Hakan Aysev: Her gün şarkı söyleyerek sağlığımı koruyorum, korona olmadım

koronavirüs

Prof Dr. Salih Emri'nin Sağlıklı Yaşam Dersleri'ne katılan Sanatçı Hakan Aysev neden korona olmadığı sorusuna, dikkat çeken bir yanıt verdi. Aysev, "Her gün şarkı söyleyerek sağlığımı koruyorum. Korona olmadım, herkese de tavsiye ederim" dedi.

Dünyayı sarsan koronavirüsün hızını kesmenin en etkili yolu evde kalmak, sosyal izolasyon sağlamak. Ancak evlerde geçirilen sürenin sağlığımızı olumsuz etkilememesi için hareketsizlikten kaçınmak da şart. Evde hareket kabiliyetinin azalması, gün içinde sürekli bilgisayar başında olmak ve ev içindeki aktiviteleri minimumda tutmak, kişide hali hazırda bulunan hastalıkları da tetikleyebiliyor. 

Koronavirüsün en çok etkilediği organlarımızdan biri de hiç şüphesiz ‘akciğerlerimiz’. Bunun için doğru nefes almayı unutmamak lazım.

Peki ciğerlerimizin de egzersize ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Salih Emri, ciğerleri güçlendirmek için bazı pratik nefes egzersizleri öneriyor.

"YOGA VE NEFES ALMA EGZERSİZLERİ, HASTALIĞI DAHA KOLAY ATLATMAMIZA YARDIMCI OLABİLİR"

Prof. Dr. Salih Emri'nin, sosyal sorumluluk projesi olarak sosyal medyada düzenlediği “Sağlıklı Yaşam Dersleri” programına Opera sanatçısı Hakan Aysev’den de destek geldi. Ünlü cerrah, Aysev ile birlikte nefes egzersizlerini beraber uyguladı. 

Hakan Aysev: Her gün şarkı söyleyerek sağlığımı koruyorum, korona olmadım - Resim : 1

AYSEV: HER GÜN ŞARKI SÖYLEYEREK SAĞLIĞIMI KORUYORUM

Prof Dr. Salih Emri’nin Sağlıklı Yaşam Dersleri’ne katılan Sanatçı Hakan Aysev neden korona olmadığı sorusuna, dikkat çeken bir yanıt verdi. 

Ünlü cerrah ile beraber nefes egzersizleri yapan 53 yaşındaki opera sanatçısı, “Her gün şarkı söyleyerek ciğerlerimi güçlendiriyorum. Bu yüzden korona olmadım. Malum sahneler kapandı. Her gün evde şarkı söylüyorum. Bu korona illeti bizi mahvetti. Sağlığımı şarkı söyleyerek koruyorum. Herkese de öneririm. Şarkı söyleyince ciğerlerde çalışıyor ve diyafram çalışma yapıyor.  Yok olmaz demeyin eşinize bağıracağınıza şarkı söyleyin” dedi.

EMRİ: SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN NEFESİNİZİ KORUYUN

Nefes almak istemsiz bir eylemdir, ancak yine de nefes almakta daha iyi olabilirsiniz. Dengeli bir tempoda nefes aldığınızda, kanınızda metabolizmamızı devam ettirecek sağlıklı düzeylerde oksijen ve karbondioksit seviyelerini korursunuz. Rahatlamak ve kaygıyı yönetmek için nefes alıp verme hızınızı nasıl artıracağınızı da öğrenebilirsiniz. 

Prof. Dr. Salih Emri ile ‘Doğru Nefes Alma teknikleri’

Burnunuzdan Nefes Alın

Burnunuzun içindeki küçük tüyler ve sümük, ciğerlerinizi tahriş edebilecek tozu yakalamaya ve filtrelemeye yardımcı olur. Burun kanallarınız da soluduğunuz havayı ciğerlerinize ulaşmadan önce ısıtır ve nemlendirir. Bu nedenle burundan nefes almak önemlidir. 

Derin Nefes Egzersizleri 

Nefes almanın yeni yollarını öğrenebilirsiniz. Odaklanmış nefes almanın basit uygulaması stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Sadece birkaç dakikalık derin, sabit nefes alıp verme, kalp atış hızınız gibi işlevleri yöneten vagus sinirinizi eğitir. Yavaş, düzenli nefes alıp vermek, rahatlamanıza ve kaygıyı azaltmanıza yardımcı olabilir

Taraf Değiştir 

Diğerinden nefes alırken bir burun deliğini kapatmak için baş parmağınızı kullanın, ardından değiştirin. Diğer burun deliğini işaret parmağınızla kapatın ve tekrar nefes alın. Her döngü arasında, her iki tarafı da kısaca sıkıştırın. Bunu 5 dakika boyunca yapın. Bu egzersiz, derin nefes almanın yanı sıra kan basıncı ve kalp atış hızı üzerinde sağlıklı etkilere sahip olabilir. 

