Oscar Ödülleri'nde ayrımcılığı azaltıp çeşitliliği artıracak yeni kriterler belirlendi

Oscar Ödülleri'nde ayrımcılığı azaltıp çeşitliliği artıracak yeni kriterler belirlendi

Yıllardır beyazların hâkimiyeti yüzünden eleştirilerin odağında olan Oscar Ödülleri'nin En İyi Film kategorisinde çeşitliliği artıracak bir dizi yeni kriter belirlendi. Kriterler, 2024'ten itibaren geçerli olacak...

Oscar Ödülleri, azınlıklara yeterince hayat alanı tanımamak, ezilen sınıflara ilgi göstermemek, beyazları üstün tutmak, hatta ırkçılığı körüklemek, çeşitliliğe yeterince izin vermemekle eleştiriliyor uzun yıllardır. 

Oscar Ödülleri'ni dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, bu eleştirileri biraz da olsa kıracak önemli bir adım attı. 

Şimdilik sadece En İyi Film kategorisiyle sınırlı bir dizi adaylık kriteri belirlendi.

Buna göre En İyi Film adayları, hem kamera önünde hem de gerisinde yeni çeşitlilik kriterlerine uymak zorunda kalacak. 

Oscar Ödülleri'nde ayrımcılığı azaltıp çeşitliliği artıracak yeni kriterler belirlendi - Resim : 1

Oscar Akademisi, En İyi Film kategorisinde yarışacak adaylar arasındaki çeşitliliği teşvik etmek, ayrıca kamera önünde ve arkasında eşit temsili sağlamak için uyulması gereken dört temel kriter belirledi. Bu kriterlerin en az ikisini karşılama şartı getirildi.

Bu kriterlerle, perdeye yansıyanlar dışında filmin yapım aşamasındaki ırk, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, etnik kimlik ve engellilik gibi ayrımların ortadan kaldırılması hedefleniyor.

İlk kriter, başrol oyuncusu için. Başrol oyuncularından en az biri, Asyalı, Latin kökenli, siyah, Amerikan yerlisi, Ortadoğulu gibi yeterince temsil edilmeyen bir gruptan olmak zorunda.

Yan rolleri üstlenen oyuncuların en az yüzde 30'luk kısmı da azınlıklardan (kadınlar, çeşitli etnik gruplar, LGBTQ+ hareketi üyeleri gibi) oluşmalı. Ya da filmin bu toplulukların yaşadığı sorunlara işaret etmesi gerekiyor.

İkinci kriterse kamera arkasındaki ekipleri kapsıyor. Buna göre, kamera arkasındaki yönetici ekip veya teknik ekip üyeleri arasında mutlaka kadınlar, LGBTQ+ hareketi üyeleri, farklı ırk ve etnik kökenden gelen insanlar veya engelli bireyler bulunmalı. 

Ayrıca yeterince temsil edilmeyen kişilere staj hakkı tanınması ve eğitim sunulmasıyla filmin pazarlama ve dağıtım ekiplerinde aynı çeşitliliğin sağlanması talep ediliyor. 

Yeni kriterler, 2024'te düzenlenecek 96. Oscar Ödülleri ile hayata geçirilecek...

 

 

Oscar Ödülleri Oscarlar Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi