Sanatçılar ve bilim insanlarından koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısı

koronavirüs
Sanatçılar ve bilim insanlarından koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısı

Juliette Binoche'dan Robert De Niro'ya, Cate Blanchett'ten Madonna'ya 200 kadar sanatçı ve bilim insanı, bir açık mektuba imza atarak liderleri koronavirüs sonrası için eylem planı yapmaya çağırdı. Metin "Normale Dönüşe Hayır" başlığını taşıyor...

Juliette Binoche, Robert De Niro, Cate Blanchett, Madonna, Joaquin Phoenix ve daha niceleri...

Hepsinin kaygısı ortak.

200 kadar sanatçı ve bilim insanı, Fransız Le Monde gazetesinde yayımlanan açık mektuplarında dünya liderlerini koronavirüs salgını sonrasını planlamaları için acil olarak harekete geçmeye çağırdı.

Sanatçılar ve bilim insanlarından koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısı - Resim : 1

Oscar'lı Fransız oyuncu Juliette Binoche ile Fransız bilim insanı Aurélien Barrau'nun kaleme aldığı açık mektup, No To A Return To Normal (Normale Dönüşe Hayır) başlığını taşıyor.

"Koronavirüs salgını sonrasında ekolojik bir felaketten kaçınmak istiyorsak hedeflerimizi, değerlerimizi ve ekonomimizi yoğun bir şekilde gözden geçirmeliyiz," ifadesinin yer aldığı metinde son birkaç aydır yaşanan trajik sürecin aslında insanları hayattaki önem sıralamalarını gözden geçirmeye davet ettiği belirtiliyor. 

"Gördüğümüz şey oldukça basit: Düzenlemeler yeterli değil. Sorun sistematik," diyen yazar ve imzacılar, tüketim çılgınlığının ve verimlilik takıntısının hayatın kendi değerinin inkâr edilmesine yol açtığını savunuyor.

Artan sosyal eşitsizliklere de dikkat çekilerek normale dönüşün düşünülemeyeceği vurgulanıyor.

Sanatçılar ve bilim insanlarından koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısı - Resim : 2

LİDERLERE VE İNSANLIĞA ORTAK ÇAĞRI

Çağrının tam metni şöyle: 

"Koronavirüs salgını bir trajedidir. Ne var ki bu kriz, bizi aslında neyin önem taşıdığını incelemeye davet ediyor. Ve gördüğümüz şey oldukça basit: Yapılan düzenlemeler yeterli değil. Sorun sistem.

Devam eden ekolojik felaket bir meta-kriz: Dünya üzerindeki yaşamın kütlesel bir yok oluşu artık şüphe götürmüyor ve bütün göstergeler doğrudan varoluşsal bir tehdidi işaret ediyor. Salgının aksine ne kadar şiddetli olursa olsun, küresel boyutta bir ekolojik çöküşün tahmin edilemeyecek boyutta sonuçları olacaktır.

Dolayısıyla liderlerimize ve tüm vatandaşlara hâlâ hüküm süren sürdürülemez anlayışı geride bırakıp amaçlarımızı, değerlerimizi ve ekonomimizi kökten değiştirecek bir girişim için çağrıda bulunuyoruz.

Tüketim çılgınlığı ve verimlilik takıntısı hayatın kendi değerini, bitkilerin, hayvanların ve çok sayıda insanın değerini inkâr etmemize yol açtı. Kirlilik, iklim değişikliği ve kalan doğal bölgelerin yok edilmesi dünyayı kırılma noktasına getirdi. 

Artan sosyal eşitsizliklerle birlikte normale geri dönmenin imkânsız olduğuna inanıyoruz.

İhtiyacımız olan radikal dönüşüm, her kademede cesaret ve kararlılık gerektirir. Toplu bir bağlılık olmadan gerçekleşmeyecektir. Şimdi harekete geçmeliyiz. Bu bir itibar ve mantık meselesi olduğu kadar bir hayatta kalma meselesi." 

Sanatçılar ve bilim insanlarından koronavirüs sonrası için eylem planı çağrısı - Resim : 3

Metni imzalayanlar arasında yukarıdaki isimlere ek olarak Alfonso Cuarón, Barbra Streisand, Rooney Mara, Marion Cotillard, Adam Driver, Alejandro González Iñárritu, Pedro Almodóvar, Penélope Cruz, Paolo Sorrentino, Mikhail Baryshnikov, Guillaume Canet, Hirokazu Kore-eda, Monica Bellucci ve Willem Dafoe da var, belirtelim...

Robert De Niro Cate Blanchett Madonna koronavirüs