Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Norveçli yazar Jon Fosse kimdir? İşte Jon Fosse'nin eserleri

Kimdir Nobel

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Norveçli yazar Jon Fosse aldı. Peki Norveçli yazar Jon Fosse kimdir? Jon Fosse eserleri nelerdir?

2023 Nobel Ödülleri'nde edebiyat alanında ödüle layık görülen isim de belli oldu. Norveçli yazar Jon Fosse, 2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu.

İsveç kraliyet Bilim Akademisi, Norveçli yazar Jon Fosse’nin "Söylenemeyeni dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları için" Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı. Bu açıklamanın ardından yazar Jon Fosse'nin kim olduğu ile ilgili araştırmalar hız kazanmış durumda. İşte Jon Fosse biyografi...

JON FOSSE KİMDİR?

İsveç kraliyet Bilim Akademisi'nden yapılan açıklamada “Onun Norveççe Nynorsk dilinde yazdığı ve çeşitli türlere yayılan muazzam eserleri, çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyada en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmakla birlikte, düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır” ifadelerinin kullanıldığı Jon Fosse ile ilgili merak edilenleri derledik.

1959 yılında Haugesund'da doğan Norveçli oyun, öykü ve roman yazarı Jon Fosse, son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi kabul ediliyor.

2015 yılında Andvake, Olavs Draumar ve Kveldsvævd ile Nordic Council's Literature Prize'a layık görüldü.

JON FOSSE ESERLERİ

Norveç'te dünyaya gelen Jon Olav Fosse'nin "Melankoli", "Sabahtan Akşama" ve "Üçleme" gibi kitapları bulunuyor.

Yazar, Bergen Üniversitesi'nde eğitim gördü.

Roman, kısa hikaye, şiir, çocuk kitabı, deneme ve oyun gibi bir çok türde eser kaleme alan Fosse'nin ilk kitabı Raudt, svart (Red, Black) 1983 yılında okuyucuyla buluştu.

Kaynak: Haber Global TV

Nobel Edebiyat Ödülü