Oya Baydar'dan ekolojik bir distopya: "Köpekli Çocuklar Gecesi"

Oya Baydar'dan ekolojik bir distopya: "Köpekli Çocuklar Gecesi"

Oya Baydar, Türk edebiyatının ilk ekolojik distopyası denebilecek Köpekli Çocuklar Gecesi romanıyla raflarda. Yazar, birçoğumuzun görmezden geldiği küresel iklim krizine ve o krizin ortasında kalan insana yöneltiyor kalemini.

Beklenenden çabuk gelen küresel iklim felaketinin ortasında; savaşların, çatışmaların kırıp geçirdiği bir bölgede oğlunu arayan bir kadın… Dünyada yaşam tufanla sona ererken, geçmişte kalmış gizemli bir aşka dönüş… İnsanın acılarla yoğurulmuş kaderi ve hiç tükenmeyen umut… 

Kurumuş dere yatakları, çölleşmiş ormanlar, plastik adalarının doldurduğu denizler, eriyen buzullar, yaşam alanları talan edilmiş hayvanlar, her gün bir yenisine şahit olunan doğal felaketler… Taşları duyarsızlık ve sorumsuzlukla döşenen bu yolun sonunda bizi ne bekliyor?  

Yıllar sürecek kuraklıktan, susuzluktan ve savaşlardan sonra yaşanacak küresel tufan yaşamı sona erdirirken, Köpekli Çocuklar'ın ve İklim Çocukları'nın masumiyeti umudun ve yaşamın yeniden yeşermesini sağlayabilecek mi?

Oya Baydar, edebiyatımızın ilk ekolojik distopyası denebilecek Köpekli Çocuklar Gecesi'nde hepimizin içten içe bildiği ama birçoğumuzun görmezden geldiği küresel iklim krizine ve o krizin ortasında kalan insana yöneltiyor kalemini.

OYA BAYDAR KİMDİR?

1940'ta İstanbul'da doğdu. Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi'nin son sınıfında yazdığı Allah Çocukları Unuttu adlı gençlik romanı yüzünden neredeyse okuldan atılıyordu. 1964'te İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl bölüme asistan olarak girdi, ardından Hacettepe Üniversitesi'ne geçti. 12 Mart Muhtırası döneminde bir süre cezaevinde kaldı, 12 Eylül darbesinden önce yurtdışına çıktı. 1992'ye kadar Almanya'da sürgünde kaldı. 1991'de yazdığı Elveda Alyoşa adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, 1993 yılında Kedi Mektupları adlı romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü'nü, Sıcak Külleri Kaldı romanıyla 2001 yılı Orhan Kemal Roman Armağanı'nı, Erguvan Kapısı'yla da 2004 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü aldı.

Köpekli Çocuklar Gecesi/Oya Baydar 

Can Yayınları/27,50 TL   

roman Türk edebiyatı Can Yayınları kitap kitaplar