Nuri Bilge Ceylan: "Yalnızlık hissimin Türklük ile alakası yok"

Nuri Bilge Ceylan: "Yalnızlık hissimin Türklük ile alakası yok"

Roma'da düzenlenen Türk Filmleri Haftası'nın onur konuğu Nuri Bilge Ceylan, son filmi Ahlat Ağacı'nın gösterimi sonrasında soruları yanıtladı. Ceylan, "Yalnızlık, Türk olmakla, Türkiye'de yaşamakla ilgili değil. Bunu kendi ruhunuzda arayın," dedi.

Bugün sona erecek Roma'daki Türk Filmleri Haftası'nın onur konuğu yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan'dı.

Son filmi Ahlat Ağacı'nın gösterimi sonrasında soruları yanıtladı Ceylan. Her yeni filmde kendisine meydan okuyan, korkutan, ürküten bir şey olmasının hoşuna gittiğini belirten yönetmen, "Her filmde kendime göre, benim için önemli olabilecek korkutucu bir takım denemelere giriştiğim söylenebilir," dedi.

"YALNIZ HİSSETMEM, TÜRK OLMAKLA ALAKALI DEĞİL" 

İtalya'da yaşayan bir Türk öğrenci, Ceylan'ın Üç Maymun filmiyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen  Ödülü'nü alırken "Benim yalnız ve güzel ülkeme..." dediğini hatırlatıp "Biz neden yalnızız?" sorusunu yöneltti. Ceylan'ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: "Ben bütün hayatım boyunca kendimi yalnız hissettim. Yani Türk olmakla, orada yaşamakla ilgili bir şey değil. Benim ruhum öyle. Aklı başında her insanın da öyle hissetmesi gerekir gibi geliyor. Bunun Türklük ile alakalı olduğunu düşünmüyorum, en azından benim için. Bazı insanlar için daha büyük bir bela tabii. Bunu kendi ruhunuzda arayın. Yani dış şeylerde aramanın faydası yok; ülke, kültür, Avrupa Birliği, şu bu… Kendi içinizde çözmeniz gereken şeyler olduğunu düşünüyorum ben bunların. Yani eğer kültürel bir şey de varsa kader olarak kabulleneceksiniz. Esas insanın içindeki melankoliyle başa çıkabilmesi önemli, ona bir çare bulmak lazım." 

Nuri Bilge Ceylan: "Yalnızlık hissimin Türklük ile alakası yok" - Resim : 1

ELİTİST ELEŞTİRİLERİNE DE YANIT VERDİ

Nuri Bilge Ceylan, başka bir Türk öğrencinin "Çok içimizden öyküler anlatmanıza rağmen yaptığınız filmlerin çok elitist kaldığını, halka nüfuz etmediğini düşünüyorlar. Buna dair bir cevabınızı bulamadım. Siz ne dersiniz?" sorusunaysa "Alışılmışın dışında bir stiliniz varsa, anlatım biçimi olarak söylüyorum, konu olarak değil, muhakkak ki yabancı gelecektir bir sürü insana, bu kaçınılmaz. Yabancı gelen de, elitist ya da başka bir şekilde kodlanabilir. Buna bir cevap bulamamanızın nedeni, bunları normal karşılamam yüzündendir. Yönetmenlerin genel olarak övgülere de, yergilere de çok takılmamaları lazım. Bunlarla uğraşmaya kalkarsanız zaten film çekemezsiniz," karşılığını verdi. DHA

Nuri Bilge Ceylan Ahlat Ağacı