Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret

Dedeağaç; yerel adıyla Aleksandropolis, sınırımızın dibinde hemen, kapı komşusu yani. Denenmeli...

Seyahatinizi iyi planlar, gümrükte de şansınız yaver giderse İstanbul'dan yola çıkıp 3,5 saat sonra Dedeağaç'a ulaşmanız mümkün. Bunun için sabah saat 05:00 gibi yola çıkmak gerekiyor. Yol, Silivri'den sonra otobandan ayrıldığından trafik ışıkları yoğunlaşıyor. Sabah erken yola çıkarsanız ışıklar devreye girmeden bölgeyi geçebilirsiniz. İpsala Sınır Kapısı'na geldiğinizde eğer dönemsel bir sıkıntı yoksa her iki kapıyı toplam yarım saatte geçersiniz. Her ne kadar pul almak sıkıntılı olmasa da her türlü yurtdışı ziyaretinizden önce bu işi banka şubelerinden halletmenizde fayda var. Kapıları da geçer geçmez artık Yunanistan'ı saran meşhur otobanın başındasınız. Dedeağaç için yol kısa, yaklaşık yarım saat sonra tatil başlar. 

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret - Resim : 1FRAPPENİZİ YAVAŞÇA YUDUMLAYIN 

Dedeağaç'ın merkezi, konaklamak için ideal ve benim son gittiğimde kaldığım gibi uygun ve temiz bir şehir otelinde kalabileceğiniz gibi, 5 yıldızlı otellerde de konaklayabilirsiniz. Tamamıyla sizin beklentiniz ve ihtiyaçlarınıza kalmış. Bizim gezi felsefemizde otel ön planda olan bir unsur değil; daha çok temiz, ekonomik ve küçük şehir otellerini seçiyoruz.

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret - Resim : 2Sabah otelinize yerleştikten sonra, bir ana cadde ve sahilden oluşan şehir merkezinde tur atabilir, sonra Türkiye'deki börekçilerin benzerlerinde karnınızı doyurabilir ya da patisserilerde pizza ve benzeri ürünlerle kahvaltınızı edebilirsiniz. Daha sonra beğendiğiniz bir mekânda Yunanlara özgü bir kahve çeşidi olan frappe'nizi yudumlayabilirsiniz. Küçük bir tüyo; frappe aslında uzun sürede içmek için tasarlanmış bir kahve olduğundan yavaş yudumlamanızı tavsiye ediyorum.

MAKRİ KÖY'E UĞRAMADAN DÖNMEMELİ  

Eğer yazın gittiyseniz öncelikli istikametiniz 12 kilometre mesafedeki Makri Köyü olacaktır. Şehirden kısa süre yol yaparak geleceğiniz Makri'de hem güzel ve uzun plajlar hem de yemek imkânı mevcut. Plajda yapacağınız deniz ve güneş keyfinden sonra karnınızı hemen plajın üst kısmındaki Taverna Ai Giorgis'de doyurabilirsiniz. Burası, hem deniz kıyısında ve tepeden denize hâkim manzarasıyla hem de genel olarak beklentileri karşılayacak seviyede deniz ürünleri ve yemekleriyle en çok tercih edilen mekânlardan. Bizim yemekteki tercihlerimiz arasında yer alan tarhanalı karides, yeni şeyler deneme maceralarımızdan birindeki yol kazası olarak kalacak, uyarayım.

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret - Resim : 3Öğle yemeğinizi yedikten sonra plajda içeceklerinizi yudumlayarak deniz keyfine devam edebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise yine birçoklarının tercihi gibi bizimki de geleneksel Yunan tavernaları oluyor. Bunlardan en çok beğendiğim, sahildeki Loukolos ile başlamak istiyorum. Loukolos, gerçekten çok mutlu ayrıldığım mekânlardan biri oldu. Özellikle yediğim risottonun tadı, halen damağımda. Dostlukları da cabası. Bir arkadaşımızın yönlendirdiğini iletince hem arkadaşımıza hem de bize ufak birer hediye de verdiler.

Sahilde değirmenin hemen altında yer alan Milos Restoran'ın ızgara kalamarı ve acılı peynirli mezeleri tirokafteri, hafızamda yer edenlerden. Bu iki restoranın yanında bölgeye giden Türkler'in en çok gittiği fakat benim henüz uğramadığım Nisiotiko ve Porto Elia da tavsiye edebileceğimiz mekânlar.

Özellikle deniz ürünlerini sevmeyenler için bizdeki büfe ve dürümcülerin muadili mekânlarda kuzu, domuz ve tavuktan yapılan Yunan şiş kebabı souvlaki'yi de tercih edebilirsiniz. 

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret - Resim : 4Son dönemlerdeki Türk turist artışı, mekânların Türkleşmesine, mönülerin Türkçe, garsonların Türk ve içeceğin rakı olmasına kadar vardı. Gezmenin, gittiği yeri değiştirmek değil o yerden zevk almak olduğunu düşünürsek özellikle bu tip lokasyonların gerçek seyahat tutkunlarının rotalarından çıkmaya başladığını, yerel halkın gittiği mekânların revaçta olduğunu da biliyoruz.

Yunanistan denince aklına adalar gelenlere de cevaptır bir nevi Dedeağaç, Kavala ve Selanik. Dedeağaç da bu rotanın ilk durağı. İster giderken ve gelirken uğrayın, isterseniz kalın. Kalamar, ahtapot, midye dahil deniz ürünlerine doyun.

Seyyar Gurme Eşref Borça ile Dedeağaç'ı Ziyaret - Resim : 5HÂLÂ CAZİP, HÂLÂ UCUZ

Sonuç olarak; Yunanistan'da yaşanan kriz sonrasında vergilerdeki artış, bizde de euro'nun TL karşısında fahiş yükselişiyle koşullar ağırlaşsa da, eskiden uygun olan Yunanistan tatili, ekonomik olmaktan çıksa da o kültürü tanımak ve aslında ne kadar da benzer olduğumuzu görmek açısından hâlâ cazibesini koruyor komşu. Deniz ürünü sevenler için bolluk halen geçerli...   

Yazı: Eşref Borça

Dedeağaç Yunanistan komşu seyahat gastronomi