Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda

Yaklaşan İstanbul TÜYAP Fuarı ile birlikte yayıncılık dünyası da hareketlendi. Onlarca yeni kitap rafa çıktı. Bazılarına biraz daha yakından bakıyoruz...

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitaplarıyla karşınızdayız. Bu ay rafa çıkan yeni kitaplar hangileri, birlikte görelim: 

Ünlü bir İsveçli gazeteci arkasında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur. Duman olup uçmuştur sanki. İzini sürmek Komiser Martin Beck'e düşer. Üstelik bir de bu gizemli olay yüzünden soruşturmayı dilini hiç bilmediği Budapeşte'de yürütmek zorunda kalacaktır... Modern polisiye edebiyatın mihenk taşlarından İsveçli yazarlar Maj Sjöwall ve Per Wahlöö'nün 1960 ve 70'lerde yazdıkları 10 kitaplık Martin Beck serisinin ikinci kitabı Duman Olan Adam, Bige Turan Zourbakis çevirisiyle Ayrıksı Kitap'tan çıktı. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 1

Duman Olan Adam/Maj Sjöwall-Per Wahlöö

Ayrıksı Kitap/30 TL

Atillâ Dorsay, Sinemanın Hazineleri: 50 Unutulmaz Film kitabının ikinci cildinde, yine sinema tarihine özgür biçimde eğiliyor. 30'lardan 70'lere hatırlanması gereken ya da güncelliğin anımsattığı filmleri ele alıyor yazar: Sisler Rıhtımı'ndan Notre Dame'ın Kamburu'na, Yanlış Numara'dan Pandora'ya, Milano Mucizesi'nden Avare'ye, Zorba'dan Şark Ekspresinde Cinayet'e... Bir kez daha, sinema sevgisiyle tutkusunu birleştiren yazılar bir arada... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 2

50 Unutulmaz Film Daha/Atillâ Dorsay

Remzi/31 TL

İlk baskısı 1934'te Remzi Kitaphanesi etiketiyle yayımlanan Dağlar ve Rüzgâr'da Sabahattin Ali, bireysel ve toplumsal sorunları yansıtırken acılar, hüzünler ve kaygılarla geçen bir dönemle iç içe yaşamsal açmazları, bunalımları dile getiriyor. Sabahattin Ali'nin özellikle cezaevi günlerindeki bazı şiirlerinin de aynı duyarlıkla bestelendiğini, geniş yankılar uyandırdığını belirtelim. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 3

Dağlar ve Rüzgâr/Sabahattin Ali

Remzi/9 TL

İranlı şair Furuğ Ferruhzad'ın kendini ve şiirini var ederken verdiği mücadele, ödediği ağır bedeller, cesareti, isyankârlığı ve yeteneğiyle imza attığı başarılar, Ah Ayetleri ile gözler önüne seriliyor. Nasser Saffarian'ın yönettiği Furuğ Ferruhzad Üçlemesi için yapılan şöyleşilerin yer aldığı kitapta, ailesi, dostları, şair ve yazar arkadaşları, Furuğ hakkında söylenmemişleri anlatıyor. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 4

Ah Ayetleri/Nasser Saffarian

YKY/28 TL

Turgut Uyar'ın altıncı kitabı Divan, çağdaş bir içeriği divan şiiri geleneğinin kalıplarıyla yeniden söylemek anlamında Türk şiirinin kendine özgü kitaplarından biri. Gelenekten yararlanmaktan çok geleneği dönüştürmenin peşindeki Turgut Uyar'ın Divan'ı, 1970 yılındaki ilk baskısından 49 yıl sonra yeniden raflarda.  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 5

Divan/Turgut Uyar

YKY/12 TL

Bakıyorum, ne yeteri kadar ağacım,

Ne çakılım, ne insanım yeteri kadar.

Türlü giysilerle çıplağım, üşüyorum.

Oktay Rifat'ın ilk baskısı 1966'da çıkan kitabı Elleri Var Özgürlüğün, ozanın şiir serüveninde yeni bir yönelişe işaret eder. Garip'le çıktığı yolda Perçemli Sokak ile İkinci Yeni çizgisini belirleyen Rifat, Elleri Var Özgürlüğün ile üçüncü atılımını yaparak toplumcu şiirin izlekleriyle bütünleşir.  

Oktay Rifat'ın ustalık belgelerinden Elleri Var Özgürlüğün, ortaya koyduğu etik sorgulamalarla yepyeni anlamlara bürünüyor.

