kaynak: Haber Global TV

Orhan gencebay türk müziği magazin haberleri