Cem Yılmaz NFT işine girdi

Magazin Haberleri
Cem Yılmaz NFT işine girdi

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, son zamanlarda gündemde olan NFT (Nonfungible Token) konusunda ilk adımını attı. Yılmaz, Twitter hesabı üzerinden bir NFT işini satışa sundu.

Cem Yılmaz, NFT satışı yapan ünlüler arasına katıldı. Çizimlerini NFT pazar yeri OpenSea'de satışa sunan Cem Yılmaz, kendi adına açılmış hesabın linkini Twitter üzerinden paylaştı.

Twitter hesabından satışla ilgili bir açıklama yapan Yılmaz, "Var mı NFT isteyen. İsteyene atıyorum. Deneme ya bir şey değil” ifadelerini kullandı.

NFT NEDİR? 

Tam adıyla non-fungible Token olarak adlandırılan NFT, özgün bir dijital içeriği simgeleyen ve bu sebeple başka görsel ve işitsel içeriklerin yerine geçemeyen, blokchain (blok zinciri) ismi verilen dijital platformlardaki içerik birimidir. NFT içerikleri ses, sanat, video ve video oyunlarında yer alan görsel ve işitsel öğeleri içerebilen özgün ve yaratıcı içerikleri temsil edebilirler. Bu dijital içerikler sonsuz sayıda kopyalanabilir ancak, dijital içerikleri temsil eden NFT'ler blokchain'de izlenir ve satın alan kişilere sahip olma kanıtını sağlar. Bitcoin, Ethereum ve Flow vs. blok zincirlerinin de NFT kullanımlarını tanımandırmak amacıyla kendi jeton standartları bulunmaktadır.

Dijital olarak hazırlanan sanat, video oyunun öğeleri ve işitsel dosyalar gibb dijital koleksiyonların metalaştırılması için NFT'ler kullanıbilmektedir. Fakat, özgün içeriğin herhangi bir kopyasına olan erişim, jetonun sahibi ile sınırlı değildir. İlk NFT'ler 2015 yılında Ethereum tabanlı olarak ortaya çıkmıştır. Daha önceleri, kripto para birimleri hakkında spekülatif faaliyetler yapan yatırımcılar, hacimleri büyük oranda artmakta olan NFT'leri alıp satmaya başladıkça, NFT'ler için piyasaya olan ilgi ve alakanın artması spekülatif hareketlerin de artmasına sebebiyet verdi.

NFT NASIL YAPILIR?

NFT, özgün bir dijital içeriği simgeleyen, blokchainde (blok zinciri) depo edilen bir veri birimidir. Bitcoin ve birçok yardımcı program ya da ağ gibi kripto paraların tersine, NTF içerikler kriptografik bir belirteç niteliği taşımaktadır. NFT, bir dijital sanat içeriğinin Rarible, Opensea ya da KnownOrigin gibi dijital platformlarda sunulan açık artırma pazarlarına yüklenerek oluşturulmaktadır. Bu blokchaine kaydedilen içeriğin kripto paralarla sarın alınabilen ve tekrardan satılabilen bir NFT olarak bir kopyasını oluşturmaktadır. Bir sanatçı, eğer isterse bir eserini temsil eden NFT'yi satabilir ve bunun yanı sıra sanatçı eserinin telif hakkını elinde bulundurabilir ve de aynı sanat çalışmasının daha da fazla NFT'sini oluşturabilmektedir. NFT'yi satın alan kişi sanatçı tarafında orjinal üretilen içeriğe özel bir erişim elde edemez. Bir çalışmayı NFT olarak dijital deftere (blokchain) yükleyen kişinin, kendisinin NFT'nin orjinal sanatçısı olduğunu kanıtlamasına gerek yoktur. Geçmişte NFTler için içerilk yaratıcılarının izni olmaksızın da sanatın kullanıldığı durum sıklıkla görülmüştür.

 

Kaynak: Haber Global TV

Cem Yılmaz nft twitter sosyal medya magazin magazin haberleri twitter cem yılmaz twitter NFT nedir