Zilhicce orucu ne zaman başlıyor, hangi günler tutulur? 'Zilhicce ayı fazileti' nedir?

Ramazan Ayı Ramazan Bayramı haberler
Zilhicce orucu ne zaman başlıyor, hangi günler tutulur? 'Zilhicce ayı fazileti' nedir?

Kurban Bayramı'nı kapsayan Zilhicce ayının gelmesiyle birlikte ne zaman oruç tutulacağı da merak ediliyor. Peki Zilhicce orucu ne zaman başlıyor, kaç gün tutulur? İşte Zilhicce ayının fazileti...

Zilhicce ayının gelmesi ile birlikte konuyla ilgili bazı detaylar da merak edilip araştırılmaya başlanmış durumda. Kurban Bayramı'nı kapsayan Zilhicce Ayı içerisinde çeşitli ibadetler yerine getirilecek. Zilhicce orucunun ne zaman başladığı da araştırılıyor. İşte konuyla ilgili detaylar...

ZİLHİCCE ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR, HANGİ GÜNLER TUTULUR?

Zilhicce ayı bu sene (2022) 30 Haziran'da başlayacak. Bu ayın 10. günü de Kurban Bayramı'nın 1. günü olarak idrak edilecek.

Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir.

Zilhicce orucu ne zaman başlıyor, hangi günler tutulur? 'Zilhicce ayı fazileti' nedir?

Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).

ZİLHİCCE AYININ FAZİLETİ

Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163).

Zilhicce’nin ilk on gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber (s.a.s.); “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür? “ diye sormuşlar. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.); “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Kaynak: Haber Global TV

kurban bayramı