Playboy neden Cardi B'yi istedi?

Web Özel
Playboy neden Cardi B'yi istedi?
29 yaşındaki R&B sanatçısı Cardi B feminist kimliği ile tanınıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en ünlü erkek dergilerinden Playboy imajını değiştirmek istiyor. Basılı dergiyi durduran marka dijital çağ için Amerika'nın en tartışmalı rap sanatçılarından Cardi B ile anlaştı. Sarışın ve mavi gözlü modeller ile özdeşleşen markaya Cardi B ne getirecek?

Dünyaca ünlü bazı markalar şu sıralar bir değişim içerisinde. Örneğin Victoria’s Secret artık melekler ve kanatlarını kaldırdı. İç çamaşırı koleksiyonunda büyük beden kadınlara ağırlık verip bu alandan modellerle de çalışmaya başladı. Markanın yöneticileri süper model algısının 90’lı yıllarda kaldığını artık daha fazla çeşitliliğin olduğu bir marka olmak istediklerini söylüyorlar.

Benzer bir hamle Playboy dergisinden de geldi. 20. yüzyılda erkekler için cinselliğin simgelerinden biri olarak kabul edilen dergi şu sıralar bir değişim içerisinde. Dergi, 29 yaşındaki sansasyonel rap R&B şarkıcısı Cardi B’yi derginin kreatif direktörlüğü pozisyonuna getirdi. Şarkıcının daha önceden bir yayıncılık deneyimi yok.

Firmanın ağırlıklı olarak beyazlardan oluşan üst düzey yöneticileri arasındaki ender Afrika-Latin kökenli isimlerden. Peki Playboy Cardi B’yi şirketin tepe noktalarından birine koyarken neyi amaçlıyor?

'KORKTUĞUMUZ ŞEYLERİ TEMSİL EDİYOR'

Sosyologlara göre; bu konuyu feminizm, kültür ve ırk açısından okumak gerek. Ithaca Üniversitesi’nde kültür, ırk ve etnisite üzerine çalışan Doçent Nicole Horsley, “Cardi B kadınların zevklerini ön planda tutuyor. Toplum olarak korktuğumuz şeyleri temsil ediyor” demekte. Horsley’e göre; Cardi B, Playboy markasında eksik olan cinsiyet, beyaz olmayan kadınlar gibi unsurları da tamamlıyor.

Doçent Horsley, Playboy gibi ABD merkezli erkek dergilerinde erkeklerin güzellik algısının sadece beyaz kadınlara göre şekillendiğini söylüyor. Louisville Üniversitesi’nden Doçent Kaila Adia Story ise Cardi B’nin getirilmesini Playboy’un dijital içerik hamlesi üzerinden okuyor ve sanatçının şirketin dijital rotasını çizeceğini düşünüyor.

Playboy neden Cardi B'yi istedi? - Resim : 1
Playboy'un kurucusu Hugh Hefner'ın 2006 yılında Roma'daki 80. doğum günü partisinden bir kare. Fotoğraf: Shutterstock

Cardi B, şirketin kreatif direktörü olarak güzellik ve cinsellik ürünleri yaratacak, aynı zamanda şirketin kurucularının üye olduğu Centerfold isimli derneğe de üye olacak. Bazı insanlar Playboy’un Cardi B hamlesinin göstermelik olduğunu da düşünüyor.

Kaila Adia Story, “Gerçekten karar verici gücü eline vereceklerse, işe alınması anlamlı olur” değerlendirmesinde bulundu. Story, “Umarım onu ‘bakın bir farklılıklara ne kadar önem veriyoruz’ demek için kullanmazlar” ifadesini kullanıyor.

PLAYBOY KURALI: SARIŞIN VE MAVİ GÖZ

1970’li yıllarda en popüler zamanlarını yaşayan Playboy Dergisi Amerikan pop kültürünün tam ortasındaydı. Kadın modellerin taktığı tavşan kulakları ile ikon haline gelen dergi, sarışın ve mavi gözlü kadınları kapaklarına çıkarması ile biliniyordu.

Playboy’un kurucusu Hugh Hefner 2017 yılında hayatını kaybederken kurduğu dergi yıllar yılı, maskülenlik ve gücün sembolü oldu. Seneler içerisinde James Baldwin ve Gabriel Garcia Marquez gibi ünlü yazarlar da derginin sayfalarında boy gösterdi. Dergi ilk sayısında Marilyn Monroe’nun bir fotoğrafını onun iznini almadan basmıştı.

Playboy neden Cardi B'yi istedi? - Resim : 2
İzin alınmadan basılan Marilyn Monroe fotoğrafı ile Playboy'un ilk sayısı. Fotoğraf: Amazon

2000’li yılların başından itibaren görsel mecraların daha da önem kazanmasıyla Playboy eski gücünü yitirdi. Pandemi ile birlikte ise Playboy basılı dergiyi tamamen kapattı. Cardi B, Playboy’un güzellik algısının temsil ettiği her şeyin zıddı gibi.

Horsley, “Geleneksel olarak Playboy sarışın ve mavi gözlüleri ister. Cardi B yeni bir okur ve düşünce biçiminin temsili” ifadelerini kullanıyor.

Derginin üst düzey marka yöneticisi Rachel Webber, “Bu marka kimliği ne olursa olsun herkesin hazzın peşinden gidebileceğine inanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

CARDI B KİMDİR?

11 Ekim 1992 doğumlu Cardi B, Instagram ve Vine’a çektiği içerikler ile popüler oldu. 2017 yılında Atlantic Records ile anlaşma imzaladı. 2018 yılında çıkardığı Invasion of Privacy isimli albümü ile Billboard 200 listesine ilk sıradan girdi. Cardi B kendisini bir feminist olarak tanımlıyor. New York Times gazetesine verdiği bir demeçte, “Erkekleri kullanmaya başladığımdan beri kendimi çok daha iyi hissediyorum. Çok güçlü hissediyorum” değerlendirmesinde bulunmuştu. Cardi B (Belcalis Almánzar-Cephus) 2016 başkanlık seçimlerinde Trump’ın yerine Bernie Sanders’a oy verilmesini istemişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Business Insider’da Marguerite Ward ve Brandon T. Harden imzası ile yayınlanan ‘Cardi B's new appointment as creative director of Playboy could inject diversity and relevance to the brand’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Cardi B Playboy dergisi