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 6

Elleri Var Özgürlüğün/Oktay Rifat

YKY/10 TL

Kendi kuşağının en yetenekli yazarları arasında gösterilen Sally Rooney'nin imzasını taşıyan Normal İnsanlar, iki gencin okul sıralarında başlayıp yıllara yayılan ilişkisini anlatıyor.  Connell ve Marianne, İrlanda'nın küçük bir şehrinde yaşayan, aynı okula giden iki genç. Connell, okulun en popüler ve başarılı öğrencilerinden biriyken Marianne içedönük, sevilmeyen, hatta dışlanan bir tip. İkili bir gün sohbet etmeye başlar ve bu sohbet giderek uzar, ikisinin de hayatını değiştirecek bir ilişkiye dönüşür. İrlandalı yazar, Emrah Serdan çevirisiyle Can Yayınları'ndan çıkan romanında lise yıllarından üniversiteye uzanan bir ilişkinin kaydını tutuyor... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 7

Normal İnsanlar/Sally Rooney

Can Yayınları/27,5 TL

Modern polisiye edebiyatın kurucusu olarak kabul edilen Edgar Allan Poe'nun kâh fantastik kâh gotik kâh gizemli öğeler içeren Morgue Sokağı Cinayetleri adlı kitap, yazarın eşsiz üslubunu ve insanın içinde pusuda bekleyen karanlığı keşfedeceğiniz bir klasik. Morgue Sokağı Cinayetleri, Nazire Ersöz çevirisiyle yeniden raflarda...

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 8

Morgue Sokağı Cinayetleri/Edgar Allan Poe

Can Yayınları/8 TL

"Bak oğlum, dedi. İnsan dediğin yozdur. Hem de Kayacık kayasından daha karadır yüzü. İnsan ne işe yarar? Bir boka yaramaz. Ama karga dediğin mübarek hayvandır. Onu bunu ayırmaz, bulduğunu yer. Sonra bak insanlar ceviz dikmez. Fenalık getirir diye. Halbuki en büyük fenalık kendinden çıkar."

Ahmet Büke, yeni seçkisi Varamayan'daki öykülerde sıla arzusunu, yersiz yurtsuzluğu, özlemi, kederi ve günlük hayatın kalbindeki tuhaflıkları gözler önüne seriyor.  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 9

Varamayan/Ahmet Büke

Can Yayınları/14 TL

Türk edebiyatının en üretken yazarlarından Hüseyih Rahmi Gürpınar'ın Şıpsevdi'si, günümüz Türkçesiyle yeniden raflarda. Gürpınar, Şıpsevdi'de Tanzimat sonrası dönemin zihniyetini çarpıcı biçimde yansıtıyor, Batılılaşma ile trajik bir şekilde ikilem yaşayan toplumun fotoğrafını çekiyor.  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 10

Şıpsevdi/Hüseyin Rahmi Gürpınar

Bilgi/25 TL

Kitaplar arasında korunaklı ve rahat bir hayat süren edebiyat eleştirmeni Humphrey Van Weyden, kendini beklenmedik bir şekilde bir fok avı uskunasının mürettebatı arasında bulur. Issız ve tekinsiz denizlerin ortasında sağ kalabilmek için yapması gereken şey, bu zorlu ve tehlikeli hayata uyum sağlamak, bir de geminin acımasız ve gizemli kaptanı Kurt Larsen'ın karşısında ayakta kalmaktır. Jack London'ın en önemli eserlerinden Deniz Kurdu, Sezen Kiraz'ın çevirisi ve yeni baskısıyla raflarda... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 11

Deniz Kurdu/Jack London

Bilgi/24 TL

Londra sokaklarını yoğun bir sis, Sherlock Holmes''ü ise derin bir melankoli esir almıştır. Onu kapıldığı bu melankoli girdabından güzel ve endişeli bir genç kadının evine yaptığı ziyaret kurtaracaktır. Sir Arthur Conan Doyle'un yarattığı tarihin en şöhretli dedektifi, bir kez daha işbaşında. Dörtlerin İmzası, Gülgün Bayata çevirisiyle çıktı.  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 12

Dörtlerin İmzası/Arthur Conan Doyle

Bilgi/18 TL

Bilgi Yayınları etiketini taşıyan ikinci Sherlock Holmes macerasının adı, Kızıl Dosya. Arthur Conan Doyle'un çok tanınan romanı, okuru sadece Holmes efsanesinin büyülü dünyasına adım attırmakla kalmıyor, aynı zamanda Londra'nın sisli, gaz lambalarıyla aydınlatılan sokaklarından alıp Utah'ın güneş altında kavrulan geniş ovalarına doğru heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 13

Kızıl Dosya/Arthur Conan Doyle

Bilgi/18 TL

Nobel ve Pulitzer ödüllü Toni Morrison, aşkın koruyup kollayan, kanat geren, besleyen, yaralayan ve kanatan evrelerini farklı deneyimler, zamanlar ve yüzler aracılığıyla keşfederken, tek bir çatı altındaki kadınların savaşını, kişisel dramını, varoluş mücadelesini ve bir hesaplaşmaya konu olan fırtınalı ilişkilerini merkeze alıyor Aşk'ta.Artık kimsenin ayak basmadığı bir otelin ve onun kokular, imgeler, anılar aracılığıyla varlığını sezdiren hayaletinin peşinde gezinen, acı çeken, hayaller kuran, hırslı fakat yorgun kadınların hikâyesi bu...  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 14

