Sinemalara döndük! Büyükler ayakta kaldı ama küçüklerin kafasında bin tane soru var
1 Temmuz'dan itibaren seyirci salonları doldurmaya başlarken işletmeciler önlerini görmek adına içinde bulunduğumuz yaz aylarındaki vaka sayılarını pür dikkat takip ediyor. Büyükler ayakta kaldı ama makinalarını satmak isteyenlerin sayısı hiç az değil. 'Bir kapanmaya daha dayanamayız' diyorlar...
Sinema ve tiyatrolar yaz aylarındaki normalleşmeyle birlikte yaralarını sarmaya çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2020'ye dair açıkladığı sinema ve tiyatro istatistikleri ise kültür sanat etkinliklerinin pandemiden nasıl etkilendiğini ortaya koydu.
Bu verilere göre, 2020'de ortalama her 100 sinema salonundan yaklaşık 5'i kapandı. Büyük zincir sinemaların ise kayda değer şekilde salon kapattığı rakamlara yansımadı.
Sinema seyirci sayısı 2019'a kıyasla yüzde 69.5 azalarak 17 milyon 226 bin kişiye düştü. Tiyatro salonlarında yapılan gösteri sayısı yüzde 40.4 azalırken; tiyatro seyircisi sayısı ise yıllık yüzde 43.1 düşerek 4.4 milyon kişiye geriledi.
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Kadıköy Sineması Sahibi Funda Kocadağ, "Çok sıkıntılı bir dönem geçti ama daha geçip geçmediğini de bilmiyoruz, sonbaharda anlayacağız. Son zamanlarda salonlarındaki makineleri satmak isteyen arkadaşlarımız çoğaldı" dedi.
Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeşim Özsoy ise tiyatroların yüzde 70'inin 2020 boyunca 500 TL'nin altında bilet satabildiği bilgisini verdi. Özsoy, "Ciddi bir travma, zarar ve azalma söz konusu. Ayrıca gösterimler de daha çok büyük çaplı ve büyük sahnelerde yer alıyor. Bu da küçük ve orta ölçekli tiyatroları elimine ediyor" diye konuştu.
KÜÇÜLMEK YA DA TAMAMEN KAPATMAK İSTİYORLAR
Kadıköy Sineması Sahibi Funda Kocadağ, 1 Temmuz itibarıyla sinema salonlarının açılsa da yaşanan sıkıntıların etkisiyle hâlâ tam anlamıyla bir açılmanın söz konusu olmadığını söyledi.
"Son zamanlarda çok fazla salonlardaki makineleri satmak isteyen arkadaşlara rastlıyoruz" diyen Kocadağ, "Sanıyorum çoklu salonların bir kısmını kapatarak idare etmek ya da bir iki salonsa tamamen kapatıp çıkmak istiyorlar" dedi.
"SONBAHARDA YENİDEN KAPANMAYA DAYANAMAYIZ"
Kocadağ'ın aktardığına göre, sektörün en büyük endişelerinden biri de Türkiye'yi etkisi altına alan Delta ve Delta Plus varyantlarıyla birlikte sonbaharda yeniden bir kapanma yaşanma olasılığı...
Böyle bir durumun sinema sektörü için 'felaket' olacağını vurgulayan Kocadağ, "Pek çok sektör gibi biz de dayanamaz, ekonomik olarak kaldıramayız" diyor: "Zaten çok büyük yaralar aldık. Toparlanmamız da zaman alacaktır. Özellikle Anadolu'daki küçük, bağımsız salonlar daha da zorda. Sektörü destekleyici kararlar alınmalı."
SEYİRCİ ÖZLEDİ AMA GERİ DÖNÜŞÜ ZOR
Tiyatro Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yeşim Özsoy ise, tiyatroların Mart 2020'den Temmuz 2020'ye kadar tamamen kapanan ve açık olduğu zamanda da saat kısıtlamaları dolayısıyla seyircinin ayağının tamamen kesildiği bir alan olduğunu anımsatarak şöyle diyor: "Neredeyse yarı yarıya azalmış bir gösterim ve seyirci kapasitesinden söz ediyoruz. Hatta bizim İstanbul tiyatrolarını baz aldığımız anket ve araştırmalarımıza göre daha da yüksek" diyor.
Yaz aylarındaki normalleşmeyle, nispeten açık hava gösterimleriyle tiyatroların canlandığı bilgisini veren Özsoy, "Yaz döneminden sonra seyircinin kapalı alanlara geri dönüşü tamamıyla seyircilerin psikolojisi ve risk dengesini analiz etmesine bağlı. Yani geri dönüş de zor olacak. Yine de pandeminin ve aşılamanın denklemleriyle kademeli olarak ve kontrollü olarak başlayacaktır. Hem seyirci hem de tiyatrolar sahneleri çok özledi" diye konuştu.
TİYATROLAR 2020'DE 500 TL'NİN ALTINDA BİLET SATABİLDİ!
"Açık havada olan seyirci kapasitesi nispeten tatmin edici seviyede ama örneğin bizim verilerimize göre tiyatrolarımızın yüzde 70'i 2020 senesinde totalde 500 TL'nin altında bilet satışı gerçekleştirebildi" diyen Özsoy, şöyle devam etti:
"Yani ciddi bir travma, zarar ve azalma söz konusu. Ayrıca gösterimler de daha çok büyük çaplı ve büyük sahnelerde yer alıyor açık havada örneğin. Bu da küçük ve orta ölçekli tiyatroları elimine ediyor. Tiyatroların sağlık ve kontrollerinin tescillenmesi ve seyirciye bir şekilde güven arz edecek şekilde düzenlenmesi lazım. Ayrıca önümüzdeki dönemde de daha fazla sahne ve tiyatro kaybı olmaması için devlet ve belediyelerin destek ve yardımlarının devam etmesi şart."
Kaynak: Web Özel