İnternette viral olan Johnny Depp-Amber Heard davası hakkında neler biliyoruz?

İnternette viral olan Johnny Depp-Amber Heard davası hakkında neler biliyoruz?
Amber Heard ve Johnny Depp çifti 2016 yılında anlaşmalı şekilde boşandı. Fotoğraf: Reuters

Modern zamanların en ünlü boşanma davalarından olan Johnny Depp-Amber Heard davasının yankıları hala sürüyor. Depp, Heard'e 50 milyon dolarlık iftira davası açarken, her bir tanık konuştuğunda dava tekrar internette viral oluyor. Peki yaşananlar hakkında ne biliyoruz?

Johnny Depp Amber Heard’e neden dava açtı?

Amber Heard, Mart 2019’da Depp hakkındaki iddialarını Washington Post'ta bir köşe yazısına taşımasının ardından aktör eski eşi hakkında 50 milyon dolarlık bir karalama davası açmaya kadar verdi. Heard bu makalede cinsel taciz vakalarında kadınların mahkemelerde gördüğü muameleyi eleştiriken, Depp’in ismini vermeden kendisini de mağdurlardan biri olarak tanımlıyordu.

Depp bu makale yayınlandıktan günler sonra Karayip Korsanları filmindeki rolünün kendisinden alındığını ve makalenin kariyerine zarar verdiğini iddia ediyor. Depp’in kariyeri bu makale öncesinde de tarafların boşanma davası sırasında ortada uçuşan iddialardan dolayı halihazırda çok iyi bir pozisyonda değildi.

Amber Heard Johnny Depp’e neden dava açtı?

Heard’ün avukatları, Depp’in İngiltere’de görülen The Sun davasını kaybetmesinin ardından, ABD’de yaptıkları başvuruda şu anda ABD'de görülen davanın da düşmesini istediler ancak mahkeme bunu kabul etmedi. Heard, Depp’e 100 milyon dolarlık karalama ve iftira davası açmış, gerekçe olarak da Depp’in avukat takımının cinsel taciz iddialarını uydurma olarak göstermesini sunmuştu.

Heard Washington Post’taki makalesinde tam olarak ne yazdı?

“Cinsel istismara karşı durdum ve kültürümüzün gazabı ile yüzleştim. Bunun değişmesi gerekiyor.” Heard bu ifadelerin ardından 2016 yılında aile içi şiddetin tanınan bir yüzü olduğunu belirtiyordu.

Peki ya The Sun davası?

Şu sıralar ABD’de görülen mahkemedeki iddiaların önemli bir kısmı daha önce İngiltere’de dile getirilmişti. Aktör Johnny Depp, The Sun gazetesinin kendisi hakkında hazırladığı bir haberde ‘eşine dayak atan’ (wife-beater) ifadesini kullandığını belirterek, tabloid gazeteciliğin mucidi olan bu kuruma dava açmıştı. Heard bu davada tanık olarak bulunmuş, Depp hakkında 14 iddia ortaya atmış, mahkeme bu 14 iddianın 12’sinin hukuken kanıtlandığına karar vermişti. Depp Sun’a karşı açtığı davayı kaybetti.

İkilinin geçmişi nasıl?

Depp ve Heard 2009 yılında The Rum Diary filminin setinde tanıştı. Depp filmde oynadıkları bir romantik sahnede fazla yakınlaştıklarını ifade ederek, “O an hissetmemem gereken bir şey hissettim” değerlendirmesinde bulunuyor.

İkili daha sonra aynı filmin bir promosyon çalışması için bir araya geldi. Ancak aktör, iki çocuğu olan partneri Vanessa Paradis’ten ayrıldıktan sonra Heard ile birlikte olmaya başladı. İki oyuncu 2015 yılında evlendi. Amber Heard 15 ay sonra boşanma davası için başvurdu ve Depp hakkında şiddet gördüğü iddiasıyla uzaklaştırma kararı çıkardı.

Amber Heard boşanma davası sonucu aylık 50 bin dolarlık nafaka talep etti, taraflar 7 milyon dolara anlaştı. Amber Heard parayı hayır işlerine bağışlayacağını söyledi. İkili boşanma davasının ardından yapıkları ortak açıklamada, “İlişimiz tutkulu, inişli çıkışlı ama her zaman sevgi ile bağlıydı” ifadelerini kullandılar.

İnternette viral olan Johnny Depp-Amber Heard davası hakkında neler biliyoruz? - Resim : 2
Amber Heard ve Johnny Depp'in karşı karşıya geldiği dava ABD'nin Virginia eyaletinin Fairfax şehrinde görülüyor. Fotoğraf: Reuters

Şimdiki davada ne oluyor?

Aradan geçen yasal süreçlerden sonra Depp kendisi hakkındaki davayı ABD’ye taşıdı ve Heard’e iftira ve karalama davası açtı. Mahkemede iki taraf da birbirlerinin iddialarını reddettiler. Depp, “Hayatımın hiçbir noktasında bir kadına vurmadım” diyor.

İnternette viral olan Johnny Depp-Amber Heard davası hakkında neler biliyoruz? - Resim : 3

Kimler tanıklık yaptı?

Depp’in Bahama Adaları’ndaki mülklerini yöneten Tara Roberts, Amber Heard’ün kendisine ‘Sahte aktör’, ‘Şişman ve yaşlı bir adam olarak öleceksin’ gibi ifadeler kullandığını duyduğunu söyledi.

Yine Depp’in tarafını temsilen duruşmaya gelen adli psikolog Shannon Curry, Amber Heard’ün borderline kişilik bozukluğu olduğunu ifade etti. Heard’ün tarafı ise Curry’nin bu davaya atanmadan önce neden Depp’in evinde avukatlarıyla birlikte yemek yediğini sordu.

Mayıs 2016’da Los Angeles polisi adına çiftin evine aile içi şiddet ihbarını araştırmak için intikal eden polis memuru Tyler Hadden, Heard’de herhangi bir fiziksel darbeye rastlamadığını söyledi. Memur, “Bir kadını pembe yanakları ve gözleri ile görmüş olmam bir şey olduğunu anlamına gelmez” diyerek sözlerini noktaladı. Heard’ün avukatları kadının Depp’i korumak için polis gelene kadar makyaj yapmış olabileceğini söyledi.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Time Dergisi'nde Simmone Shah imzası ile yayımlanan 'What to Know About Johnny Depp and Amber Heard’s Defamation Trial' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Johnny Depp Amber Heard