Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

Yıldız Kenter

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede pazar günü hayatını kaybeden Yıldız Kenter bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Pazar günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter için Kenter Tiyatrosu'nda tören düzenlendi. Kültür Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da törende yer alarak usta tiyatrocuyu son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Kenter'in sevenleri tiyatro sahnesine çıkarak veda konuşmalarını gerçekleştirildi.

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 1

KÜLTÜR BAKANI'NDAN KENTER TİYATROSU’NA DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise "Tiyatro sahnesi her açıldığında, onun sözlerini, onun mimiklerini öğrencilerinde görmeye devam edeceğiz. Onun emanetine sahip çıkmaya, taze tutmaya, yaşatmaya devam edeceğiz. Her ne kadar belediye başkanımız söylediyse de, biz de Devlet Tiyatroları'nın sahne sayısının artırılmasıyla ilgili çalışıyoruz. Biz de Devlet Tiyatroları olarak bu sahneyi ihya edeceğimizi, aileye iletmiştik. Yıldız Kenter hanımefendiyi saygıyla anıyoruz. Allah’tan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz" açıklamasında bulundu.

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 2

"İSTANBULLUYU KENTER TİYATROSUYLA BULUŞTURMUŞ OLACAĞIZ"

Cenaze törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kenter tiyatrosunun yaşatmak adına çalışacaklarını ifade ederek, "Üzgünüz, umuyorum ona layık olacak şekilde hem Kenter tiyatrosunu yaşatmak adına atacağımız adımlar hem de ailesiyle beraber karar vererek en özgün haliyle toplumla buluşturmak kararlığımızda onun mirasına, onun bıraktıklarına saygıyı İstanbul halkı adına göstermiş oluruz. Çok hızlı davranacağız. Zaten aileyle görüşme halindeydik. İstanbulluyla çok büyük emekler verdiği Kenter tiyatrosuyla buluşturmuş olacağız. Ruhu şad, mekanı cennet olsun." dedi.

SON ON YILDA YILDIZ KENTER'İ YALNIZ BIRAKTILAR

Ünlü sanatçı Ali Poyrazoğlu, “Lafın bittiği yerdeyiz. Hocamdı, arkadaşımdı, dostumdu. Çok üzgünüm. Çok büyük bir kayıptır Türk sanat kültürü için. Umarız bu çölleşme bir noktada biter. Yıldız Kenter çok şikayetçiydi bu çölleşmeden. Son on yıldır kültür sanat ortamındaki çölleşme genelde ve de hocanın yalnız bırakılması.. Bugün burada kameralardan geçilmiyor ama son on yılda hocayı yalnız bıraktılar, ıssız bıraktılar. Çok şikayetçiydi. Hepimizde özellikle de Türk dilinde büyük emeği var” dedi.

“HAYATLARIMIZA ELİ DEĞDİ, ÜZERİMİZE PERİ TOZU SERPTİ”

Ünlü sanatçı Deniz Uğur ise gözyaşları içinde, “Burası benim ilk sahneye çıktığım yer. Bu şekilde burada olmak çok üzücü. Aynı zamanda bir efsanenin öğrencisi olmuş olmak gurur verici gerçekten. Herkese nasip olmaz. Çok sanatçıya ışık oldu. Hayatlarımıza eli değdi, üzerimize peri tozu serpti. Onun üzerimizdeki etkisinin kudretini anlatmaya kelimeler yetmez. Gerçek efsane. Ben kaybettiğimize asla inanmıyorum. Adı sonsuza kadar yaşayacak” ifadelerini kullandı.

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 3

HER ZAMAN ÇOK HAYRANLIKLA İZLEDİĞİM BİR SANATÇIYDI"

Törene katılan oyuncu Nevra Serezli, şunları söyledi:

"Tiyatronun temel taşlarından biri. Ben gözümü açtım, Yıldız ve Müşfik Kenter ile tanıştım. 1963 senesinden beri her oyununu izledim. Beraber İngiltere'de bir oyun oynama şerefine nail oldum. Her zaman çok hayranlıkla izlediğim bir sanatçıydı. İyi bir usta ve hocam da oldu bir sene. Bazı insanlar var ya hani 'onlar hiçbir zaman gitmezmiş' gibi düşünülür. Yıldız hocamın gidişi böyle çok şok etti beni. Çünkü o hep vardır. Hep bu tiyatroda şu perde açılacaktır. Biz de arkaya kulise gidip onu öpeceğiz ve kutlayacağız. O da bizi karşılayacak, gibi geliyor. Bu son yıllarda çok fazla değer kaybettik."

"BENİM İÇİN ÇOK YÜCEYDİ"

 

Oyuncu Melek Baykal, "Sanata, sanatına ve hayata çok değer verdiğini biliyorum. Benim için çok yüceydi. Yıldız Kenter bir cumhuriyet kadınıydı. Onun izinden gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.

KENTER'İ ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

 

Oyuncu Sumru Yavrucuk, Yıldız Kenter'i anlatırken gözyaşlarını tutamadı. "Türk tiyatrosunun başı sağ olsun" diyen Yavrucuk, "Kuşkusuz en önemli tiyatro insanımızı, hocaların hocasını, canımızı kaybettik. Bütün hayatı sevgi ve bu sevgiyi yaymakla geçti. Onu düşündüğüm zaman sevgisini ve sanata tutkusunu hatırlıyorum" diye konuştu.

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 4

 

TABUTU ÇİÇEKLERLE DONATILDI

Törenin ardından usta tiyatrocunun naaşı Levent Afet Yolal Cami'ine getirildi. Sevenleri Kenter'in naaşı başında dualar ediyor. Usta tiyatrocunun tabutu çiçeklerle donatılıyor. Usta tiyatrocu öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Kılınan cenaze namazının ardından Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter'in cenazesi alkışlar eşliğinde uğurlandı. Yıldız Kenter'in cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 5

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 6

Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı - Resim : 7

DHA - İHA

Yıldız Kenter Yıldız Kenter cenaze son dakika Yıldız Kenter kimdir