Satıyorum... saaattım... 2021'de sanat eserleri satışı nasıl patladı?

Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER
Satıyorum... saaattım... 2021'de sanat eserleri satışı nasıl patladı?
2021 yılında Asyalı zenginler küresel sanat pazarına damgasını vurdu. Resim: Gerhard Richter/Seestück

Küresel sanat pazarı 2021 yılında tarihi bir dönem yaşadı. Kripto zenginlerinin de işin içine girmesiyle geçen yıl dört van Gogh tablosu satılırken Çinli milyarderler sektöre damgasını vurdu. Aşağıda gördüğünüz tablonun açık artırma değeri: 478 milyon TL.

Bir sanat eserine nasıl değer biçilir? Hatırlarsınız boş tabloların milyonlarca dolara satıldığı, duvara yapıştırılan muzların kapış kapış satıldığı günler gördük. Sanat eleştirmenlerine göre bir sanat eserine biçilen ekonomik değeri piyasa koşulları veya başka ürünlerin fiyatlarına endeksleyemeyiz. ‘Alan razı satan razı’ ekonomisinin oluştuğu bir atmosferden söz ediyoruz.

2020 yılı pandemi sebebiyle dünyanın pek çok sektörü için zor geçti ancak 2021 küresel sanat pazarını hareketlendirdi. Sadece hayatımıza giren NFT’ler değil aynı zamanda fiziksel sanat eserleri de inanılmaz paralara satıldı. Örneğin Alman realist ressam Gerhard Richter’in Seestück isimli eserine şu an biçilen değer 35 milyon dolar.

Seestück bu eserlerden sadece bir tanesi, dünyanın en ünlü müzayede evleri arasında gösterilen Christie’s 2021’i son 5 yılın en yüksek cirosu olan 7.1 milyar dolar seviyesinden kapattı. Başka bir ünlü müzayede evi Sotheby’s ise 2019 cirosunu yüzde 26 aşarak, 2021’i 7.4 milyar dolarlık satış ile noktaladı.

Sanat piyasasını takip eden isimlere göre bu sıçramanın bazı sebepleri var. Pandemide bazı kesimlerin servetinin artması, kripto ödemeli NFT gibi ürünlerin piyasa çıkması, Asya pazarında batılı sanat ürünlerine gösterilen ilgi ve Afrikalı sanatçıların eserlerinin piyasaya girmesi pazarı hareketlendirdi.

2022 TAHMİNLERİ DİKKATLİ

Şu an Omicron ile birlikte küresel durgunluk tahminleri arttı. Geçen yıl yaşanan harcama patlamasının ise sürekli böyle olması beklenmiyor, bu sebeplerden ki 2022 için ortada iyimser tahminler yok. Geçen yıl Venedik Bienali’nde ABD’li kadın siyasi sanatçıların sayısı dikkat çekti, İngiliz köşesi için de benzer bir yorumda bulunulabilir.

Christie’s müzayede evi bu yıl 66 kadın sanatçının ürünlerini satarak bir rekor kırdı. Şirket aynı zamanda 18.8 milyon dolara Yayoi Kusama'nın Pumpkin isimli bir bir eserini de sattı ve bu rakam bir kadın ressam için şu güne kadar ödenen en yüksek rakam oldu.

NFT’ler pek çok klasik eleştirmen tarafından sanat olarak görülmüyor ancak geçen yıl NFT’ler için toplamda 10 milyar dolar harcandı.

Asyalı zenginler bu yılki sanat harcamalarının kemiğini oluşturdu. Eğer Çin, Japon ve Koreli zenginler gözlerini bir esere çeviriyorlarsa, teklifi iki katına çıkarma konusunda hiç düşünmüyorlar. Sotheby’s Mayıs ayında elindeki 200 milyon dolar değerinde olan Macklowe koleksiyonunu satışa çıkaracak. Koleksiyonda bulunan Rothko’nun ‘İsimsiz’ adlı tablosunun 50 milyon dolara açık artırmadan satışa sunulması bekleniyor.

Satıyorum... saaattım... 2021'de sanat eserleri satışı nasıl patladı? - Resim : 2

Rothko’nun ‘İsimsiz’ adlı tablosu

Koleksiyonunu başka bir önemli parçası ise Pop Art akımının başlangıcı sayılan Andy Warhol’un ölmeden önce 1987 yılında yüzüne kamuflaja boyadığı yakından çekilmiş bir fotoğrafı. Bu fotoğrafın açık artırma bedeli 20 milyon dolar olacak.

 2021’de sadece Vincent van Gogh’un dört tablosu toplamda 161 milyon dolara satılırken, Basquiat’ın 2 metrelik dev resmi ‘Bu durumda’ 93 milyon dolara satılarak 2021’in en pahalı sanat eseri oldu. Sotheby’s müzayede evinin CEO’su Charles Stewart, “Pazar kesinlikle genişliyor. Sanatı takip eden insan sayısı hiç olmadığı kadar fazla. 277 yıllık tarihimizde daha önce olmadığımız bir yerdeyiz” ifadelerini kullandı.

KAYKAY, EL ÇANTASI, ŞARAP

Stewart, 2020 yılında biriken talebin sadece alıcılar tarafından değil satıcılar tarafından da olduğunu belirtirken, “Olağanüstü bir şekilde yeni ürünler pazara geliyor” dedi. Sotheby’s 2021 yılında mücevher, kaykay, el çantası, şarap ve viski gibi ürünlerin satışlarından ise toplamda 1 milyar dolarlık ciro yaptı.

Küresel Sanat Pazarı 2021 raporuna göre; çağdaş sanatın yıldızı yükselmeye devam ediyor. Ocak-Haziran 2021 döneminde dünyadaki çağdaş sanat eserlerinin yüzde 40’ını Asyalılar, yüzde 32’sini ABD’liler, yüzde 16’sını ise İngilizler satın alıyor. Sotheby’s müzayede evi ise geçen yıl 1.1 milyar dolarlık satış ile Asya kıtasına şu güne kadarki en yüksek satışını yapmış.

60 sonrası doğan Boomer kuşağının müzayedelerde yerini milenyum kuşağına bıraktığı artık kabul ediliyor gibi ve bu iki kuşağın çok farklı harcama davranışları var.

Kaynaklar: The Telegraph, Guardian

Kaynak: Web Özel

özel haberler kültür sanat haberleri