The Batman'in yönetmeni Matt Reeves, Joker'in sahnelerini neden attı?

Batman Joker
The Batman'in yönetmeni Matt Reeves, Joker'in sahnelerini neden attı?

Dünya çapında sansasyon yaratan The Batman'de filmin yönetmeni Matt Reeves, Joker'e filmde yer veriş şekliyle hem takdir topladı hem de eleştirildi. Reeves'i nihai kararına iten ise aslında Joker'in bir karakter olarak tartışmasız ağırlığı... Peki Reeves kararında haklı mı? Peki Joker neden özel?

*Bu yazı The Batman'in konusu ve detayları hakkında bilgi ve ipuçları (spoiler) içermektedir.

The Batman, Box Office Türkiye verilerine göre Türkiye'de 28 Mart itibarıyla toplamda 984 bin 858 seyirciye ulaştı. Batman v Superman: Adaletin Şafağı, Türkiye'de 1 milyon 462 bin 2 izleyici ile tüm zamanların en çok izlenen 16. yabancı filmi olmuştu. The Batman'in bu sayıya yaklaşması bekleniyor. Kara Şövalye'nin evrenindeki en önemli karakterlerden biri ise tüm zamanlar listesinde 9. sırada yer alıyor.

Joker, toplamda 1 milyon 877 bin 186 izleyiciye ulaşmış durumda. Bu durum ilginç bir kapı da açıyor. Süper kahraman evrenlerinin kötü karakterleri zaman zaman kendi taraftar kitlesini oluştursa da bu konuda Joker çok daha özel bir yerde duruyor.

YENİ JOKER KEOGHAN

Gotham'ı birbirine katan bu palyaçoyu canlandıran isimler hep rollerine çok özendi, (hatta bazen fazla özendi) ancak hep özel bir ilgi gördü. The Batman'da Joker'e hayat veren isim ise 1992 doğumlu İrlandalı oyuncu Barry Keoghan oldu. Kutsal Geyiğin Ölümü, Dunkirk ve Yeşil Şövalye'de rol olan Keoghan, The Batman'in sonunda The Riddler ile olan diyaloğu ile heyecan yarattı.

The Batman'in yönetmeni Matt Reeves, Joker'in sahnelerini neden attı? - Resim : 1
Yıldızı Yorgos Lantimos'un Cannes'da En İyi Senaryo ödülünü kazanan Kutsal Geyiğin Ölümü adlı filminde parlayan Barry Keoghan'ın (en solda) detaylı Joker performansı merakla bekleniyor. Fotoğraf: Shutterstock  

Ancak Keoghan'ın filmdeki ilk ve tek sahnesi de buydu. Hikayeye göre Batman Riddler'ı bulabilmek için Arkham Hapishanesi'nde tutuklu olan Joker'den yardım istiyor. Joker ise Batman'in sorularına verdiği cevaplar ve ruh haline yönelik yaptığı yorumlarla kahramanı hem sinirlendiriyor hem de ona kritik bir yol gösteriyor.

Filmin yönetmeni Matt Reeves, bu sahneyi filmde kullanmama kararı almış. İddialara göre Reeves, bu sahnenin Batman'in Riddler'ı sorguladığı sahnenin önüne geçmesinden çekinmiş. İzleyicilerin bir kısmı Reeves'in bu kararını haklı bulurken bir kesim ise Joker'i filme eklememenin kaçırılmış bir fırsat olduğu görüşünde.

Film eleştirmeni ve senaryo eğitmeni Burak Göral, Reeves'in tarafında olanlardan. “Doğru bir karar” diyor ve sahne hakkında “Şık, yeni filme kanca atacak ve karizmayı yükseltecek bir sahne olarak tasarlanmış belli ki ama fazla gelmiş olmalı” diyor. Bunda Joker'in ekran süresi oldukça az olan filmin ana kötü karakteri Riddler'ın önüne geçmesi ihtimali de etkili olmalı.

The Batman'in yönetmeni Matt Reeves, Joker'in sahnelerini neden attı? - Resim : 2

'JOKER ÇOK BASKIN BİR KARAKTER'

Göral, “Evet, çünkü Joker çok baskın bir karakter. Dünyada da çok sevilen, çok takip edilen, kim oynasa, hangi filmde olsa ilgi çeken, dikkatleri dağıtan bir karakter” yorumunda bulunuyor. “Tadında gösterilmesi daha doğru” diye devam eden Göral “Ayrıca sahne uzunluğu itibarıyla da bir anda filmin bütün merkezini oraya kaydırabilecek kadar uzundu. Dolayısıyla hayırlı olmuş” ifadelerini kullanıyor.

Gerçekten de Joker ilgi çeken, dikkat dağıtan bir karakter. 1966'da Cesar Romero'nun ete kemiğe büründürdüğü karakter, 1989'da Jack Nicholson ile yeniden hayat bulmuştu. Daha sonra yine uzunca bir aranın ardından Heath Ledger, 2008'de The Dark Knight'ta kusursuz bir Joker performansı sergilemiş ve Oscar'a layık görülmüştü.

Oscar'dan öte aslında Ledger, Joker'i küresel bir fenomene dönüştürdü. Ardından 2016'da Jared Leto, çağımız tabiriyle “cringe” bir Joker performansı sergilemiş ve neredeyse tüm eleştirmenler tarafından başarısız bulunmuştu. Hatta Leto'nun role aşırı hazırlanmasının, kendi Joker'ini yaratmaya fazlasıyla kafa patlatmasının, asıl işinde sıkıntılı bir tablonun çıkmasına neden olduğu öne sürülmekteydi.

Jared Leto'dan sonra ise bir derslik performans da Joaquin Phoenix'ten geldi. Phoenix, Joker'in doğuşunu ele alan filmde Ledger'a da selam çakarak harikalar yaratmış ve Oscar'ı kucaklamıştı. Joaquin Phoenix de adeta Joker'e dönüşmeyi başarmıştı. Atılan sahneye bakınca Barry Keoghan'ın da özel bir Joker performansı sergilediği aşikar.

'SONRADAN SERVİS EDİLMESİ STRATEJİK'

Joker; karakteri, zihinsel yapısı, zayıflıkları ve motivasyonları gereğiyle oyuncular için bir maden. Aynı zamanda yapımcılar için de... Kesilen sahnenin yayınlanması da bunun bir parçası olmalı.

Burak Göral, “Sonradan servis edilmesi stratejik bir hareket” diyor ve devam ediyor:

“Oyuncular bu tarz seri filmlerine öyle sözleşmeler ile bağlanıyorlar ki itiraz etme hakları pek olmuyor. Ancak böylesi bir intro'ya kendisinin de itirazı olacağını sanmam. Sahne çöpe de gitmemiş oldu; sosyal medyada güzelce sükse yaptı, herkes de konuştu. Herkes bence memnundur olan bitenden.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Batman The Batman