Müzikallerin altın çağının kraliçesi Jane Powell hayatını kaybetti

2021'de hayatını kaybeden ünlüler
Müzikallerin altın çağının kraliçesi Jane Powell hayatını kaybetti

Hollywood'da müzikallerin altın çağının yıldızlarından Jane Powell 92 yaşında hayatını kaybetti. Powell kariyeri yüzünden mutsuz olduğunu söylemiş, gençliğini yaşayamamaktan şikayet etmişti.

Amerikan sinemasının kalbinin attığı yer olan Hollywood'da yas var. Dünyaca ünlü oyuncu Jane Powell, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1954 yapımı 'Yedi Kardeşe Yedi Gelin' ve 'Judy ile Randevu' gibi kült yapımlarla adını sinema tarihine yazdıran Powell'ın ölüm haberini arkadaşı Susan Granger verdi.

Jane Powell'ın doğal nedenlerden dolayı evinde öldüğü açıklandı.

Jane Powell kimdir?

5 yaşında Portland'da bir radyoda söylediği şarkıyla başlayan sahne hayatı 16 yaşındaki ilk filmiyle taçlanmıştı. 

Müzikal yapımlarda genç oyuncu rolleriyle başladığı kariyerinde 1951 yapımı 'Kraliyet Düğünü' dönüm noktası oldu. Fred Astaire'in başrolünü oynadığı film için kadın oyuncu olarak June Alyson seçildi, ancak Allyson hamile kalınca yerine Judy Garland geldi. Fakat Garland da kişisel problemleri nedeniyle filmde oynayamayacağını açıklayınca şans Jane Powell'a güldü. 

Powell o günleri anlatırken gülerek "Rolü bana vermek zorunda kaldılar" demiş ve "Diğerleri hamileydi çünkü" diyerek espri yapmıştı. Jane'den önce bu rol için Lana Turner, Esther Williams, Cyd Charisse ve Jean Hagen gibi isimler vardı, ancak kader kararını vermişti ve rol Jane'in oldu. 

Fred Astaire etkisi

Jane Powell o sırada 21 yaşındaydı, başrol oyuncusu Astaire ise 50'sindeydi. Dans tecrübesi yoktu ve gergindi ancak Fred Astaire ona karşı çok sabırlı ve anlayışlı davrandı. İkili çok iyi anlaştı. 

1954'te 'Yedi Kardeşe Yedi Gelin' filmiyle bir yıldız olduğunu kanıtladı.

2000 yılında verdiği röportajda "Yapımcı stüdyo bu filmin iş yapacağını düşünmüyordu" demişti. Ancak hiç de öyle olmadı, film çok başarılı oldu. Film günümüzde bir klasik statüsü kazandı, hatta TV dizisi çekildi, Broadway'de müzikal oldu. 

John Kobal "Gotta Sing Gotta Dance: A Pictorial History of Film Musicals" adlı kitabında onun için "Sarışın, küçük ve güzel Jane Powell, yedi taşralıyı evcileşttirebilecek kadını oynamak için gereken cesarete sahipti" diye yazmıştı.

Müzikallerin altın çağının kraliçesi Jane Powell hayatını kaybetti - Resim : 1

Yaptığı iş onu mutlu etmedi

Jane için her şey iyi gidiyordu ancak 2000 yılında Observer'a veridği röportajda o günler için farklı konuşuyordu. Ona göre müzikallerin 'sözde' altın çağıydı ve hiçbir şey olması gerekitği gibi değildi. Powell şöyle demişti: "O kadar da harika değildi, evet her şey pırıl pırıldı ancak filmler gerçeği yansıtmıyordu. 25 yaşında çocuklarla birlikteydim. Herkes saçmalıyordu. Zor bir işti, hiç arkadaşım yoktu, yaşıtım insanlarla etkileşim kurma imkanım kalmamıştı, izolasyondaydım. Aileme bakmak zorundaydım bu yüzden bana söyleneni yaptım. Başka seçeneğim yoktu."

21 yaşında kadar seks hakkında hiçbir şey bilmediğini itiraf eden Powell, "Bir imaja göre yaşamak zorundaydım. Bana söylenen tek şey 'Tatlı kal ve asla değişme' oldu. Eğer bir aktris olarak hiç  büyümediysem bunun nedeni kimsenin bana bunun nasıl olduğu öğretmemesidir" demişti.

Powell film kariyerinin yanı sıra birçok müzikalde de sahne aldı. Bunların arasında "The Sound of Music", "Oklahoma!", "My Fair Lady" sayılabilir. 

Broadway'deki ilk çıkını 1973'de Irene'in yeniden sahnelenmesiyle yaptı. En son 2004'te Stephen Sondheim'ın onun için özel yazdığı "Bounce'da rol aldı.

Jane Powell 5 kez evlendi; Lindsay, Gearhardt ve Suzanne adında üç çocuk sahibi oldu.

Powell, Hollywood'un ışıltısı altındaki yaşamını hiç iyi anmamıştı. 2017'de Connecticut Post'a verdiği söyleşide "Orada olduğumu hiç hissetmedim. Kendimi her zaman köşede kendine bakan bir sinek olarak hayal ettim. Geçmiş söz konusu olduğunda çok duygusal değilim" demişti. 

Kaynak: Haber Global TV

Hollywood müzikaller