Türk - Avrupa Arkeoloji Günleri haziranda İstanbul'da

Kültür Sanat haberleri
Türk - Avrupa Arkeoloji Günleri haziranda İstanbul'da

Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ve Institut français Istanbul, Avrupa Arkeoloji Günleri çerçevesinde 17 – 19 Haziran 2022 tarihleri arasında Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri düzenliyor.  Herkesin katılımına açık olacak etkinlik Institut français Istanbul’da gerçekleşecek.

Fransa’nın Avrupa Birliği dönem başkanlığı himayesinde toplam 11 kurumun işbirliği ile düzenlenen Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri, tarih tutkunlarına ya da sadece meraklılara arkeolojik araştırma kulislerinde olup bitenleri bir sergi, arkeoloji konulu kitap standları ve çocuklara yönelik atölyeler ile tanıtmayı amaçlıyor. Etkinlik boyunca ayrıca Fransız Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) yapımı  Tarām-Kūbi Böyle Söylüyor, Asurca Yazışmalar adlı belgesel ile Netflix yapımı The Dig adlı filmin gösterimi de yapılacak.

2010 yılından bu yana Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Ulusal Önleyici Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (Inrap) sorumluluğuna verilen Ulusal Arkeoloji Günleri 2019’dan itibaren Avrupa’da Türkiye de dahil 17 ülke tarafından düzenlenmeye başlanmış ve Avrupa Arkeoloji Günleri adını almıştır. Arkeologlar Derneği desteği ile Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bir çok kazı alanı ziyarete açılmıştır.

2021 Avrupa Arkeoloji Günleri, 26 ülkede düzenlenen 1400 etkinlikle büyük başarı kazanmıştır. 2021'de olduğu gibi, bu yıl da Türkiye’nin bir çok şehri ve Avrupa’da arkeoloji meraklıları üç gün boyunca arkeoloji dünyasının aktörleri tarafından düzenlenecek etkinliklerden oluşan zengin bir programı izleyebilecekler. Programı incelemek için https://journees-archeologie.fr/  adresinden Türkiye başlığını seçebilirsiniz.

Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri IFEA’da Arkeoloji Bölümü sorumlusu Anaïs Lamesa ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği Bilimsel ve Üniversiteler ile Işbirliği Ataşesi Martin Godon tarafından düzenlenmektedir.

Türk - Avrupa Arkeoloji Günleri haziranda İstanbul'da - Resim : 1

Program

Film gösterimleri
17 Haziran Cuma 18.30                     Tarām-Kūbi Böyle Söylüyor, Asurca Yazışmalar, Cécile MICHEL ve Vanessa TUBIANA-BRUN, 2020, Institut français Istanbul sinema salonu

 17 Haziran Cuma 19.15                     Yönetmen Prof. Cécile Michel ile söyleşi, Anaïs Lamesa et Martin Godon moderatörlüğü ile.

17 Haziran Cuma 20.30                     The Dig (Kazı), Simon Stone, 2021

Arkeoloji Köyü - 17 – 19 Haziran 10.00 – 18.00 Institut français Istanbul
Türk – Avrupa Arkeoloji Günleri Salonu
Sergi açıklamalı panolar ile Türkiye’de arkeoloji dünyasının önde gelen aktörlerini, Avrupa ve Türk fonları ile desteklenen arkeolojik projeleri tanıtmayı amaçlıyor. 

Arkeolojik Yayınlar Köşesi – Institut français Istanbul bahçesinde
Türkiye’de arkeoloji ve kültürel miras alanında yayın yapan başlıca yayınevleri, etkinlik boyunca İstanbul Fransız Kültür Merkezi bahçesinde kurulacak stantlarda yetişkin ve çocuklara yönelik yayınlarını satışa sunacaktır.

Çocuklar için atölyeler – Institut français Istanbul bahçesinde
Çocuklara yönelik arkeolojiyi tanıtan eğlenceli aktiviteler gerçekleştirilecektir. Küçük arkeolog adayları topraktan kaba, seramik bilimini öğrenme imkânı bulacaklardır.

 

Detaylı bilgi için

 

Kaynak: Haber Global TV

arkeoloji İstanbul Taksim kültür sanat haberleri