Akıllı telefonlardan faydalanın 

Nefesinizi eğitmek istiyorsanız, akıllı telefonlarınıza program yükleyebilirsiniz. Bu avuç içi cihazlar, sizin için en uygun olan sağlıklı bir ritim geliştirmenize yardımcı olmak için titreşimli geri bildirim kullanır. Sakinleşmenize yardımcı olması için stresli olduğunuzda kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlar dışında bazı küçük aletlerde var. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.

Daha İyi Nefes Almak İçin Doğru Uyuyun 

Yataktaki pozisyonunuz nefes darlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Başınızı destekleyen bir yastık ve bacaklarınızın arasına başka bir yastık koyarak yanınıza uzanın. Sırt üstü uyumayı tercih ediyorsanız, bir yastığı başınızın ve diğerini bükülmüş dizlerinizin altına yerleştirin. 

Meditasyon yapın

Meditasyon, stresli veya dikkat dağıtıcı düşünceleri dışarı atmanıza yardımcı olmak için derin, odaklanmış nefes almayı içerir. Gözlerinizi kapatın ve havanın karnınızı genişletmesi için yavaşça nefes almaya çalışın. Bu tür solunum, dışarı çıkan karbondioksit için gelen oksijenin tam değişimini teşvik eder. Kalp atışını yavaşlatabilir ve kan basıncını düşürebilir veya dengeleyebilir

Şarkı söyleyin 

KOAH veya astım gibi kronik bir solunum yolu hastalığınız olsa bile şarkı söylemek akciğerleriniz ve nefesiniz için sağlıklı olabilir. Kaygıyı azaltmaya da yardımcı olabilir. Eğitimli bir eğitmen size nefesinizi nasıl kontrol edeceğinizi ve onu iyileştirmek için doğru duruşu nasıl geliştireceğinizi öğretebilir.

Ev İçi Hava Kalitesini İyileştirin 

Evinizdeki bir hava temizleyici, daha iyi nefes almanıza yardımcı olmak için çevrenizdeki partikülleri temizlemeye yardımcı olabilir. HEPA hava filtreleri olarak da adlandırılan bu küçük cihazlar özellikle astımınız varsa faydalıdır. Havadaki toz ve alerjenler semptomlarınızı kötüleştirebilir. Ancak büyük bir şehirde kirlilikle yaşayan herkes bir hava temizleyiciden de yararlanabilir. 

Kilo vermek 

Fazla kiloluysanız, fazladan birkaç kilo vermek daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilir. Obez kişilerde nefes darlığı olabilir. Fazla karın yağı, nefes aldığınızda ciğerlerinizin tutabileceği hava miktarını azaltabilir. Kilo vermek nefes almayı ve hareket etmeyi kolaylaştırır. Astımınız varsa belirtilerinizi de iyileştirebilir. Fazla kilo restriktif akciğer hastalığı oluşturur. Obezite ile ilişkili astım tanımlanmıştır. Reflüye de yol açtığı için astımın kontrolünü zorlaştırır. 

Hareket edin 

Egzersiz, ciğerlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olur. Haftada 5 gün en az 30 dakika orta düzeyde aktivite olduğu sürece her tür işe yarar. Yürümek veya bisiklete binmek gibi düzenli fiziksel aktiviteler akciğer kapasitenizi artırabilir, böylece daha derin ve daha dolu nefesler alabilirsiniz. Yoga veya tai chi gibi nazik esneklik egzersizleri akciğer kapasitenizi ve sağlığınızı iyileştirebilir. Bu eski Asya uygulamalarının her ikisi de, gücünüzü ve refahınızı artıran nefes alma tekniklerini öğrenmeyi içerir. Her ikisine de yeni başlıyorsanız, ilk başta nefesinizi kısıtlamanızı gerektiren herhangi bir hareket yapmayın.

Yüksek sesle gülmek

Neşe İşte akciğerlerinizi sağlıklı tutmak için egzersiz yapmanın eğlenceli bir yolu: Gülün! Bolca göbek gülmesi akciğer kapasitenizi artırır ve karın kaslarınızı çalıştırır. İyi bir kahkaha nöbeti aynı zamanda ciğerlerinizdeki bayat havayı temizler ve içeri temiz hava sağlar. 

Su için 

Daha iyi nefes almak için susuz kalmayın. Gün boyunca bol su veya diğer sıvıları içmek, ciğerlerinizin içini kaplayan mukus zarlarını sağlıklı tutar. Astar nemli ve inceyse, daha kolay nefes alırsınız.

Maskenizle Daha Kolay Nefes Alın 

Maske nefes almayı daha fazla çaba gerektiriyormuş gibi hissettirebilir. Şu ipuçlarını deneyin: Maskeli haldeyken yere yığılmayın. İyi duruş nefes almayı kolaylaştırır. Arabanızda yalnız olduğunuzda maskenizi çıkarın. Maskenizde endişeli hissederseniz, durun ve sakinleşmek için birkaç derin ağız nefesi alın. Salgın nedeniyle maskeli olduğumuz bu günlerde maske ile nefes almaya alışmalıyız.

Kaynak: Web Özel

koronavirüs gamze gezer Hakan Aysev