Polanski depremi: Tepkilere dayanamayan Fransız Film Akademisi üyeleri istifa etti

Polanski depremi: Tepkilere dayanamayan Fransız Film Akademisi üyeleri istifa etti

Fransa'da Cêsar Ödülleri Töreni'ne 2 hafta kala Roman Polanski depremi yaşandı. Yönetmenin son filminin rekor dalda aday gösterilmesiyle başlayan ve sürekli tırmanan tepkilere daha fazla dayanamayan Fransız Film Akademisi üyeleri istifalarını sundu...

Fransız sanat camiası haftalardır Roman Polanski'nin haksız yere vatan hainliğiyle suçlanıp müebbet hapis cezasına çaptırılan Fransız Yüzbaşı Alfred Dreyfus'un hikâyesini anlattığı son filmi J'Accuse'un (An Officer and a Spy) Cêsar Ödülleri'nde rekor dalda aday gösterilmesiyle çalkalanıyordu. 

Tepkileri anlamak için biraz geçmişe gitmek gerekiyor: 

Polonya asıllı Fransız yönetmen, 1977 yılında 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüzle suçlandığı dava sürerken ABD'den kaçmış, gıyabında hüküm giymişti. 

Kısa süre önceyse Fransız oyuncu ve eski model Valentine Monnier, Polanski'yi 1975 yılında kendisine tecavüz etmekle suçlamıştı.

Bu iki vaka dışında o dönem 18 yaşından küçük olan en az üç kadın daha 1970 ve 80'li yıllarda yönetmenin cinsel saldırısına uğradığını iddia ediyor.

Böyle bir geçmişe rağmen Polanski'nin J'Accuse ile 12 dalda birden Cêsar Ödülleri'nde aday gösterilmesi üzerine tepkiler çığ gibi büyüdü. 

Boykot ve reform çağrıları yapıldı, imza kampanyaları düzenlendi.

Fransız sinemacılar, Le Monde gazetesinde yayımlanan açık mektuplarında akademinin işlemez hale geldiğini savunuyor, yönetimi şeffaflık taleplerine uymaya çağırıyordu. 

Polanski depremi: Tepkilere dayanamayan Fransız Film Akademisi üyeleri istifa etti - Resim : 1

Polanski, son filminin setinde...

Ve Fransa'nın Oscar'ı olarak kabul edilen Cêsar Ödülleri'ni düzenleyen Fransız Film Akademisi'nin 21 üyeden oluşan yönetim kurulu, ödül törenine iki hafta kala istifasını açıkladı. 

Kurul, 2019 yılında Fransız sinemasını yücelten kadın ve erkekleri onurlandırmak ve film festivalinin sadece bir festival olarak kalması için istifa kararı aldığını duyurdu. 

45. Cêsar Ödülleri, 28 Şubat gecesi düzenlenecek törende açıklanacak.

ABD'den kaçtıktan sonra Fransa'ya yerleşen Polanski, hakkındaki suçlamaları reddediyor, belirtelim... 

Cêsar Ödülleri Roman Polanski J'Accuse An Officer and a Spy