Nobel Edebiyat Ödülü, Olga Tokarczuk ve Peter Handke'nin

Nobel Komitesi, edebiyat dalında ilk kez çifte ödül açıkladı: Akademi üyelerinden birinin eşinin cinsel saldırı ve bilgi sızdırmakla suçlanmasıyla yaşanan skandal yüzünden 2018'de verilemeyen ödül Olga Tokarczuk'a, 2019 ödülüyse Peter Handke'ye gitti.

Geçen yılki skandalla ağır yara almıştı Nobel Komitesi. Üyelerinden birinin eşinin çok sayıda kadına cinsel saldırıda bulunduğu, ayrıca ödüllere dair bilgi sızdırdığı ortaya çıkmış, sözkonusu kişi yargılanıp ceza almıştı.

Bu skandal üzerine geçen yıl Nobel Edebiyat Ödülü iptal edilmişti.  

İşte Nobel Komitesi, bu yüzden bu yıl tarihinde ilk kez çifte ödül açıkladı: Geçen yıl için Olga Tokarczuk, bu yılsa PeterHandke ödüllendirildi. 

Komite, Polonyalı yazar Tokarczuk'un seçilmesini "Hayal gücünün sınırlarını aşan tutkulu anlatımı için" cümlesiyle gerekçelendirdi.  

Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen 15. kadın olan Tokarczuk, Varşova Üniversitesi'nde psikoloji eğitimi aldı. Kendini Carl Jung'un öğrencisi olarak tanımlayan Polonyalı yazar, edebi kariyerine şiirle başladı. İlk kitabı 1989'da, ilk romanıysa 1993'te yayımlandı. Sonrasında edebiyat dünyasında tanınmaya başlandı. Nobel'den önce geçen yıl Flights isimli romanıyla Man Booker Ödülü'nü kazanarak zirveyi gördü. Yazarın yayımlanmış çoğu roman 16 kitabı bulunuyor. Türkçeye çevrilmiş sadece bir kitabının olduğunu belirtelim.  

2019'un kazananı Peter Handke ise Olga Tokarczuk'a göre çok daha fazla tanınan bir isim. Nobel Komitesi'nin "Kendine has bir dille insan deneyimini etraflıca ve en ince ayrıntısıyla kaleme alan ilham verici eserleri" için ödüllendirdiği Avusturyalı yazar, hukuk eğitimi aldı. Yazmaya başlaması da o yıllara dayanıyor. Türkçeye çevrilmiş çok sayıda eseri bulunan Handke (ilk akla gelen Kalecinin Penaltı Anındaki Endişesi), roman dışında senaryo ve oyunlarıyla da tanınıyor...

Nobel Komitesi Nobel Edebiyat Ödülü Peter Handke