Konuşanlar'ın sunucusu Hasan Can Kaya'nın bilinmeyen hastalığı ortalığı çıktı

Magazin Haberleri
Konuşanlar'ın sunucusu Hasan Can Kaya'nın bilinmeyen hastalığı ortalığı çıktı

Exxen Platformu'nda yayınlanan Konuşanlar'ın sunucusu Hasan Can Kaya'nın bilinmeyen hastalığı ortalığı çıktı. Ünlü sunucunun Koprolali hastalığı ile mücadele ettiği iddia edildi.

Konuşanlar adlı programında bir seyircinin ailesine ettiği küfürle gündem olan komedyen Hasan Can Kaya hakkında şaşırtan gerçek ortaya çıktı.

Gazeteci Arif Hür, ünlü sunucunun Koprolali hastalığı ile mücadele ettiğini iddia etti. Peki, Koprolali hastalığı nedir? Tedavi edilebilir mi?

İşte Arif Hür'ün gündem olan o yazısından öne çıkan bölümler;

KOPROLALİ HASTALIĞINA MI YAKALANDI?

“Üzülerek söylüyorum ki; Sunuculuğunu üstlendiği Konuşanlar adlı programda konuklarına ve ortaya fütursuzsa küfürler eden Hasan Can Kaya'nın Koprolali hastalığı ile mücadele ettiği çok aşikâr.

Tourette sendromunun bir özelliği olan Koprolali, istemsiz şekilde küfretme ve saldırgan sözler söyleme rahatsızlığıdır.”

KOPRALALİ’NİN NEDENLERİ NELERDİR?

Koprolali, TouretteSendromu'nun belirtilerinden olmasına karşın, bu sendroma sahip kişilerin sadece yüzde 10 ile yüzde 20'si arasındakiler bu tür istemsiz davranışı sergilerler. Nörolojik anormallikler, Tourette Sendromu olan kişilerde bu tür sözel tiklere yol açabilir. Nörotransmiterlerin seviyeleri, özellikle dopamin, serotonin ve norepinefrin bu durumun yaşanmasını etkileyebilmektedirler.

Tourette Sendromu olan kişiler tiklerini insanlar göstermekten ötürü yoğun bir kaygı yaşarlar, özellikle koprolaliye sahip olduklarında. Bu kaygı kişinin semptomlarını daha kötüye götürebildiği gibi kişinin sosyal hayattan uzaklaşmasına sebep olur.

KOPROLALİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Ses tellerinin yakınına botulinum toksinin enjekte edilmesi, sözel tikleri olan birçok kişiye yardımcı olmaktadır. Ancak, bu yöntem en son başvurulacak risktir. Çünkü bu tedavinin riskleri mevcuttur. Terapiler ve dopaminbloklayıcı ilaçlar da Tourette Sendromu yaşayan kişilere yardımcı olmaktadır. Tourette Sendromu özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde çok yaygın olarak görülmektedir.

Tikler, toplumun yüzde 10'unda görülebilmekle birlikte sözel tikler çok daha az yaygınlık gösterir. Kopralali ise çok çok daha az görülen bir vaka olmasına karşın medyada ilgi uyandırdığı için insanlarca bilinebilmektedir.

Kaynak: Diğer

Hasan Can Kaya magazin magazin haberleri