Pogues'un solisti ve söz yazarı Shane MacGowan 65 yaşında hayatını kaybetti

Kültür Sanat haberleri Kimdir 2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
Pogues'un solisti ve söz yazarı Shane MacGowan 65 yaşında hayatını kaybetti

Çığır açan kelt punk grubu Pogues'un solisti ve söz yazarı Shane MacGowan 65 yaşında yaşama veda etti.

Bir döneme damgasını vuran Pogues grubunun solisti Shane MacGowan 65 yaşında öldü.

Pogues'un solisti ve söz yazarı Shane MacGowan 65 yaşında hayatını kaybetti - Resim : 1

Acı haberi eşi Victoria Mary Clarke "Shane her zaman önümdeki ışık, hayallerimin ölçüsü ve hayatımın aşkı olacak" diyerek duyurdu.

SHANE MACGOWAN KİMDİR?

Aralık 2022'de viral ensefalit nedeniyle hastaneye kaldırılan ve 2023'ün birkaç ayını yoğun bakımda geçiren MacGowan, edebiyattan mitolojiye kadar birçok konudan esinlenerek yazdığı şarkı sözleriyle İrlanda folk müziğini rock sahnesine taşımıştı.

Özellikle İrlanda kültürü üzerine yazdığı şarkılarıyla tanınan MacGowan, kariyerinin ilk döneminde İrlanda Cumhuriyet Ordusu olarak bilinen ve İrlanda dışında terör örgütü kabul edilen ayrılıkçı örgüt IRA'ya sempati duyuyordu. Bir belgeselde bu konuya değinmiş ve "IRA'ya katılacak cesaretim olmadığı için utanıyordum ve Pogues benim bunu aşma yöntemimdi" demişti.

Pogues'la birlikte 5 albüme imza atmasının yanı sıra çeşitli solo albümler de çıkaran Shane MacGowan, 2018 yılında şarkı sözü yazarlığı nedeniyle Ivor Novello ödülünü kazanmıştı.

Grubun en iyi şarkısı 1987'de listelerde 2 numaraya kadar yükselip bir Noel klasiği olan Fairytale of New York'tu. Bu şarkı Kirsty MacColl ile yapılan bir düetti.

25 Aralık 19577de Tunbridge Wells'te doğan MacGowan ailesiyle birlikte İngiltere'nin Kent şehrinde yaşıyordu. Bütün ailesi müzisyendi. İlk performansını 3 yaşındayken vermişti. Daha sonra halkı açık performanslar sergilemeye başladı.

Edebiyat yeteneğiyle tanınan sanatçı, uyuşturucu bulundurduğu için okuldan atıldı. Rahip olmaya karar verdi, ancak o sırada punk'la tanıştı ve fikri değişti.

Tanınması ise oldukça ilginçti. 1976'da Londra'daki ICA'da verdiği konser kulağı kanarken çekilen fotoğrafı NM'de "Clash konserinde yamyamlık" diye basılmasıyla ünlendi. Sonrasında Nipple Erectors grubunu kurdu. Grubun adı daha sonra Nips oldu. Polydor için bir demo yaptı. John Hasler'la birlikte gruptan ayrılıp Millwall Chainsaws üyeleriyle bir araya geldi. Gruba Pogue Mahone adını verdi ancak BBC sansürüne takılınca grubun adını Pogues olara değiştirdi. Grup canlı performanslarıyla ün saldı.

İlk albümleri 1984'de Red Roses for Me adıyla yayınlandı v ebüyük övgü aldı. Ancak grup bu zaferi iyi değerlendiremedi. 1990'da Hell's Ditch albümünü piyasaya sürdüler. Grubun 5. albümüydü ve MacGowan'ın yer aldığı son albüm oldu. Hepatit teşhisi konuldu, alkolü bırakmazsa öleceği söylendi. 1991 yılındaki Japonya turuna katılamayınca gruptan da kovuldu.

1997'de Telegraph'a yaptığı açıklamada gruptan ayrılmasıyla ilgili olarak "Sonuna geldiğimizde her saniyesinden nefret ettim. İlk etapta yaptığımız her şeyden uzaklaşmışlardı. Artık oynadığımız oyun hoşuma gitmiyordu. Boyun eğmeyi ve profesyonel olmayı redddettim" demişti.

2000 yılında Sinead O'Connor, MacGowan'ı eroin bulundurduğu gerekçesiyle polise ihbar etti. Aslında amacı onu uyuşturucudan kurtarmaktı. MacGowan, O'Connor'a başlangıçta çok kızsa da sonrasında minnettar oldu.

Pelvis kemiğini kırdıktan sonra tekerlekli sandalyeye mahkum oldu.

Kaynak: Haber Global TV