'My Secret Terrius' Covid-19'u değil gizli bir operasyonu anlatıyor

koronavirüs

2018 yılında yayınlanan bir Güney Kore dizisinin 10. bölümünde günümüzde yaşanan ve binlerce kişinin canına mal olan koronavirüs salgınının tüm belirtilerini anlattığı iddia edilen sahne, sosyal medyada gündem konusu oldu. Fakat iddia doğru çıkmadı

2019 yılının sonunda Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını hızla yayılıyor. Salgın nedeniyle birçok ülkede uçuşlar yasaklanırken uluslararası etkinlikler iptal edildi.

2018 yapımı bir Güney Kore dizisi olan My Secret Terrius adlı yapımda koronavirüs kehaneti olduğu ortaya iddia edildi. Fakat yapılan araştırmalara göre bu iddia doğru değil. O dizide ve sahnede koronavirüsten değil, bir gizli servis ajanının dahil olduğu operasyondan bahsediliyor. Ayrıca koronavirüsler yeni değiller; 1960’lardan beri biliniyorlar. Koronavirüslerin tamamı da solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.

'My Secret Terrius' Covid-19'u değil gizli bir operasyonu anlatıyor - Resim : 1

Dizinin 10. bölümündeki hastane sahnesinde koronavirüsün belirtilerinden, kuluçka süresine, hatta tedavisinin olmayışına kadar her şeyin bir bir anlatıldığı öne sürüldü. 

İddiaya göre bunların yanı sıra dizide koronavirüs bir biyolojik silah olarak nitelendirilmişti. Dizide doktorun, "Bu virüs, ölüm oranını yüzde 90'a çıkarmak için, üzerinde oynanmış, mutasyona uğramış koronavirüsü. Virüs 5 dakika içinde direkt akciğere saldırır, 2 ila 14 gün kuluçka süresi var. İnsan yapımı bir virüs..." dediği iddia edilmişti. 

İddiaya göre dizide virüsün bir biyolojik silah olduğu ve herhangi bir aşısının olmadığı da söyleniyordu.

Buna karşılık Teyit.org'un yaptığı incelemeye göre, Güney Kore yapımı My Secret Terrius adlı dizide, güncel salgına benzer bir koronavirüs salgını yer almıyor. Netflix üzerinden de izlenebilen dizi, kırmızı bültenle aranan bir gizli servis ajanının komşusunun cinayetinin ardındaki gizemi çözmeye çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkan olaylar zinciri üzerine kurulu. Bu gizli servis ajanının kod adı ise Terrius. Terrius ve istihbarat ajanları cinayetleri çözmeye çalışırken, insanlar üzerinde deney yapan bir organizasyonu ortaya çıkarıyorlar. Olay araştırılıyor; koronavirüsten de bu araştırma sırasında bahsediliyor. Dizinin 10. bölümünün 53. dakikasından sonra karşımıza sosyal medyada yer alan diyaloglar çıkıyor. Burada maktulün test sonuçlarını veren sağlık görevlisinin söylediklerini dinliyoruz. 

Konuşmada testlerde mutasyona uğramış bir koronavirüse rastlandığı ve biyolojik silah olarak kullanılabileceği üzerinde duruluyor. Test sonuçlarını veren kişi, virüsün SARS ve MERS ile benzer genlere sahip olduğunu, solunum sistemlerine saldırdığını söylüyor. Ayrıca 2015’teki MERS salgınının ölüm oranının yüzde 20’den fazla olduğu bilgisi de veriliyor. Ancak dizide sözü edilen virüs salgına yol açmamış. 

Ölüm oranı yüzde 34’lerde seyreden MERS hastalığı ilk olarak Suudi Arabistan’da tespit edilmişti. Ancak hastalık 2015 yılında Güney Kore’de de bir salgına neden oldu. Ortadoğu dışındaki en büyük MERS salgını olarak değerlendiren bu salgın, ülkede 38 kişinin ölümüne neden olmuştu. Dizide MERS salgınından bahsedilmesi, ülkenin o günlerdeki gündemine denk gelmesi açısından tesadüf değil.   

koronavirüs