Aşk/Toni Morrison

Sel Yayınları/30 TL

Suskun karakterler, yaşadıklarından ziyade başa çıkma biçimleriyle birbirlerine değdikçe, bıçak daha da derinlere saplanıyor. Pusula hayatın akışını gösterdiğindeyse, gerçekler kurgunun sınırlarını galebe çalıyor. Zeynep Uzunbay'ın yeni öykülerini topladığı Çoğunluk Dersleri, terleyerek atılacak illetin, kabuğu düşse kapanacak yaranın, yürekten kâğıda akacak zehrin, dile geldikçe azgınlaşan küfrün, arandıkça yitirilen mutluluğun parçalarını birleştiriyor... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 15

Çoğunluk Dersleri/Zeynep Uzunbay

Sel Yayınları/18 TL

İşini kaybettiğinden beri Damián Lobo'nun kafası karışıktır. Bir gün antika pazarında gezerken küçük bir hırsızlık yapar ve eski bir dolabın içine saklanmak zorunda kalır. Dışarı çıkamayınca da kendini dolapla beraber Lucia ve Fede ile küçük kızlarının evinde, ebeveyn yatak odasında bulur. Gizli kovuktan aileyi gözlemlemeye başlayan Damián, evde görünmez bir kâhya gibi çalışmaya başlarken her şeyden habersiz aileyle güçlü bir bağ kurar ve... İspanyol yazar Juan José Millás, Gölgelerin Arasından'da fantastik olanla gerçeği kara mizahla harmanlayarak modern aile yaşamına, kapitalist yabancılaşmaya ve akıl sağlığına dair çok yönlü bir anlatı kuruyor. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 16

Gölgelerin Arasından/Juan José Millás

Kafka/19,5 TL

Isabelle Austen, annesinin ölümünden sonra mirasını devralmak için Pasifik'te doğup büyüdüğü küçük adaya döner. Bu, aynı zamanda sevmesi hayli zor bir kadın olan annesinin duygusal mirasına da geri dönmesidir. Yeni boşanan Isabelle, burada kendini boşlukta hissederken adaya esrarengiz bir adam gelir: Henry North... Isabelle'in hayatı böylece ebediyen değişir... Tehlikeler, kuşkular ve sırlarla dolu, tekinsiz bir aşk hikâyesinin anlatıldığı Deb Caletti'nin gerilim yüklü romanı Ona Ne Oldu?, Perihan Korkmaz çevirisiyle raflardaki yerini aldı.  

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 17

Ona Ne Oldu?/Deb Caletti

Beyaz Baykuş/34 TL

Siyah bir babayla beyaz bir annenin 11 yaşındaki kızları Isabella, her hafta farklı bir hayata geçmek zorunda. Boşanan ebeveynleri arasında bölünmüş olmak, onun için sadece ev değiştirmek, farklı takma isimler kullanmak değil aynı zamanda kimliğini değiştirmek demek. Ve iki ailenin bir araya gelmesi imkânsız gibi görünürken beklenmedik ırkçı bir saldırı, Isabella'nın hayatını tamamen değiştiriyor. Sharon M. Draper imzalı Karışık, raflardaki yerini aldı... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 18

Karışık/Sharon M. Draper

Timaş Yayınları/25 TL

Jessie Greengrass'ın ilk romanı Bakış, isimsiz anlatıcısının annelik serüveniyle başlayıp kendi annesinin 10 yıl önceki ölümüne ve psikanalist anneannesinin yanında geçirdiği yazlara uzanıyor. Bu süreçte katman katman açılan hikâye, Wilhelm Röntgen'in X-ışınları keşfine, Sigmund Freud'un psikanalizin ekolü oluşumuna, kızı Anna ile ilişkisine ve modern cerrahinin kökenlerine iniyor. 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 19

Bakış/Jessie Greengrass

Timaş Yayınları/25 TL

Kenan, ailesini kaybettikten sonra buna sebep olandan intikam almaya kafayı koyar. Organlarını almak için insanları tıktıkları o kara kapana girecek ve her şeyi altüst edecektir. İçeride kendisine verilen ilaçları etkisiz kılması için hazırlıklarını tamamlar; kırmızı bir balonun içine koyduğu hapları misinayla bağlayarak midesine gönderir. Önce kaçar, sonra kara kapana girmenin en iyi yolu olacağını bildiği için yakalanır. Fakat evdeki hesap çarşıya uymaz... Oyuncu-yazar Sezgin Irmak'ın yeni bir romanı Kara Kapan, raflarda... 

Polisiyeden şiire, romandan söyleşiye ekim ayı kitapları raflarda - Resim : 20

Kara Kapan/Sezgin Irmak

Portakal Kitap/27,5 TL

kitap kitaplar yeni çıkan kitaplar yeni kitaplar Türk edebiyatı roman şiir polisiye