Scorsese'den süper kahraman filmlerine yeni eleştiri: "Gizem ve duygu yok, hiçbir şey riske atılmıyor"

Scorsese'den süper kahraman filmlerine yeni eleştiri: "Gizem ve duygu yok, hiçbir şey riske atılmıyor"

Süper kahraman filmleri için "Sinema bu değil," diyen Martin Scorsese, eleştirisini New York Times gazetesi için kaleme aldığı makaleyle derinleştirdi. Efsanevi yönetmen, "Gizem yok, duygu yok, hiçbir şey riske atılmıyor," diye yazdı...

Geçen ay Empire dergisine verdiği demeçte süper kahraman filmleri için "Sinema bu değil," diyerek bugüne kadar süregelen tartışmanın ateşini yakmıştı Martin Scorsese. Bahsi geçen filmleri izlemeye çalıştığını ama başaramadığını belirtip "Dürüst olmak gerekirse onları düşündüğümde aklıma gelen ilk şey lunaparklar. Bu, sinema değil. Duygusal, psikolojik deneyimleri başka insanlara aktarmaya çalışan yapıtlar değiller," diye de eklemişti. 

Açıklamalarına devam etti yaşayan efsane. Entertainment Weekly'ye verdiği demeçte bu tip filmleri, farklı bir sinema formu, yeni bir sanat formu olarak tanımladı. Ve böyle devam ederse bağımsız film yapımcılarının yakın gelecekte sinema filmi yapamayacağını savundu. 

Scorsese, tartışmalar devam ederken bu kez New York Times için uzunca bir makale kaleme aldı. Yönetmen, özetle son dönemde sinemaya hâkim olan filmlerde gizem ve duygu öğesinin eksikliğinden şikayet ediyor, hızlı tüketim için üretilen yapımlarda hiçbir şeyin riske atılmadığını belirtiyor. 

Scorsese'den süper kahraman filmlerine yeni eleştiri: "Gizem ve duygu yok, hiçbir şey riske atılmıyor" - Resim : 1

Taksi Şoförü'nden Kızgın Boğa'ya, Sıkı Dostlar'dan Casino'ya, Köstebek'ten New York Çeteleri'ne sinema tarihine geçmiş önemli filmleri yöneten, son olarak The Irishman'de Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci'yi buluşturan Martin Scorsese, sinemada aradığının kendisini beklenmedik olana, daha önce yaşamadığı deneyimlere götürmesi olduğunu vurguluyor yazısında. 

Scorsese'nin temelde eleştirdiği konu, Hollywood'un geldiği noktada her şeyin kâra endekslenmiş olması. Daha önce de dile getirdiği üzere bağımsız sinema ve sinemacıların geleceğinin karanlık olduğunu vurguluyor yönetmen. 

Martin Scorsese'nin uzun makalesine doğrudan bir yanıt değil ama onun eleştirdiği sistemin tepesinde bulunan Disney'nin CEO'su Bob Iger'dan da bir açıklama var: Konu hakkında ikinci kez konuşan Iger, söze Scorcese'ye ve bugüne kadar yaptıklarına hayran olduğunu belirtip şöyle devam ediyor BBC'ye verdiği röportajda: "Marvel film yapıyor ve bunlar iyi filmler. İyi yönetmenlere, iyi senaristlere, iyi oyunculara, görüntü yönetmenlerine, iyi kurguculara sahip filmler bunlar. Bu yetenekli insanlar, insanları eğlendirmek için çok sıkı çalışıyor." 

Scorsese'den süper kahraman filmlerine yeni eleştiri: "Gizem ve duygu yok, hiçbir şey riske atılmıyor" - Resim : 2

Iger, devamla Scorsese'nin hiç Marvel filmi izlemediğini düşündüğünü söyleyip "Marvel filmlerini izleyen hiç kimse, bu yapımların sinemasal değerine ilişkin açıklama yapmaz," dedi.

Disney'nin CEO'su, ayrıca Scorsese'yi bir kadeh şarap eşliğinde konuyu derinlemesine tartışmaya davet etti.

süper kahraman filmleri Martin Scorsese Bob Iger Disney Marvel