Demans hastası ünlü aktör Bruce Willis'in son hali görenleri endişelendirdi

Magazin Haberleri
Demans hastası ünlü aktör Bruce Willis'in son hali görenleri endişelendirdi

Şu sıralar demans hastalığıyla mücadele eden ABD'li oyuncu Bruce Willis'in son halini kızı paylaştı. Ünlü aktörü bu halde gören hayranları adeta yıkıldı.

ABD'li aktör Bruce Willis, bu yılın başında davranış ve kişilik değişikliği, düşünme, dil ve harekette bozulma semptomları gösteren frontotemporal demans hastalığına yakalandı. Ünlü aktörün son görüntüleri ortaya çıktı.

KIZI SON DURUMUNU PAYLAŞTI

Zorlu hastalıkla mücadele eden ünlü aktörün son durumu merak edilirken kızından paylaşım geldi. Paylaşımda Bruce Willis'in kızının elini tuttuğu anları gösteriyor ve ünlü oyuncunun demansla olan zorlu mücadelesine işaret ediyor. Söz konusu paylaşım ünlü aktörün sağlık durumuyla ilgili endişeleri artırdı.

AFAZİ TEŞHİSİ KONMUŞTU

"Zor Ölüm" film serisiyle tanınan 68 yaşındaki aktöre geçtiğimiz yıl mart ayında afazi hastalığı teşhisi konulmuştu. Afazi hastalığı, beynin dil ve konuşmadan sorumlu bölgelerinin görülen hasarlar sonucu kişide konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterdiği biliniyor.

Demans hastası ünlü aktör Bruce Willis'in son hali görenleri endişelendirdi - Resim : 1Demans hastası ünlü aktör Bruce Willis'in son hali görenleri endişelendirdi - Resim : 2

FRONTOTEMPORAL DEMANS NEDİR?

Temporal ve/veya fontal loblardaki sinir hücrelerinin hasarına bağlı olarak görülen ve beyin fonksiyonlarında bozulmaya yol açan durumdur. 40 yaşından itibaren görülmeye başlayan hastalık Alzheimer ile birlikte ağır bir seyirde ilerleyebilir. Ancak bu hastalığa yakalananlar için tablo her zaman aynı değildir. Bu hastalık her yaştan insanı etkileyebilir ancak belirtilerin başlangıcı 40 ile 60 yaş arasıdır.

FRONTOTEMPORAL DEMANS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Frontotemporal demans (FTD) beynin ön ve şakak loblarını etkiler. Frontotemporal demans belirtileri de beynin etkilenen bölgelerine göre farklılık gösterir. Yaygın belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

Davranışsal değişiklikler,
Konuşma problemleri,
Kas kontrolü kaybı,
Kısa süreli belleğin kaybı,
Sosyal yaşamdan uzaklaşma,
Plan yapamama,
Yürütücü işlev bozukluğu,
Duygusal değişimler.

FRONTOTEMPORAL DEMANS EVRELERİ NELERDİR?

“Frontotemporal demans nedir? Evreleri nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Dil, davranış ve karar verme süreçleri frontal ve temporal loblar tarafından yönetilir. Bunlar beynin frontotemporal demans (FTD) adı verilen bir tür demansla etkilenen bölgeleridir. FTD belirtileri ve hastalığın seyri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak genellikle durum birkaç evreyi takip ederek ilerler. FTD'nin en ilk evresi olan prodromal aşamasında insanlar davranış ve kişiliklerinde hafif değişiklikler deneyimleyebilir. Bu değişiklikleri fark etmek karmaşık olabilir ve yaşlanma veya geçici bir duygudurum bozukluğu ile karıştırılabilir. Bu aşamada gözlenebilecek semptomlar aşağıdaki gibidir:

Hafif derecede hafıza kaybı
Dikkat ve odaklanma yeteneğinde düşüş
Apati yani ilgi veya motivasyon eksikliği
Sosyal davranışlarda içe dönüklük veya dürtüsellik gibi değişimler
Yemek alışkanlıklarında, örneğin aşırı yeme ya da iştahsızlık gibi değişiklikler
Planlama ve organizasyon yapmada zorluk yaşama

Kaynak: Haber Global TV