Tam 19 yıl oldu... Usta sanatçı Ahmet Kaya'nın ölüm yıl dönümü

Tam 19 yıl oldu... Usta sanatçı Ahmet Kaya'nın ölüm yıl dönümü

19 yıl önce bugün Paris'te geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden ünlü sanatçı Ahmet Kaya, ölüm yıl dönümünde yâd ediliyor.

Usta sanatçı Ahmet Kaya'nın bugün ölüm yıl dönümü... Fransa’nın başkenti Paris’e yerleşen Ahmet Kaya, 2000 yılında 'Hoşçakalın Gözüm' isimli albümünün kayıtlarını yaparken Paris'in orte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

AHMET KAYA KİMDİR?

Kaya, 28 Ekim 1957'de Malatya'da, Adıyaman'dan Malatya'ya iş için göç etmiş Kürt kökenli bir baba ile Erzurumlu bir Türk annenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

16 yaşından sonra Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katılan sanatçı, burada bağlamaya çalmayı öğrendi.

1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı, bu arada orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu.

28 yaşında Unkapanı'nın yolunu tuttu. İlk albümünü kendi olanaklarıyla yaptı. İlk albümü "Ağlama bebeğim", ikinci albümü ise "Acılara Tutunmak"tır.

İkinci albümü yayınlandıktan sonra 1985 yılında Gülten Hayaloğlu ile evlendi. Gülten Hayaloğlu hapishanede idam cezasına mahkum olan Nevzat Çelik'in "Şafak Türküsü" şiirini Ahmet Kaya'ya iletir. Ahmet Kaya, 1986'da piyasaya çıkan "Şafak Türküsü" albümü ile geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan atılımını yapar. 1986 yıl sonuna doğru da "An Gelir" albümünü yayımlar. Albümde hemen tüm besteler kendisine aittir.

Attila İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe ve Ahmed Arif gibi birçok şairin şiirlerini besteleyen sanatçı, hayatı boyunca toplam 22 albüm yayınladı. 

Ahmet Kaya ölüm yıl dönümü