Yazar Buket Uzuner, "Atiye" dizisi hakkında intihal davası açtı

Yazar Buket Uzuner, "Atiye" dizisi hakkında intihal davası açtı

Netflix'in Türk yapımı dizilerinden Atiye davalık oldu. Yazar Buket Uzuner, dizinin ana karakterlerinden Defne Kaman ve anneannesi Umay Nine'nin 2015'te yayımlanan Toprak romanından izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı iddiasıyla intihal davası açtı...

Yapımcılığını OG Prodüksiyon'un üstlendiği, Netflix'te yayınlanan Atiye dizisi, yazar Buket Uzuner'le yapımcıları karşı karşıya getirdi.

Uzuner, yapımcılar aleyhine İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde intihal davası açtı.

Dava dilekçesi şöyle: "Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok bilinen bir teknik konudur. Buket Uzuner'in Defne Kaman'ın Maceraları-Toprak romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulan Atiye dizisinin senaryosu, yazarın Su, Hava ve aynı serinin yazmakta olduğu Ateş adlı eserlerine karşı bir fikrî ihlaldir.

Yazar Buket Uzuner, "Atiye" dizisi hakkında intihal davası açtı - Resim : 1

Senaryodan Buket Uzuner'den izinsiz ve habersiz alınan (arkeolog, anne, kız kardeş gibi) ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında geriye Atiye diye bir dizi kalmamaktadır. Burada açık ve net bir intihalden ziyade Buket Uzuner'in sevilen romanının ustaca değiştirilerek işlenmesi ve bundan bir senaryo çıkarılması sözkonusudur."

Buket Uzuner de davanın Türkiye'de yaygın olan edebi intihaller için bir örnek teşkil edeceğini belirtip "Bundan sonra fikir hırsızlığının zorlaşacağını umuyorum," dedi.

Netflix ya da OG Prodüksiyon'dan konuya ilişkin açıklama yapılmış değil...

Netflix Atiye Buket Uzuner